Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Freebsd 10.3 permission denied

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Totalnie nie wiedziałem na jakim dziale mogę to napisać ale to po części problem z metinem.. otóż kupiłem vpsa z freebsd i po wpisaniu np /etc wyskakuje mi permission denied na koncie roota , na moim drugim vpsie jest ten sam problem , vps zostal zakupiony na arubacloud, niestety oni nie potrafią mi pomóc już od 5dni więc piszę tutaj , z góry dziękuję na za pomoc ^^

Opublikowano
1 minutę temu, sajko harper napisał:

weź skończ

@azorkke 

https://www.freebsd.org/doc/faq/security.html

a jak nie chce ci sie bawic to zamiast np wpisywać /etc/rc.conf to wpisuj ee /etc/rc.conf z ee przed poleceniem 

A powiem ci , że nawet się ruszyło, w takim razie jeżeli chce wejść w jakąkolwiek część freebsd gdzie wyskakuje mi permission denied mam zrobić to samo?

Opublikowano
Przed chwilą, tidu napisał:

nie rzucaj się do kogoś czy każdy jest wróżką na tym forum jak ty

nie ale jak już chcesz pomagać to pomagaj w temacie o którym masz jakiekolwiek pojęcie a nie próbuj na siłe byle posta nabić 

Przed chwilą, azorkke napisał:

A powiem ci , że nawet się ruszyło, w takim razie jeżeli chce wejść w jakąkolwiek część freebsd gdzie wyskakuje mi permission denied mam zrobić to samo?

jeżeli chodzi o pliki systemowe to tak, jeżeli chodzi o pliki metina (np nie chce ci się skrypt odpalajacy gry odpalic czy coś) to wystarczy zmienić uprawnienia pliku

Opublikowano
Przed chwilą, sajko harper napisał:

nie ale jak już chcesz pomagać to pomagaj w temacie o którym masz jakiekolwiek pojęcie a nie próbuj na siłe byle posta nabić 

jeżeli chodzi o pliki systemowe to tak, jeżeli chodzi o pliki metina (np nie chce ci się skrypt odpalajacy gry odpalic czy coś) to wystarczy zmienić uprawnienia pliku

Dziękuję za pomoc w tym temacie ,a co do hostingu to faktycznie mierny chyba, no ale szkoda już mi zmieniać bo kupiłem tak żeby się nauczyć i pobawić z tymi serverami a tu na wejściu już jakiś problem, to jak już mam kogoś kto ogarnia ,to po zainstalowaniu mysql na freebsd i próbie wejścia w ten mysql wyskakuje mi  bład ; received invalid response to ssl negotiation ; Q

Gość Lajk™
Opublikowano

Sądząc po temacie i patrząc na wyjaśnienie wydaje mi się że chciałeś przejść do folderu bez cd ? :D

Opublikowano
Przed chwilą, Lajk™ napisał:

Sądząc po temacie i patrząc na wyjaśnienie wydaje mi się że chciałeś przejść do folderu bez cd ? :D

Nwm , możliwe choć wątpliwe, teraz mam nowy problem bo po próbie połącznia się do mysql mam błąd

ERROR 1130-Host ''xxx.xx.xxx.xxx'' is not allowed to connect to this MySQL server
Gość Lajk™
Opublikowano
Przed chwilą, azorkke napisał:

Nwm , możliwe choć wątpliwe, teraz mam nowy problem bo po próbie połącznia się do mysql mam błąd

ERROR 1130-Host ''xxx.xx.xxx.xxx'' is not allowed to connect to this MySQL server

Masz jakiegoś firewalla zainstalowanego na maszynie czy coś ?

Tworzyłeś użytkowników do mysql ?

Opublikowano

1 minutę temu, Lajk™ napisał:

Masz jakiegoś firewalla zainstalowanego na maszynie czy coś ?

Tworzyłeś użytkowników do mysql ?

Nie mam , chyba , że jakiś podstawowy z freebsd , a użytkownika stworzyłem tylko podczas

mysql_secure_installation

i był to użytkownik root do którego właśnie teraz nie mogę się zalogować

Gość Lajk™
Opublikowano

Hmm.. a podczas tej instalacji nie poprosiło cię o wpisanie hasła czy coś ?

Opublikowano
1 minutę temu, Lajk™ napisał:

Hmm.. a podczas tej instalacji nie poprosiło cię o wpisanie hasła czy coś ?

Poprosiło o wpisanie hasła do roota, a później ustawienia hasła do mysql a teraz nie chodzi na tym hasle :/

Opublikowano

w konsoli wpisz ee /etc/sshd_config

poszukaj linii #PermitRootLogin no

zmień na #PermitRootLogin yes 

po czym zapisz i wpisz komende /etc/rc.d/sshd/restart

@Lajk wejdz na gg

Gość Lajk™
Opublikowano

może ten root jest utworzony na hoście lokalnym ?

Spróbuj przez to hasło wejść do mysql poprzez komende mysql -p 

a potem

CREATE USER 'root'@'%' IDENTIFIED BY 'twoje-haslo' ;
GRANT ALL PRIVILEGES ON *.* TO 'root'@'%' WITH GRANT OPTION ;
CREATE USER 'mt2'@'localhost' IDENTIFIED BY 'mt2!@#' ;
GRANT ALL PRIVILEGES ON *.* TO 'mt2'@'localhost' WITH GRANT OPTION ;
flush privileges;

Myślę że powinno zadziałać ;) 

Nie ma problemu. :D

Opublikowano
5 minut temu, Lajk™ napisał:

może ten root jest utworzony na hoście lokalnym ?

Spróbuj przez to hasło wejść do mysql poprzez komende mysql -p 

a potem

CREATE USER 'root'@'%' IDENTIFIED BY 'twoje-haslo' ;
GRANT ALL PRIVILEGES ON *.* TO 'root'@'%' WITH GRANT OPTION ;
CREATE USER 'mt2'@'localhost' IDENTIFIED BY 'mt2!@#' ;
GRANT ALL PRIVILEGES ON *.* TO 'mt2'@'localhost' WITH GRANT OPTION ;
flush privileges;

Myślę że powinno zadziałać ;) 

Dziękuję bardzo ! Niesamowicie mi pomogłeś ^^.. Myślę , że z wgrywaniem do mysql akurat już sobie poradze xD.. Jeśli nie masz nic przeciwko to jak będę mieć jakiś problem to będę pisać na pw żeby nie zaśmiecać mpc ;p

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...