Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tani sprzęt do kodowania

Bóbr.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Na wstępie chciałbym prosić uprzejmą administrację i moderatorów o nie przenoszeniu tematu do innego działu ponieważ zależy mi na czasie ;)

tak jak nazwa tematu wskazuje szukam jakiegoś taniego, ale w miarę dobrrego sprzętu do kodowania, ponieważ od jakiegoś czasu szkolę się w warstwie Front-endowej, i nawet z tego powodu postanowiłem zrezygnować ze studiów. Sprawa jest na tyle poważna, że jak na początku nie sprawaiło i to kłopotów tak teraz jest to na maksa uciążliwe, a mianowicie chodzi o to, że pracuje na dość starym laptopie, a właściwie netbooku z małym ekranem. 

Chciałbym się zaopatrzyć po najmniejszej cenowej lini oporu w jakiś fajny dosyć duży monitor i pc. Bedzie mi on w zasadzie słuzył tylko do pracy nad projektami, nauki, itp. 

Co proponujecie? Chodzi raczej o sprzet używany. Mowa tu tylko o Monitorze i Pudle. Da rade zamknąć się w widełkach od 300-500 ziko? 

Z góry dzięki za pomoc!

Szukam grafika, który zobi mi sygnaturkę ;)

Opublikowano
7 minut temu, Wojciech.. napisał:

Raspberry pi 3? :)

Coś więcej o tym sprzęcie? ;) Jak miałbym z tego korzystać podczas pracy itd.?

Opublikowano
2 minuty temu, Bóbr. napisał:

Coś więcej o tym sprzęcie? ;) Jak miałbym z tego korzystać podczas pracy itd.?

To jest ogólnie sprzęt typowo do nauki programowanie. Posiada piny GPIO do sterowanie różnymi rzeczami, tworzenie projektow, elektronika, robotyka i itd. Fajna sprawa, w tej cenie nic nie znajdziesz lepszego. Posiada duże wsparcie, duża społeczności. Siedzi to na linuksie (Raspbian), Za dużo do gadania, ogarnij sobie dowolny filmik z tym cackiem i zobaczysz czy Ci to pasuje. 

Jako ciekawostkę, najmniejsza płytka z tej rodziny kosztowała ostatnio 26 zł (Raspberry pi zero) :) 

Deus vult

Opublikowano
2 minuty temu, Wojciech.. napisał:

To jest ogólnie sprzęt typowo do nauki programowanie. Posiada piny GPIO do sterowanie różnymi rzeczami, tworzenie projektow, elektronika, robotyka i itd. Fajna sprawa, w tej cenie nic nie znajdziesz lepszego. Posiada duże wsparcie, duża społeczności. Siedzi to na linuksie (Raspbian), Za dużo do gadania, ogarnij sobie dowolny filmik z tym cackiem i zobaczysz czy Ci to pasuje. 

Jako ciekawostkę, najmniejsza płytka z tej rodziny kosztowała ostatnio 26 zł (Raspberry pi zero) :) 

no tak a teraz moje spostrzeżenie na ten temat.

Brak windowsa. Pracuje w backetsie, jak mam go tam zainstalować? Ile to ma pojemności moj laptop ma kolo 250gb i jest to mało na wszystkie potrzebne mi rzeczy. Niektóre projekty i ich różne wersje mają sporo plików .png, które potrafią sporo zajmować jeśli zgromadzi się sporo projektów.

jak mogę na tym pracować live preview nie będzie się cięło na takim urządzonku? 

Raczej myślałem o jakimś stacjonarnym pc'cie z większym 20-22 calowym monitorkiem. 

Opublikowano

No to niestety nie spełni to raczej twoich wymagań, bo to stoi na karcie SD. Wyjsciem jest tutaj użycie zewnętrznego dysku ale to komplikuje sprawę. 

Myślałeś nad mikro komputerami z windowsem np MODECOM FreePC (32GB)? 

Deus vult

Opublikowano
1 minutę temu, Wojciech.. napisał:

No to niestety nie spełni to raczej twoich wymagań, bo to stoi na karcie SD. Wyjsciem jest tutaj użycie zewnętrznego dysku ale to komplikuje sprawę. 

Myślałeś nad mikro komputerami z windowsem np MODECOM FreePC (32GB)? 

To już całkiem spoko tylko jak wygląda praca na tym nie będzie zamulało? 
czesto z wykonaniem jakiegoś projektu wiąże się słuchanie muzyki z yt, otwartych kilka kart z w3s, subtle patternsy itd. 

Jeśli sprzęt byłby całkowicie wydajny to rozważam taką opcję 

Opublikowano
1 minutę temu, Bóbr. napisał:

To już całkiem spoko tylko jak wygląda praca na tym nie będzie zamulało? 
czesto z wykonaniem jakiegoś projektu wiąże się słuchanie muzyki z yt, otwartych kilka kart z w3s, subtle patternsy itd. 

Jeśli sprzęt byłby całkowicie wydajny to rozważam taką opcję 

Raspberry pi posiadam bo postawiony mam na nim serwer automatyki domowej i działa świetnie. Ten drugi PC to typowy desktop z tego co się orientowałem. Raczej nie pogra w nic ciekawego. Nie miałem, więc ciężko jest mi coś wiecej powiedzieć, chodź zastanawiałem się nad kupnem. 

Deus vult

Opublikowano

Fajnie.

Ale poczekam na jakies jeszcz inne propozycje.

BARDZIEJ CHODZI MI O CALY ZESTAW MONITOR+PC w cenie do np. 400zl :)

Znalazłem taki pc na olx łapcie link i powiedzcie czy warty i nie będzie zamulał

;) (mam nadzieje, że można umieszczać linki na forum) 
https://www.olx.pl/oferta/komputer-hp-dc-7800-core2duo-2x3-0-160gb-4gb-gwarancja-CID99-IDkN13K.html#caee1fbff7

Opublikowano
Dnia 6/8/2017 o 22:05, Bóbr. napisał:

no tak a teraz moje spostrzeżenie na ten temat.

Brak windowsa. Pracuje w backetsie, jak mam go tam zainstalować? Ile to ma pojemności moj laptop ma kolo 250gb i jest to mało na wszystkie potrzebne mi rzeczy. Niektóre projekty i ich różne wersje mają sporo plików .png, które potrafią sporo zajmować jeśli zgromadzi się sporo projektów.

jak mogę na tym pracować live preview nie będzie się cięło na takim urządzonku? 

Raczej myślałem o jakimś stacjonarnym pc'cie z większym 20-22 calowym monitorkiem. 

czym jest Atom?

Opublikowano
17 godzin temu, jablko123 napisał:

czym jest Atom?

przecież wyraźnie nazpisałem, że pracuję na bracketsie ;)

Opublikowano
10 godzin temu, jablko123 napisał:

to dlaczego nie zaczniesz pracowac w atomie lub vs code?

Wygodnie mi się jeździ mercedesem.

-To czemu nie jeździsz Bentlejem? 

Czego wy ludzie nie rozumiecie. Chyba wystarczy raz. ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...