Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wiedźmin 2 - mało klatek na dobrym komputerze

vidooq

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mój latop to MSI GL62 QD. Wszelkie specyfikacje w razie pytań:

Pamięć RAM 8 GB (SO-DIMM DDR4, 2133MHz)

Karta graficzna + Intel HD Graphics 530 NVIDIA GeForce GTX 950M

Procesor Intel Core i5-6300HQ (4 rdzenie, od 2.3 GHz do 3.2 GHz, 6MB cache).

System Windows 10 Pro 64-bitowy (legalny)

Laptop jest dobry jednak taka gra jak Wiedźmin 2 nie chce płynnie chodzić na ustawieniach "ultra". Wszelkie próby zabawy w ustawieniach "Panel sterowania NVIDIA" nie dawały żadnych efektów. Obstawiam że gra włącza się przez kartę zintegrowaną (INTEL). Po wyłączeniu karty INTEL w "Menadżer urządzeń" i po włączeniu gry jej płynność była zerowa a sama rozgrywka nie mieściła się nawet w przedziale 0 FPS. Prosiłbym o pomoc w tej sprawie

Nvidia.png

Opublikowano

Jeżeli zaznaczasz w ustawieniach 3D w wiedźminie 2, żeby odpalał na karcie dedykowanej to powinno działać. Może masz zawalony PC, multum programów w tle, wysokie temperatury itp, wszystko jest możliwe.

Też tak nie ukrywając- Wiedźmin 2 nie jest super zoptymalizowany.

Bardziej chodzi o to- https://cdppl.zendesk.com/hc/pl/articles/203766348-NVIDIA-Optimus-gra-uruchamia-się-z-wykorzystaniem-karty-zintegrowanej

Opublikowano

System ma jakiś tydzień, może to słaby argument ale na słowo uwierzyć trzeba że nic w tle za wyjątkiem steam nie działa. Z początku myślałem że to wina wpiętego drugiego monitora (pracuje sobie na dwóch), więc wypiąłem go ale nic to nie dało. Po włączeniu wiedźmina i włączeniu funkcji żeby ten sam zaproponował ustawienia graficzne to zasraniec proponuje wszystko na minimalnych :D No nie po to kupiłem kompa za 3K żeby w wiedźmina 2 grać na minimalnych :D. Z podobnego strony atakuje mnie "Geforce Experience" i proponuje podobne ustawienia co sama gra.
Słyszałem też że może to być kłopot z kompatybilnością directx'a, ale na tym moja wiedza się kończy i nie wiem co z nią zrobić

Opublikowano

Hmm, sprawdź czy możesz pobrać jakieś najnowsze sterowniki do karty. Takie programy jak Geforce Experience takie są, przeważnie zawsze chcą dać mniejsze ustawienia graficzne, niż może sobie pozwolić PC.

A na tych minimalnych jak Ci działa Wiedźmin? Próbowałeś sprawdzić spójność plików na Steam? I tak w ogóle- polecam wyłączyć Uberpróbkowanie w ustawieniach, dużo bierze- mało daje.

Nie mam aktualnie Wiedźmina 2 zainstalowanego, ale wejdź w folder Wiedźmina i poszukaj DXSETUP.exe. On ci powinien zainstalować optymalne pliki dla W2. Powinien on być gdzieś w folderze DirectX.

Opublikowano

Obsługiwane karty graficzne: 

ATI Radeon: HD3850 i lepsze, serie: HD4*, HD5*, HD6*
Nvidia GeForce: 8800GT i nowsze, 9*, GTX*

Zintegrowane karty graficzne oraz wersje laptopowe powyższych kart nie są oficjalnie obsługiwane, mimo iż gra może na nich działać poprawnie.

Cdp...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...