Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mam już dosyć tego komputera. Szukam dobrego fachowca..

pacaninho

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Od roku borykam się z komputerem, a mianowicie blue screenami. Na początku nie było to tak częste jak po ponad pół roku. Na początku szukałem rozwiązania sam, ale nic nie pomagało. Stwierdziłem, że dam komputer do fachowca. Pierwszy był taki po koleżeńsku, niby coś wiedział, niby nie, stwierdził że popsuty dysk, ale nie chciał podejmować się zadania i oddał. Potem oddałem komputer do innego fachowca, powiedziałem że w internecie komunikaty wskazują na RAM, on sformatował, powiedział że RAM'y w porządku i po tygodniu problem wrócił. Zapłaciłem chyba 70 zł wtedy za to, ale nie wracałem już się pluć. Oddałem teraz do innego, naprawa ciągnie się już dwa miesiące, bo twierdzi, że jest zawalony pracą. Mówię, że blue screeny najczęściej wyskakują jak gram w coś, ale potrafią też wyskoczyć nawet jak nic nie robię, ale rzadko no i że powód wskazuje na RAM. On powiedział, że powodu nie potrzebuje i że sam znajdzie. Stwierdził, że w zasilaczu uszkodzona jest termica czy coś takiego, ale wystarczyło nasmarować, przy okazji wziąłem sobie jeszcze kasperskiego na rok, dodatkowy wiatraczek i powiedziałem jeszcze, żeby mi windowsa zainstalował bo ja nie potrafię. W sumie zapłaciłem 200zł i powiedział, że mam tydzień na testy. Po dwóch dniach blue screen, wracam, dał mi zasilacz inny do testów, blue screenów było o wiele rzadziej, ale wciąż były, a nie ma być żadnego! Dobra, wczoraj odebrałem kompa, tym razem wymienił płytę główną i procesor, dzisiaj od rana znowu wyskoczył jak pobierałem gierki. Mam tego dosyć. W poniedizałek wyciągnie kartę graficzną i mam testować na integrze w płycie głównej. Ja podkreślam, że RAM'y czemu nie wymieni, to mówi że testował u siebie dwa dni i nic się nie działo. Jeszcze jest dysk, może to on coś powoduje? Ma jeszcze tezę, że u mnie jakaś zwara czy coś. Czy przedłużacze są z uziemieniem, tak są i że jeszcze mam podłączać tylko mysz, klawiaturę monitor, bo to może coś jeszcze powodować ze sprzętu.. Słuchawki czy mikrofon. Ale nie chcę mi się wierzyć jakoś w to, bo przecież płyta główna była wymieniana, no to jak? Komputer aktualnie jest nadal u fachowca, za dużo wam nie powiem. Historii blue screenów nie podam, ale powody to:
- memory management (BARDZO CZĘSTO),
- page fault in nonpaged area (RZADZIEJ), 
- KERNEL_DATA_INPAGE_ERROR (BARDZO RZADKO), 

Parametry: 
- procesor: intel core i5-3470 LGA1155,  
- karta graficzna: nvidia geforce gtx 660 ti,
- płyta główna: MSI B75MA-E33 Intel B75 LGA 1155 mATX (B75MA-E33), 
- ram: DDR3 Goodram 8GB, 
- zasilacz: nie mam niestety pudełka, ale moc jest 550,
- mysz: bloody v4m,

2 lata gwarancji minęły. Proste pytanie. Co robić? 

Opublikowano

Co do memory management - to jest problem z pamięcią RAM. Może masz uszkodzoną kość i jakoś działa, ale nie do konca poprawnie. Wez na podmiane inny RAM i sprawdz.

Przetestuj ram za pomoca memtest86.

Opublikowano

Sprobuj zresetowac bios tak na start, napisales myszke nie wiem po co, ale o zasilaczu juz nie wspomniesz.. SPRAWDZ MODEL. 

Jesli masz mozliwosc postaraj sie ogarnac inne ramy i sprawdzic, maszynke masz fajna ogolnie. 

Sprobuj zresetowac bios tak na start, napisales myszke nie wiem po co, ale o zasilaczu juz nie wspomniesz.. SPRAWDZ MODEL. 

Jesli masz mozliwosc postaraj sie ogarnac inne ramy i sprawdzic, maszynke masz fajna ogolnie. 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Teraz tak. Biosa resetować nie umiem. Zasilacz to: Aerocool VP-550.

Teraz mam wymienione RAM na 4GB, a grafika teraz to Geforce 210, więc nie wiem czy to nie czasem ta integra? Co ja mam teraz sprawdzać na takim szajsie.. Zresztą, co? Teraz nie będą wyskakiwały i co powie? RAM i grafika do wymiany? Nie powinien po jednej rzeczy wymieniać? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...