Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

20bbe7080e695.png

Tereny Eufratu, choć przez wszystkich uznawane za żyzne, nie były już wystarczające aby wyżywić zamieszkującą tu ludność. Postawiłem sobie za cel nawiązać nowe stosunki handlowe, które pozwoliłyby na zaspokojenie potrzeb ciągle rosnącej społeczności Ani.

Wyruszyłem więc w drogę. Na początku kierowałem się głównymi szlakami handlowymi, które nie mogły oczywiście nie przejść przez Konstantynopol. Było to z wielu względów miasto-brama. Mi to miasto otwierało dostęp do terenów bujnych w roślinność zaludnionych przez różne ludy. Sytuacja polityczna była tam dość trudna. Z jednej strony: na południu upadające Cesarstwo Zachodnio-rzymskie, a z drugiej: tereny na północy, które były skupiskiem niezliczonej ilości plemion. Na południu nie miałem czego szukać- upadające państwo nie jest dobrym miejscem na inwestycje, dlatego, z pewnym niepokojem, wyruszyłem na północ. Nie wiedziałem co tam znajdę. Jedyne co słyszałem o tamtych ludach to, że są zacofani i nieukulturalnieni. Jednak właśnie takie społeczności przykładają dużą uwagę do roli. Czyli mieli to, czego potrzebowałem.

Przez pewien czas korzystałem ze szlaków Cesarstwa Wschodniorzymskiego a później i Zachodnio-Rzymskiego. Mijałem wiele zniszczonych przez wojnę wsi i majątków, czy to senatorów, czy handlarzy. Zacząłem się zastanawiać czy dalsza wędrówka w głąb pogrążonego wojną kraju jest bezpieczna. Odpowiedz była oczywiście przecząca. Musiałem więc zrezygnować z przywilejów jakie wynikały z podróżowania po szlakach i zboczyć z ich ścieżek. Kierowałem się na północ. Przeszedłem przez wiele krain. Nie napotykając po drodze żadnych większych ośrodków plemiennych. Po kilku tygodniach udało mi się trafić do większej społeczności. Był to jedyny ośrodek miejski z drewnianymi wałami obronnymi jaki spotkałem. Dowiedziałem się, że jest to Żyrów. A zamieszkiwali go Słowianie. Trafiłem idealnie. Miasto bardzo prymitywne, zresztą jak jego społeczność. Zanim tam dotarłem udało mi się trochę poznać ich język. Spacerując po targu natrafiłem na handlarza o imieniu Dalebor. Miły, prosty człowiek. Umówiłem się z nim na wieczorną rozmowę przy tamtejszych trunkach o sprawach, które mnie tam sprowadziły. Początkowo było bardzo sztywno, jednak okazało się, że lepszej osoby znaleźć nie mogłem. Szybko dobiliśmy targu. Jednak wieczór miał się dopiero rozpocząć.

c33a3211da55f.png

Rozmowa nadzwyczaj dobrze się kleiła, jak to bywa przy takich trunkach. Poprosiłem aby opowiedział mi historię ich terenów. Okazało się, że Żyrów jest dość młodym miastem, a Słowianie sprowadzili się tu niedawno. Zamieszkiwali oni niegdyś tereny bardziej na północy, takie jak nizina Racka, czy półwysep Wielecki. Przenieśli się tam z powodu najazdu Wandalów, którzy zrabowali i spalili wszystkie ich ośrodki. Wandalom nie wystarczyło to jednak i szli dalej, do Tywerii. Tyweria była wtedy jedną z ostatnich prowincji jakie podbili Rzymianie. Założyli tam miasto - Tywer, które jednak podzieliło losy osad Słowiańskich. A Rzymianie już nie wrócili po wycofaniu się wojsk Wandalów.

Opowiedział mi także o Normanach, którzy żyją za morzem zwanym Granicznym. Oni także trafili tam niedawno i posiadają tylko jedną wioskę na drugim brzegu morza. Dalebor opowiedział mi ciekawą historię związaną z pojawieniem się Normanów. Podróżował on kiedyś po Tywerii, jak to na handlarza przystało. Spodziewając się burzy schronił się w jednym z nadmorskich domów i tam przeczekał noc. Gdy rano chciał wyruszyć w dalszą podróż, jurzał rozbity statek dryfujący po tafli morza. Cały pusty. Dalebor zaśmiał się, że Normanowie pewnie całkowicie przypadkowo osiedlili się tam z braku innego wyjścia.

Tamtego wieczoru usłyszałem jeszcze wiele historii o tamtejszym życiu i ciekawych miejscach.

Z powodu euforii, w jaką wpadłem i chcąc się podzielić jak najszybciej skutecznością mojej misji, kolejnego dnia rano wyruszyłem w drogę powrotną do Ani.

A teraz ucztuję z rodziną i piszę te słowa, aby niczego nie zapomnieć.

fba4aea138548.png

0677a4294f84e.png

Slavicraft jest serwerem Role-Play, który przeniesie graczy do fikcyjnej krainy w czasach, kiedy słońce było bogiem, a po dawnym układzie sił w Europie nie było już śladów. Projekt ten jest tworzony dla graczy, którzy poszukują nietuzinkowego klimatu i przyjemnej rozgrywki w unikalnym świecie. Gracz może wcielić się w dowolną postać i kierować swoimi losami zarówno jako mężny Słowianin, jak i groźny Norman. Oferujemy graczowi wielki, pełen sekretów i tajemnic świat, przepełniony historycznymi akcentami i wiernie odwzorowaną architekturą.

db1367e9ed240.png

• system plemion i osad, oparty na pluginie Towny
• system wierzeń wzorowany na kulturze nordyckiej i słowiańskiej
• urozmaicona flora i fauna, m.in. nowe zwierzęta
• podział na trzy profesje - rzemieślnika, zielarza i wojownika
• ekonomia zależna przede wszystkim od graczy
• realistyczny czat oraz możliwość interakcji z NPC
• zupełnie nowe przedmioty
• ciekawe i zróżnicowane lokacje
• konstruowanie łodzi
• wierność klimatowi wczesnośredniowiecznemu
• często organizowane wydarzenia przez administrację

01d0ef286d5d0.png

8a61feb616195.png

sygnatura_1.png

Opublikowano

Łączenie 2 klas ekonomicznych z klasą militarną? Ech...

"realistyczny czat" - można zobaczyć ten realizm? Rozumiem, że serwer jest na modach?

Serwery RP na modach z ogromną reklamą po 300-500 tys. wyświetleń/odcinek obecnie mają 4-50 graczy... a jak wiadomo, nikt nie lubi grać ciągle z tymi samymi 5 graczami.

Dlaczego tu ma być inaczej?

Opublikowano

Mody? Nie wbiję :> 

Chyba, że jedynie texture pack to oczywiście.

...

Opublikowano
Dnia 10.06.2017 o 15:08, iAnty napisał:

Łączenie 2 klas ekonomicznych z klasą militarną? Ech...

"realistyczny czat" - można zobaczyć ten realizm? Rozumiem, że serwer jest na modach?

Serwery RP na modach z ogromną reklamą po 300-500 tys. wyświetleń/odcinek obecnie mają 4-50 graczy... a jak wiadomo, nikt nie lubi grać ciągle z tymi samymi 5 graczami.

Dlaczego tu ma być inaczej?

Hej,

Przede wszystkim na serwerze nie znajdziesz żadnych modów oraz White-Listy, dzięki czemu serwer będzie powszechnie dostępny - od graczy wymagamy jedynie pobrania paczki zasobów, na której oparliśmy całą architekturę. Zdecydowaliśmy, że postaramy się maksymalnie wykorzystać możliwości, jakie oferują nam pluginy, nie niszcząc przy tym płynności rozgrywki. Profesje zaś są zaprojektowane w taki sposób, aby nie blokować zabawy i nie ograniczać możliwości gracza do minimum, jednocześnie wymuszając pewną interakcję między nimi. Do kwestii czatu zaś odniesiemy się już wkrótce w osobnym poście.

19 godzin temu, #Butipsal napisał:

Mody? Nie wbiję :> 

Chyba, że jedynie texture pack to oczywiście.

Jak już wspominałem, na naszym serwerze nie znajdziesz modów. Powstał on w oparciu o paczkę zasobów Conquest, którą możesz znaleźć pod tym adresem:

https://www.planetminecraft.com/texture_pack/conquest-32x32/

Pozdrawiam :)

sygnatura_1.png

Opublikowano

Fajny serwerek się zapowiada :) Może popykam :)

Moje życie. Moje wybory. Moje błędy. Moje lekcje. NIE TWÓJ biznes!
Nie wystarczy chcieć. Trzeba wszystko wprowadzić w życie

BATTLE-TS.PL

Opublikowano

RAyHRhN.png

Witajcie!

Wraz z dniem dzisiejszym uruchamiamy forum Serwera Slavicraft, które znajdziecie pod adresem www.slavicraft.5v.pl. Utworzyliśmy także serwer Discord, z którym połączyć mogą się wszyscy zainteresowani. Znajdziecie go pod tym adresem.

Tak jak wspominaliśmy w prezentacji, na serwerze zostanie wprowadzony czat, którego zadaniem będzie urozmaicenie akcji Role-Play i imitowanie rzeczywistych rozmów. Do dyspozycji gracza przekażemy kilka komend, pozwalających na swobodne operowanie między kanałami IC oraz OOC. Szczegółowe informacje nt. funkcjonowania czatu pojawią się już wkrótce na Naszej stronie internetowej. Poniżej znajdziecie przykładową akcję, rozegraną w celu przetestowania systemu:

z0qVd3h.png

W wykreowanym przez Nas świecie znajdą się jednak nie tylko gracze, lecz także NPC, z którymi będzie można uciąć pogawędkę i wykonywać przeróżne zlecenia. Dzięki pluginowi, z którego korzystamy, mamy możliwość tworzenia bardzo rozbudowanych drzewek dialogowych i wielowątkowych zadań, zatem uważamy, że będzie to bardzo ciekawe urozmaicenie.

XiTf8oy.png

Zachęcamy jeszcze raz do rejestracji na Naszym forum i dzielenia się uwagami dot. wprowadzanych przez Nas rozwiązań,

Pozdrawiamy,

Ekipa Slavicraft

sygnatura_1.png

Opublikowano
RAyHRhN.png&key=7092f151ac22c2246d5285b7
Witajcie!
Postanowiliśmy pokrótce opisać funkcjonowanie ekonomii na naszym serwerze oraz przedstawić podstawowe możliwości na zdobycie pieniędzy i przeprowadzanie handlu. Zapraszamy do krótkiej lektury. :)

Targi w osadach początkowych
Najprostszym sposobem na zdobycie pierwszych pieniędzy jest sprzedaż towarów w kontrolowanych przez administrację skupach - w każdej z osad istnieje możliwość pozbycia się kilku podstawowych przedmiotów za parę denarów, które kolejno można spożytkować m.in. na wynajęcie mieszkania lub swojego miejsca na targu. 

[Obrazek: Bg93lwx.png]

Handel bezpośredni
Podstawowym sposobem wymiany towarów i pieniędzy między dwoma graczami jest handel bezpośredni. Jeżeli obaj znajdują się od siebie nie dalej niż 10 metrów i wyrażą chęć dokonania transakcji za pomocą komendy /handel, zostanie wyświetlone specjalne okno, w którym bezpiecznie można przeprowadzić całą procedurę.

[Obrazek: qF4K4S5.png]

qzgJ4aB.jpg

Handel pośredni
W osadach zarządzanych przez administrację, pełniących funkcję miejscowości początkowych, obok chat, pojawią się możliwe do wynajęcia stragany, gdzie każdy gracz będzie mógł wystawić swój towar do wymiany (barter), na sprzedaż lub otworzyć skup, w którym będzie magazynował wybrany przedmiot. Utworzenie własnego sklepu lub skupu jest banalnie proste, lecz ten aspekt zostanie szerzej opisany w jednym z poradników.

[Obrazek: aPP6mQ9.png]

gJJZuDP.jpg

Wykonywanie zleceń od NPC

Na serwerze znajdzie się wiele postaci NPC, od których, poza zadaniami związanymi z fabułą, będzie można otrzymać jednorazowe, zróżnicowane zlecenia, które mogą stać się dodatkowym źródłem dochodu. 

[Obrazek: iACWQw6.png]

Zapraszamy do odwiedzania i rejestrowania się na naszej stronie - www.slavicraft.5v.pl oraz do połączenia się z serwerem Discord. :)

Pozdrawiamy,
Ekipa Slavicraft

sygnatura_1.png

Opublikowano

RAyHRhN.png&key=7092f151ac22c2246d5285b7

Dawno nie informowaliśmy o postępach prac ze względu na sporo obowiązków przy samym serwerze, jednak dzisiaj czas na kolejną aktualizację.

Minął już tydzień od zakończenia testów, a więc niesiemy garść nowych informacji. Ta najciekawsza to z pewnością data już oficjalnego startu serwera - jest to 2 sierpnia 2017, godzina 20:00*. Podczas tego tygodnia trwały bardzo intensywne prace, które zaowocowały wprowadzeniem na serwerze wielu zmian. Poniżej znajduje się lista podsumowująca te działania:

Zmiany dokonane na serwerze podczas przerwy konserwacyjnej (24.07 - 30.07):

• zablokowano wysyłanie pustych wiadomości na czacie
  • dodano kompletnie NOWE przedmioty do gry, w tym długi łuk angielski, włócznię i młot
  • zamieniono tekstury i właściwości domyślnych zbroi w MC; słowiańscy i normańscy rzemieślnicy potrafią wytwarzać tylko przypisane tym grupom zbroje
  • dodano nowe receptury - blok pajęczyny, mąka, zbroje i wiele innych
  •  po upieczeniu mięsa nowych mobów otrzymujemy teraz jego upieczoną odmianę zamiast odpowiednika z wersji vanilla  (wcześniej: mięso z lamy -> pieczony schab; teraz: mięso z lamy -> pieczone mięso z lamy)
  • poprawiono spawn zwierząt i ich rozmnażanie; nie znikają już po restarcie
  • gracze mają dostęp do tworzenia bram z CraftBooka
  • usunięto kałamarnice z rzek, ich spawn przeniesiono do oceanu
  • przedłużono czas wzrostu roślin
  • nowy sposób tworzenia chleba: 5x pszenica -> 2x mąka, 3x mąka -> masa na chleb, masa na chleb -(w piecu)-> chleb 
  • zmieniono drop z upraw
  • zmieniono sposób wytwarzania desek - 1x drewno -> 2x deski, zaś zniszczenie drewna przy użyciu nożyc (imitujących piłę) skutkuje uzyskaniem od 4 do 7 desek
  • z sadzonek wyrastają teraz drzewa przypominające te domyślnie spotykane na mapie
  • dodano crafting dla nawozu  (rzemieślnik) - do jego uzyskania potrzebne są różne rodzaje traw, nasion i kwiatów oraz zgniłe mięso
  • aby uzyskać nasiona pszenicy i buraków, należy zastosować od teraz następującą recepturę: 2x burak/pszenica -> 3x nasiona
  • żelazne narzędzia i broń będzie mógł wytwarzać tylko rzemieślnik
  • dodano unikalne moby w wybranych lokacjach
  • dodano nowe przedmioty - pałeczki rytmiczne, membranę bębna i struny, tylko dla rzemieślnika
  • dodano słowiańskie i normańskie utwory (instrumenty) muzyczne, do wykonania przez rzemieślnika - PPM - rozpoczęcie gry na instrumencie, LPM - zakończenie (kariera wędrownego skalda stoi szerokim otworem)
  • serwerowa paczka tekstur zawiera od teraz również podmienione utwory 
  • dodano nowe lokacje
  • i wiele innych, drobniejszych zmian (w tym przemianowanie barda na skalda)

Pozostała nam jeszcze jedna sprawa do zamknięcia, jednak z pewnością nie przeszkodzi ona w planowanym otwarciu serwera.:)

Pozdrawiamy,
Ekipa Slavicraft

*Osoby, które brały udział w zamkniętych testach, będą mogły połączyć się z serwerem już o godz. 18:00.

sygnatura_1.png

Opublikowano

[Obrazek: Franciscan_missionaries_in_California.jpg]

W dzisiejszych czasach, kiedy kulturę Słowian z zachodnimi mocarstwami łączą jedynie zimne stosunki handlowe, papież Grzegorz II spogląda z zainteresowaniem na te tajemnicze tereny. Coraz więcej uczonych i misjonarzy dociera do krainy zamieszkałej przez pogańskie plemiona, coraz częściej też można spotkać zachodniego Rycerza, szukającego swojej życiowej szansy na nieznanym terytorium. Jednak jak na obcą kulturę i religię zareagują rdzenni mieszkańcy tych ziem...? Powitają przybyszy chlebem i solą, a może ogniem i mieczem?

6TficYM.png

Żyrów

4.08.2017

15:00
Witajcie,
Już jutro na naszym serwerze organizujemy małe wydarzenie i zachęcamy wszystkich do wzięcia w nim udziału. Wystarczy wejść na serwer i wybrać Żyrów jako osadę początkową. :)

Więcej informacj o evenciei: http://slavicraft.5v.pl/showthread.php?tid=97
Garść informacji dot. wejścia na serwer: http://slavicraft.5v.pl/showthread.php?tid=85

sygnatura_1.png

Opublikowano
Słuchajcie drodzy Słowianie i waleczni Normanowie! 
KBKa7Jb.png
Przybywam do was z wieścią o zbliżającym się wydarzeniu niedaleko Żyrowa. W wydarzeniu tym może wziąć udział każdy kto jest zainteresowany i chętny rywalizacji o wygraną worka z denarami. Zapewne chcecie wiedzieć cóż to za wydarzenie, że sama Wiedźma z Caligardu zaprasza na nie wszystkich podróżników i mieszkańców innych wiosek. Tak więc już wam wszystko tłumacze. Mianowicie jest to "błotny wyścig" znajdujący się obok Caligardu. Zainteresowany osoby będą miały za zadanie spróbować ujarzmić świnie, na której to będą mogli wziąć udział w wyścigu. Oczywiście ilość świń będzie ograniczona i będzie panowała zasada kto pierwszy ten lepszy. Wiąże się to z ograniczonym miejsce na torze z przeszkodami. Lecz nie oznacza to,, że nie będziecie mogli wziąć w nim udziału. Po poznaniu pierwszego zwycięzcy przystąpimy do ponownego ujarzmiania świń przez osoby, którym nie udało się przy pierwszym podejściu. 
Up3cW3U.png
Poza samym wyścigiem zapraszam do świętowania zwycięstwa czy też samej zabawy w przyjaznej atmosferze którą będzie nam zapewniać muzyka i smaczne słowiańskie potrawy dla głodnych gości. Dodatkową atrakcją jak i możliwością wygrania denarów będzie obstawianie wygranego w wyścigu tak więc poważnie się zastanówcie kto według was ma szanse na wygraną jak i czy jego świnia da radę utrzymać śmiałka i szybko z dodatkowym ciężarem biec. Zalecam zrzucić na wadze przed wyścigiem. Prośba też jest o przybycie na wyścigi bez zbroi jak i broni gdyż chcemy aby zabawa trwała w przyjaznej atmosferze. Tak więc Normanowie bo zwracam się w szczególności do was proszę was o zostawienie swojego całego rynsztunku w osadzie. Zaś Słowian proszę o odłożenie na bok krzywd jakich doznaliście ze strony wikingów.
white_divider_by_toxicestea-d4fsx6l.png
NIEDALEKO CALIGARDU
20.08
GODZINA 18:00
IP: 144.76.217.10:11543
Opublikowano

e337fd3e20187.png

Aktualizacja - 20.08.2017:

- rozmieszczono wiele straganów na całej mapie
- dodano system BW (nieprzytomności) - gdy gracz umiera na ziemi pojawia się jego ciało wraz ze skrzynką z przedmiotami, które miał przy sobie. Postać staje się nieprzytomna i należy odczekać 5 minut, aż się ocknie. Wówczas znika ciało i gracz znowu może się poruszać oraz zebrać swoje przedmioty, które znikają kilkadziesiąt sekund po odzyskaniu przytomności
- dodano nowe rośliny, m.in. drzewa i krzewy owocowe; będą one do zdobycia w rożnych miejscach na mapie
- przywrócono koordynaty pod F3
- co godzinę w losowym miejscu na mapie pojawi się skrzynia z różnymi przedmiotami, informacja o niej pojawia się na czacie wraz z jej lokalizacją
- aktualizacja paczki zasobów - usunięcie człowieka ze skrzynią zamiast głowy, poprawa tekstury normandzkiego hełmu kolczego

Dodam ponadto, że w niedalekiej przyszłości zostaną dodane nowe lokacje, w tym jedna bardzo istotna.

Zapraszamy na forum www.slavicraft.5v.pl

sygnatura_1.png

Opublikowano

Serwer jak najbardziej godny Polecenia.

Zaskakujący jest fakt, jak zwykli gracze przywiązują dużą wagę do Role-Playa i wczuwają sie w odgrywane postaci.

Bardzo fajnie został wprowadzony system osad, gdzie jest to rzadko spotykane ;P

Jedyny minus według mnie to mała ilość graczy jak na taki typ serwera, co jednak nie zmienia tego że bardzo przyjemnie się gra :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...