Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mandaty, olac?

Oski0202

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema, dostalem mandat 1000zl (kwota wazna, zapamietac!), ogolnie mam zamiar go olac (z psiarnia w sadzie bym nie wygral, a frajer klamal prosto w oczy wciskajac mi ten mandat, wolalem uniknac kuratora wiec przyjalem koncowo mniejsza), tylko czy jak w koncu przyjda listy to za taka kwote upomna sie czyms wiecej niz listami? (tak, bo jakby ktos nie widzial czesto na listach sie konczy) Tylko 1000zl to juz nie tak malo i sie zastanawiam czy nie zapuka mi ktos w drzwi pewnego razu, bylem pod wplywem wiec w sadzie sie jakos ugada, ale w razie wu to nie chce zeby ta kwota pomnozyla sie przez koszty sadowe 3 razy xD 

Piszcie tez ile nie placiliscie najdluzej mandatu od policji(!) (i kwote najlepiej), chce sie napawac optymizmem. 

Pomyslnosci.

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Sądowe wezwanie do zapłaty, później ostateczne wezwanie do zapłaty, a później komornik. No i odsetki już biją od tej kwoty.

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Ja dostałem parę mandatów po 50-100 zł i po 3 msc pierwsze pismo przychodziło z urzędu skarbowego więc skoro troszczyli się o takie małe sumy to o 1000 zł zapewne zatroszczą się jeszcze bardziej

gQSkfLC.png

Opublikowano

Kuzwa, tylko z drugiej strony od wielu osob slyszalem ze nie zaplacili wcale i po prostu sie przedawnilo czy cos.

@Gandern Mam 17 lat, wiec urzad skarbowy nie wiem czy mnie dotyczy, nie pracowalem nigdy jakos legalnie zeby to bylo odnotowane.

Opublikowano

Raczej nie ma znaczenia wiek, do 18 odpowiadają rodzicie i zapewne oni dostaną pisemka

Jak ktoś pisał, jak zatroszczyli się o 50zł to kwotę 20 razy większą się postarają bardziej

Mandat od Policji to nie KZK GOP nie mają tak że w większości "olewają" wezwania do zapłaty

Bądź co bądź Policja to państwówka więc licz w 80% na wezwanie do zapłaty

GXKvihi.png

Opublikowano

Nie myśl, że innym się "przedawniło czy coś" bo jak się kiedyś urząd o nich upomni i im zapierdoli wezwanie razem z odsetkami itd. to nie będą mieli co żreć. 

Wszystkie mandaty są egzekwowane przez Urząd skarbowy i jak przyjąłeś ten mandat na 1k to nie licz na przedawnienie. Jeśli jakimś cudem nie uda im się ściągnąć z ciebie pieniędzy to pewnie zostaniesz wpisany do rejestru dłużników. 

Opublikowano
3 minuty temu, blacha212 napisał:

Nie myśl, że innym się "przedawniło czy coś" bo jak się kiedyś urząd o nich upomni i im zapierdoli wezwanie razem z odsetkami itd. to nie będą mieli co żreć. 

Wszystkie mandaty są egzekwowane przez Urząd skarbowy i jak przyjąłeś ten mandat na 1k to nie licz na przedawnienie. Jeśli jakimś cudem nie uda im się ściągnąć z ciebie pieniędzy to pewnie zostaniesz wpisany do rejestru dłużników. 

W jego wieku 17lat najpewniej przejdzie to na rodziców bo jeszcze rok Oni odpowiadają za jego czyny ale prawnikiem nie jestem

Wiem tylko z swojego doświadczenia jak to wygląda, jak za gówniarza dostałem 200zł za picie piwa za garażami to Matka mi pokazała ile to jest 200zł za piwo heh

GXKvihi.png

Opublikowano
2 minuty temu, Deadlyo napisał:

W jego wieku 17lat najpewniej przejdzie to na rodziców bo jeszcze rok Oni odpowiadają za jego czyny ale prawnikiem nie jestem

Wiem tylko z swojego doświadczenia jak to wygląda, jak za gówniarza dostałem 200zł za picie piwa za garażami to Matka mi pokazała ile to jest 200zł za piwo heh

Jeśli jest tak jak mówisz i jeszcze odpowiadają za niego rodzice to nawet nie ma mowy o niezapłaceniu. Jeśli kwota nie zostanie uregulowana to po prostu sobie ściągną te pieniądze z wynagrodzenia jego rodziców.

Opublikowano

Tak myślę, prawo mówi jasno że do 18 roku życia młodego obywatela odpowiadają rodzice bądź opiekunowie prawni

Jeżeli 1 000zł to dla autora za dużo może napisać do Urzędu prośbę o rozłożenie na raty, urzędy zazwyczaj się zgadzają na takie rozwiązanie sprawy, lecz propozycja nie może być że chce spłacać 10zł co miesiąc :D

Cytat

Mandat za popełnienie wykroczenie może otrzymać osoba, która  ukończyła 17 lat. Wynika z to z art. 8 kodeksu wkroczeń, gdzie stwierdzono, iż „Na zasadach określonych w niniejszej ustawie odpowiada ten, kto popełnia czyn zabroniony po ukończeniu lat 17”.

Jak nie będziesz spłacał mandatu to może skończyć się na zajęciu mienia i spieniężeniu go a to już "wysoka" kara

Cytat
Co stanie się w przypadku, gdy tego mandatu brat nie zapłaci? Jakie będą konsekwencje?

to proste - jestem przekonany ,że poborca skarbowy znajdzie w mieszkaniu jakąś wartościową rzecz na którą rodzice ,czy brat nie będą mieć imiennej faktury.... i ją zabierze celem spieniężenia....

Czyli, jak nie będziesz płacił, wezwania do zapłaty nic nie dadzą, to wejdzie Ci taki jeden Pan do domu i ponakleja naklejeczki na przedmioty, które potem sprzedadzą na spłatę mandatu

Mogą zabrać wszystko, od telefonu, przez komputer, aż po telewizor rodziców, jest to jedna z najmniej ciekawych opcji

Kolejną opcją (tutaj masz szczęście że masz 1 000zł a nie 100 heh) mogą Ci zamienić grzywnę na prace społeczne, wlepią Ci powiedzmy 100h i tyle, posprzątasz park, czy coś innego i będzie koniec problemów, jedynym warunkiem jest mandat większy niż 500zł a u Ciebei warunek spełniony

I zła wiadomość z internetów, rodzice zapłacą mandat za Ciebie ale najpierw musi być z tego powodu rozprawa w sądzie, sąd decyduje że podmiotem do spłacanie będą Oni a nie Ty

Trochę nieciekawie masz, wszystkie informacje wyszperałem w necie, więc ich prawdziwość to jakieś 80/95% nie więcej

GXKvihi.png

Opublikowano

Ogolnie to zanim by sie cos zdarzylo to czuje jednak ze bede mial 18 lat, lozka raczej nie wezma, a nic reszte nie jest na mnie wartosciowego w domu, czego by nie potwierdzic na brata. 

Opublikowano

Przykro mi, ale mandat musisz zapłacić. Nie ma czegoś takiego, jak "przedawnienie mandatu". Jedyny sposób, by go anulować, to zgłoszenie się z odpowiednim pismem do Sądu Rejonowego i podanie informacji, dlaczego według Ciebie został nadany nieprawidłowo. Jednak w tym wypadku wątpię, by tak było. Jako, że masz już 17 lat za mandaty odpowiadasz Ty, a nie Twoi rodzicie. Jednym słowem kary dotykają bezpośrednio Ciebie i to ty jesteś odpowiedzialny za opłacenie mandatu, Ty również jesteś brany do odpowiedzialności za niedokonanie tej czynności. Jeżeli nie opłacisz należności czeka Cie egzekucja administracyjna (w tym wypadku, jako że dalej mieszkasz z rodzicami również i ich), w ostatecznej sytuacji areszt.
Proponowałabym jak najszybciej powiedzieć o tym rodzicom, ponieważ zarówno Ty, jak i oni będą mieli dużo nieprzyjemności. Póki nie minęło dużo czasu Twoi rodzice mogą zgłosić się do Urzędu Wojewódzkiego z prośba o rozłożenie mandatu na raty, co pozwoli Ci chociażby "odpokutować", starając się go spłacać z kieszonkowego.

igNMhIy.png

Opublikowano

Uważaj mój kuzyn też olał mandat mniejszy bo 300 zł po pół roku zapukał komornik ;) rodzice zapłacili i było po problemie ale też się nie spodziewał
1000 zł to nie mała kwota więc raczej nie umorzą 

Polecane słuchawki!
Superlux HD681
Superlux HD669 - Mam polecam!
HyperX Cloud I i Alpha i Stringer

Opublikowano
16 godzin temu, Oski0202 napisał:

Ogolnie to zanim by sie cos zdarzylo to czuje jednak ze bede mial 18 lat, lozka raczej nie wezma, a nic reszte nie jest na mnie wartosciowego w domu, czego by nie potwierdzic na brata.  

A ma fakturę imenną na to?

Mogą zabrać wszystko, jasne że łóżka, lodówki nie wezmą, ale telefon komputer, telewizory, rowery

Jedyny ratunek to imenna faktura na sprzęt, całą resztę może zabrać 

Mój zestaw

Procesor: AMD Ryzen 5 3600                                                             System: Win10 Home

Grafika: NVIDIA GeForce RTX 2080 DUKE OC 8GB MSI                 Dysk HDD: Samsung 1TB 7200RPM + SSD 256GB NVME + 700GB SATA

Mysz: Lenovo Y Gaming Precision 8200 dpi                                    Klawiatura: Genesis Thor 200 Mechaniczna RGB 

RAM: 32GB Viper Patriot 4x8GB 3200MHz                                      Monitor: Samsung 27" 144Hz WQHD Zakrzywiony

Opublikowano

Jest coś takiego jak przedawnienie mandatu problem w tym że dopiero po 3 latach i o ile kiedyś w tych wszystkich papierkach w biurach był cień szansy że się może uda o tyle w obecnej dobie komputerów nie ma na co liczy że przez 3 lata się nie zorientują że nie zapłaciłeś mandatu

gQSkfLC.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...