Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem FreeBSD 9.2 VPS (instalacja portów z komend pod kompilacje src)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kupiłem sobie vpsa z FreeBSD 9.2 32 bit specjalnie pod kompilacje src. Wszystko ładnie pięknie tylko że jestem jeden problem podczas gdy chcę zainstalować porty niezbędne do kompilacji SRC(GAME/DB).

Po wpisaniu komendy  na instalacje któregokolwiek z portów np " pkg install gmake"  maszyna zwraca taki komunikat:

6dkDt9s.png         

Proszę o pomoc, z góry bardzo dziękuję. Pozdrawiam.                                

Opublikowano

Podaj parametry VPSa.
Ponadto jak VPS nie ma 2 rdzeni, intel i7 2.5ghz albo xeon min 2,6 ghz, dyski SSD wraz z pamięcią swap min 4gb i ram min 4gb to odpuść sobie kompilowanie na VPSie ;)
Polecam jednak zainwestować w pamięć ram na PC badź do laptopa, jeśli laptop to pamięć ram ddr3 mam jak coś ;)  pobrać maszynę Terenzo i kompilować na lokalnym PC czy tam lapku ;)
Ale taki VPS kosztuje aktualnie min. 60zł więc  warto kupić pamięć ram i mieć serwa na PC i szybciej skompilujesz na pc niż na VPSie ;)
Pewnie zobaczyleś filmik od Paszki albo inych amatorów, gdzie mieli VPSa niby 512 ram itd ale ech, nie warto ich oglądać, pokazują to co chcesz aby było pokazane a nie pokazują jak jest naprawdę ;)
Uwierz mi, wiem co pisze ;) 
Porty instaluje się komendą:
portsnap fetch extract
i nie instaluj za pomocą pkg bo kompilator nie będzie działał na pkg, bo musiałbyś wszystkie inne porty pobrać.. instaluj z portów a nie z wolno stojących paczek pkg ;) 

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano

Kurwa wariacie, ja nie oglądam żadnych filmików - w kwestii prywatnych serwerów metina obcuje nie od dziś, zarówno jako gracz czy też technik. Ten lvlup.pro(Hosting na którym znajduje sie felerny vps) coś ma popierdolone - a jeśli uważasz że to co napisałeś jest trafne, nie mam żadnych przeciw wskazań aby udostępnić Ci dane do tej maszyny - zainstalujesz mi porty które są niezbędne do kompilacji wtedy przyznam Ci rację, której póki co nie mogę uznać.  Pozdrawiam i mimo wszystko dzięki za chęć jakiejkolwiek pomocy. 

Na vpsie zainstualuje ccache - na lokalnej maszynie nie :) 

Ps. A jeśli chodzi o parametry maszyny. 2gb ramu w zupełności wystarczy :) Robiłem to już na maszynie o takich samych parametrach i było miodowo, tyle że z innego hostingu. 

Pod pliki mam vpsa 4gb ramu freebsd 9.3 64 bit tyle ze tam mam wogole problem z kompilacja bo na 64 bitowkach trochę inaczej to działa z tego co sie zorientowałem// nie mam możliwości reinstalacji na system 32 bitowy, jedynie 64 bity (9.3 - 10.1 - 11.0) a hosting to webh.pl :)

Opublikowano
15 godzin temu, Siarim napisał:

Kurwa wariacie, ja nie oglądam żadnych filmików - w kwestii prywatnych serwerów metina obcuje nie od dziś, zarówno jako gracz czy też technik. Ten lvlup.pro(Hosting na którym znajduje sie felerny vps) coś ma popierdolone - a jeśli uważasz że to co napisałeś jest trafne, nie mam żadnych przeciw wskazań aby udostępnić Ci dane do tej maszyny - zainstalujesz mi porty które są niezbędne do kompilacji wtedy przyznam Ci rację, której póki co nie mogę uznać.  Pozdrawiam i mimo wszystko dzięki za chęć jakiejkolwiek pomocy. 

Na vpsie zainstualuje ccache - na lokalnej maszynie nie :) 

Ps. A jeśli chodzi o parametry maszyny. 2gb ramu w zupełności wystarczy :) Robiłem to już na maszynie o takich samych parametrach i było miodowo, tyle że z innego hostingu. 

Pod pliki mam vpsa 4gb ramu freebsd 9.3 64 bit tyle ze tam mam wogole problem z kompilacja bo na 64 bitowkach trochę inaczej to działa z tego co sie zorientowałem// nie mam możliwości reinstalacji na system 32 bitowy, jedynie 64 bity (9.3 - 10.1 - 11.0) a hosting to webh.pl :)

Wariacie wiesz co Ci teraz ja napiszę? 
Niezależnie od hostingu, każdy VPS jest w miarę dobry lecz jedni mają złą konfiguracje np. stabilności, drudzy zaś mają konfiguracje za dobrą ale np. odcina łącze albo pada często :D 
To co ja piszę, ja daję i ja pokazuję to jest trafne zwykle 99% w dziedzinie metina, a w 97% dziedzinie konfiguracji VPS czy tam dedyka, nie znalazłem dotychczas tutaj przez 5 lat osoby z problemem VPSa czy dedyka, którego bym nie rozwiązał a Twój problem wałkowałem 20 razy jak nie więcej :D 
Komendą portsnap fetch extract 
Zainstalujesz porty. Jeśli chcesz zainstalować cokolwiek przez pkg, to trzeba zaktualizować pkg, zobaczyć wgl jaki adres ma przypisany w konfiguracji FreeBSD.conf to pkg bo różnie dają i użyć pkg2ng do przekonwertowania i zaktualizowania listy że tak ujmę i instalować :D 
Nie polecam ccache, z powodu błędnej konfiguracji. Ale rozwinę swoją tezę, tym że ccache nie podmienia wartości po edycji 2 albo 4 liter, co doprowadza do braku zmian w source ;) 
Co do zainstalowania ccache na lokalnej maszynie - da się i mogę Ci to udowodnić, tak nawet na maszynie Terenzo przez TeamViewera dla Twojej wiarygodności.
Wersja 64bitowa jest o niebo lepsza od wersji 32bitowej ze względu na to, iż wersja 64bitowa ma wsparcie rdzeniowe procesora a wersje 32bitowe nie mają wsparcia procesora i jeśli jest jakiś hosting VPS który oferuje  rdzenie na 32bitowej maszynie to rdzenie wirtualne inaczej uja warte ;) sprawdź sam na VirtualBoxie czy na wersji 32bit dasz 2 rdzenie procka a sam się przekonasz ;) 

Ja wolę mieć 2 rdzenie całe niż wirtualne, wirtualny rdzeń to jest i go nie ma ;) 

Ile płacisz za VPSa? bo nie wiem czy znasz kimsufi.pl ale jak nie to już znasz i jeśli płacisz za VPSa więcej niż za dedyka kimsufi to polecam zabrać dedyka, dedyk jest czterokrotnie lepszy i stabilniejszy od VPSów. 
Choć jak napisałeś, nie ma możliwości na wersje 32bitowe to ja Ci wyżej objaśniłem dlaczego nie ma ;) 
Na VPSie tym 4gb ram nie musisz mieć ccache, kompilacja pójdzie szybciej i bez błędów ;) 
Jeśli wątpisz w moje słowa/zdolności to przekonaj się, że na marne ;) 

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...