Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Studia-warunek,a powtarzanie roku

olekar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, czy warunek, a powtarzanie roku na studiach to jest to samo? W sensie jeżeli nie zaliczę jednego przedmiotu to muszę w następnym roku na niego chodzić nawet jeżeli to jest wykład? To że kontynuuje kolejny rok normalnie i piszę później poprawę egzaminu to wiem. Coś takiego znalazłem w regulaminie:

1. W stosunku do studenta, który do dnia 30 września nie zaliczył roku studiów, Dziekan podejmuje decyzję o: 1) skreśleniu z listy studentów; 2) skierowaniu na powtarzanie roku studiów; 3) wpisie warunkowym na następny rok studiów, o ile student nie zaliczył na studiach stacjonarnych jednego przedmiotu lub brakuje mu nie więcej niż 10 punktów w systemie akumulacji i przenoszenia osiągnięć studenta, a na studiach niestacjonarnych – dwóch przedmiotów lub nie więcej niŜ 15 punktów w tym systemie, a w myśl programu nauczania braki zaliczeń przedmiotów nie uniemożliwiają kontynuacji studiów.

Zatem czym się różni punkt 2 od 3?

Opublikowano

Generalnie warunkowe zaliczenie tyczy się jednego, dwóch (w zależności od uczelni) przedmiotów, nie całego roku. Więc jeśli ktoś uwali Cię na przykład z fizyki kwantowej, wniesiesz opłatę i wniosek o przyznanie zaliczenia warunkowego, przechodzisz na kolejny rok studiów z tym, że przedmiot, za który opłaciłeś warunek musisz zaliczyć w kolejnym semestrze. I tyle :)

Punkt 2 tyczy się powtarzania całego toku studiów, czyli jakbyś nie zdał w szóstej klasie podstawówki i został jeszcze na rok, a punkt 3 - to co wyżej, warunkowo przechodzisz na kolejny rok - warunkiem jest zaliczenie przedmiotu w roku, na który przejdziesz :v

Qui est le prochain?

Opublikowano

Ok, a czy mam obowiązek chodzić na te wykłady później z młodszym rokiem? Ogólnie u nas może z 2 razy była lista obecności (nie wiem po co). Czy po prostu zapłacę i przychodzę na egzamin? Wykładowca może mnie nie dopuścić jak nie będę chodzić? W końcu wykłady nie są obowiązkowe :D

Opublikowano

To już załatwiaj sobei z wykładowcą, niektórzy wymagają % frekwencji na wykładach czasami jakieś zaliczenia które masz wpisywane do indeksu. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

A powiedzcie mi, czy te ich regulaminy to czysta formalność, a w rzeczywistości wolna amerykanka uczelni?

Bo czytam i na forach piszą,że w regulaminie np. 1 warunek a na niektórych uczelniach pozwalają na 4 a innych na jeszcze więcej :D Po prostu czysta ciekawość

Opublikowano

A powiedzcie mi, czy te ich regulaminy to czysta formalność, a w rzeczywistości wolna amerykanka uczelni?

Bo czytam i na forach piszą,że w regulaminie np. 1 warunek a na niektórych uczelniach pozwalają na 4 a innych na jeszcze więcej :D Po prostu czysta ciekawość

To naprawdę zależy od uczelni. Gdzie studiujesz?

Qui est le prochain?

Opublikowano

Kwestie czym się różni warunek od powtarzania roku wyjaśniła Ci Mexantine.

Ok, a czy mam obowiązek chodzić na te wykłady później z młodszym rokiem? Ogólnie u nas może z 2 razy była lista obecności (nie wiem po co). Czy po prostu zapłacę i przychodzę na egzamin? Wykładowca może mnie nie dopuścić jak nie będę chodzić? W końcu wykłady nie są obowiązkowe :D

To będzie zależało od wykładowcy, bo niektórzy mogą się spinać. Znam takie uczelnie, gdzie na wykładach są wejściówki, co wykład jest lista obecności i większość chodzi.

Także zagadaj do osoby prowadzącej wykłady i zapytaj.

Na mojej uczelni można mieć maksymalnie 12 czy tam 16 (już nie pamiętam) pkt. ECTS długu bodajże, gdzie 1 ECTS = 100 zł. W mojej grupie są ludzie na warunku (około 20 osóB), którzy nie zdali części ćwiczeniowej z rachunku prawdopodobieństwa i statystyki matematycznej, gdzie to jest aż 8 punktów i się męczą, żeby to zdać. Zależy od tego ile przedmiot ma tych ECTS'ów.

ECTS - Europejski System Transferu Punktów

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...