Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Root telefonu ?!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej, cześć, siemanko ostatnio zauważyłem że na necie są tysiące filmów jak zrotoować telefony android. No i własnie kilka pytań do was:    

Co to jest ten Root ?

Do czego on służy?

Czy zagraża utratą jakich kol wiek plików?

Czy jest możliwe zrootoanie mojego telefonu system android 6.0.1, telefon Sony Xperia Z3, nie wiem co to jest ale z jakiś poradników wynika że ważne więc mam coś takiego Marshallow czy jakoś tak??

Z góry dziękuje za każdą pomoc, i proszę o dokładne informacje, jeżeli ktoś ma wpisywać w youtube "root poradnik" i wklei mi tu pierwszy lepszy link to dziękuje za takie coś. Proszę o wysłanie poradnika który będzie "pasował" do mojego telefonu o ile się taki znajdzie, dzięki.

(Jeżeli zły dział proszę przenieść, dziękuje)

post-1403164-0-73516200-1494665974.png

Opublikowano

Masz fora internetowe i odpowiednie działy na forum. 

Odwiedź XDA albo polskie android.com.pl i poszukaj sobuie tego co potrzeba. 

Da się zrobić na tym telefonie bez problemu nawet bez odblokowania telefonu. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano
1 minutę temu, Ktosiu napisał:

Masz fora internetowe i odpowiednie działy na forum. 

Odwiedź XDA albo polskie android.com.pl i poszukaj sobuie tego co potrzeba. 

Da się zrobić na tym telefonie bez problemu nawet bez odblokowania telefonu. 

Mogę to zrobić bez komputera, czy z podpinaniem usb?

post-1403164-0-73516200-1494665974.png

Opublikowano

Jak sobie tylko chcesz , po to masz tutoriale i wymagania które musisz spełnić by mieć roota.

Gówniane programy sobie odpuść bo żaden nie zrotuje tego telefonu. 

Podałem fora to sobie sam  poszukaj i poczytaj, na polskim jest wszystko łącznie z plikami.  Sam root nawet z recovery zrobić to 2-3 minuty na kompie. 

Opublikowano

Root odblokowuje ci telefon i pozwala robić rzeczy na które producent telefonu nie pozwala. Np.: odinstalowywać systemowe aplikacje, bawić się procesami, "hackować" gry, czy nawet zainstalować inną wersję androida.

Ale skoro nie wiesz co taki root daje, to pewnie jest ci niepotrzebny. 

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

Zgadzam się z kolegą wyżej. Jeśli nie wiesz co to root, to znaczy, że jest Ci on niepotrzebny ;) No chyba, że masz jakiś stary smartfon, który wymaga usprawnień.

Opublikowano

Akurat ten to wymaga usprawnień zwłaszcza ograniczenia taktowania i czasami poprawę dźwięku. 

Opublikowano

prostym językiem mówiąc - dostęp do "bebechów" telefonu, czyli możesz modyfikować co ci się spodoba, najczęściej rootowane są telefony, w których są poupychane aplikacje, których nie chcesz, a pamięć niestety zajmują.

Root wykonujesz z pozycji komputera, niekiedy z telefonu (kingoroot, android 4.2.x)

W internecie pełno poradników, wystarczy znaleźć jeden, porządny i lecim na szczecin.

Tylko wykonujesz go na własną odpowiedzialność i jak spieprzysz to niekiedy na amen i tracisz wtedy gwarancję, bo to ingerencja w pliki producenta, czego normalnie ci nie wolno.

10 godzin temu, zurix11 napisał:

Zgadzam się z kolegą wyżej. Jeśli nie wiesz co to root, to znaczy, że jest Ci on niepotrzebny ;) No chyba, że masz jakiś stary smartfon, który wymaga usprawnień.

Ty też kiedyś nie wiedziałeś, więc nie oceniaj go.

Każdy z nas był w tym kiedyś laikiem, nikt się nie urodził z wiedzą na temat rootowania czy innych dupereli.

Ja obowiązkowo na swoim każdym smartfonie robię roota, bo irytują mnie aplikacje, których nie mogę usunąć.

Dodatkowo możesz fajnie sobie "wybajerować" telefon.

poza tym - Marshmallow to nazwa wersji androida 6.x.x

wykończę cię jak podatki.

Opublikowano

@Evil Smile

Nikogo nie oceniam. Chodzi tylko o to, że jeśli ktoś natknął się na samo pojęcie w tym przypadku "root", a nie szuka rozwiązania jak przyśpieszyć telefon, to wnioskuję po tym, że nie jest mu on potrzebny. 

Pragnę trochę skorygować kolegę wyżej. Root nie daje żadnego dostępu do bebechów telefonu (do tego można sobie tylną klapkę podnieść, rozróżniajmy hardware od software). Root daję pełną kontrolę nad urządzeniem, którego dotychczas nie byliśmy. Można powiedzieć, że nawet zmienia się administrator urządzenia (na nas). Rootem nie da się uwalić telefonu. Istnieje pewne ryzyko, że zbrickujesz smartfona, lecz nawet gdyby to jest to proces odwracalny :). Żadnej gwarancji nie tracisz jeśli trochę się zorientujesz, to oddajesz telefon na serwis pozbawiony już roota, gdyż ta operacja jest również odwracalna. Co innego w przypadku samsunga jest to wyjątek (knox). 

Opublikowano

Xperię zwłaszcza Z ciężko uwalić, tym bardzie opis tutorialu na forum jest na tyle prosty że jak sobie z nim nie radzie to w sumie nie potrzebuje rootować jeśli nie ma potrzeby używania rooota.  

Opublikowano
19 godzin temu, zurix11 napisał:

@Evil Smile

Nikogo nie oceniam. Chodzi tylko o to, że jeśli ktoś natknął się na samo pojęcie w tym przypadku "root", a nie szuka rozwiązania jak przyśpieszyć telefon, to wnioskuję po tym, że nie jest mu on potrzebny. 

Pragnę trochę skorygować kolegę wyżej. Root nie daje żadnego dostępu do bebechów telefonu (do tego można sobie tylną klapkę podnieść, rozróżniajmy hardware od software). Root daję pełną kontrolę nad urządzeniem, którego dotychczas nie byliśmy. Można powiedzieć, że nawet zmienia się administrator urządzenia (na nas). Rootem nie da się uwalić telefonu. Istnieje pewne ryzyko, że zbrickujesz smartfona, lecz nawet gdyby to jest to proces odwracalny :). Żadnej gwarancji nie tracisz jeśli trochę się zorientujesz, to oddajesz telefon na serwis pozbawiony już roota, gdyż ta operacja jest również odwracalna. Co innego w przypadku samsunga jest to wyjątek (knox). 

koleżankę*

pisząc bebechy, mam na myśli dostęp do wszystkich pliczków w telefonie.

Poza tym, dziwne, że mi W-support odrzucił gwarancję z tytułu roota, właśnie Z3.

Opublikowano

Odblokowałeś bootloader to się nie dziw. Dopieor co miałem dwie Xprerie w serwisie z roortem bez odblokowanego bootloadera i nie było żadnego problemu z gwarancją 

Opublikowano

@Evil Smile

Bebechy to jest hardware, ehh "nie znam się to się wypowiem". Czytaj ze zrozumieniem droga koleżanko i nie wprowadzaj kolejny raz w błąd. Jak przywrócisz telefon do początkowego stanu, czyli zablokujesz bootloader i zdejmiesz roota, wgrasz od nowa soft'a, to nikt się nie połapie...

Opublikowano
5 minut temu, zurix11 napisał:

@Evil Smile

Bebechy to jest hardware, ehh "nie znam się to się wypowiem". Czytaj ze zrozumieniem droga koleżanko i nie wprowadzaj kolejny raz w błąd. Jak przywrócisz telefon do początkowego stanu, czyli zablokujesz bootloader i zdejmiesz roota, wgrasz od nowa soft'a, to nikt się nie połapie...

W w-supporcie nie pracują takie barany jak ty, że przejdzie.

Każdy interpretuje to na swój sposób i nie wprowadzam nikogo w błąd. Poza tym dopisałam "modyfikować co Ci się podoba" modyfikujesz części telefonu? to gratuluje.

205899287565469e1fef73a779d2df4c.png

Polecam punkt 3, ostatnie zdanie.
widze, ze masz niezły bóldup o to, że jestem kobietą i się wypowiadam w takich kwestiach.

@Ktosiu

Skoro potrafię odblokować bootloader to i potrafię go zablokować.

Opublikowano

Nie pracują zwłaszcza takie bezmózgie  barany jak ty nie mające pojęcia o serwisie,  ich nie obchodzi system, serwis wgrywa zaraz po przyjęciu system.  To użytkownik co robi roota odblokowując bootloader narusza gwarancję ingerując w oprogramowanie telefonu. 

Roota bez odblokowania nie jest w stanie udowodnić żaden serwis. 

Opublikowano
2 minuty temu, Ktosiu napisał:

Nie pracują zwłaszcza takie bezmózgie  barany jak ty nie mające pojęcia o serwisie,  ich nie obchodzi system, serwis wgrywa zaraz po przyjęciu system.  To użytkownik co robi roota odblokowując bootloader narusza gwarancję ingerując w oprogramowanie telefonu. 

Roota bez odblokowania nie jest w stanie udowodnić żaden serwis. 

ta? to byś się zdziwił. Poczytaj o tym. Nawet Ci mogą telefon zalać i odesłać, a Ty im nie udowodnisz, że nie był zalany. No chyba, że przed oddaniem porobisz zdjęcia każdej części telefonu.

Opublikowano

Ty chyba czegoś nie pojmujesz, roort bez odblokowania po wipe trzeba wgrać od nowa więc jeśli komuś nie działa telefon to serwis nawet nie ma jak stwierdzić roort po zresetowaniu albo wgraniu . Jak siądzie telefon i jest możliwość to się wgrywa soft od nowa samemu i oddaje na gwarancję.  Jak telefon całkiem padnięty to sprawdza sie tylko odbokowaniie bootloadera które bez problemu wykrywa diagnostyka, tego nie zrobisz na uszkodzonym telefonie który się nie uruchamia.    

Bootloader bez problemu odblokuje i zablokuje co niestety bez problemu każdy serwis stwierdzi, tak jest w Xperiach. 

Opublikowano

Gdzie mu każesz czytać? Oby nie tam gdzie Ty, bo widać, że opierasz się na jakiś śmiesznych artykułach lub spryciarze.pl 

Mówimy tutaj o ingerencji w software, a Ty o zalaniu. Rozbawiło mnie to, że gdy zabrakło Ci argumentów twierdzisz, że serwis może celowo zalać Ci telefon. Myślisz, że takie sytuacje mają miejsce w autoryzowanych serwisach? Tak się składa, że wiem coś o tym i ludzie pracujący tam mają przyjmować możliwie jak najwięcej smartfonów na gwarancję ze względu na wyrobienie opinii marki, bo serwis też na nią wpływa. Zgadzam się z kolegą wyżej co do samego roota nie jest w stanie nikt Ci owej operacji udowodnić.

"modyfikujesz części telefonu" tak modyfikuję (np. gps) dzięki za gratulacje. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...