Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Poradnik pisania pluginów

us3rn0tf0und

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, dzisiaj nauczę was podstaw pisania pluginów.

//Wiele osób w wieku 16-17 lat piszę że uczy się lecz nie umie/ma błędy. Podstawą wg. mnie jest znajomość angielskiego, nawet poziom podstawówki wystarczy.

1. Pobieranie

Przed rozpoczęciem pracy, trzeba pobrać środowisko pracy, czyli inaczej IDE.

Wg. mnie, najlepszym rozwiązaniem dla początkujących jest Eclipse.

Ja posługuję się Neonem, link:  KLIK

2. Tworzenie projektu

Po lewej stronie jest takie okienko - package explorer.

Klikamy PPM -> New -> Java Project. W polu name wpisujemy nazwę pluginu (będzie ona wykorzystywana w package explorer).

Wybieramy javę, ja korzystam z najnowszej, czyli 8 ;)

Następnie klikamy next i przechodzimy Libraries, pobieramy spigot'a i spigot'a-api z tej strony (spigot i spigotapi musi być na tą samą wersję)

Link: Klik

Gdy już wgraliśmy, przechodzimy do zakładki order and export, spigot musi być wyżej niż spigot-api, możemy wykorzystywać up i down.

Gdy zrobiliśmy wszystko jw. projekt powinien być dobrze skonfigurowany, w celu zakończenia klikamy finish.

Temat będzie aktualizowany, #GłupiCloudFare

Opublikowano

Nie wiem..

Pierwszą zasadą jest PODSTAWY JAVY.

Nie mówię tego chamsko, ale bez tego nawet się w to nie pchać, bo nie warto.. (Wiem po sobie..)

Druga sprawa.. Eclipse..

Nie wiem, może ja miałem ,,gołą, złą i głupią" wersję, ale odkąd przesiadłem się na IntelliJ progress był ogromny, w Eclipse wszystko było ,,wolne" i nawet nie ,,pomagało" a wręcz odrzucało..

784091427630431250239.png

Regulamin sygnatur

Opublikowano

@Oldis

Zgadzam się z tobą, ale jeśli chodzi o IDE, wszystko zależy od upodobań i komputera, moim zdaniem 

eclipse jest dobrym środowiskiem dla początkujących, jak i zaawansowanych, później gdy jest się "Gotołem" to większe wymagania są.

Mi na i3 6gb, eclipse działa płynnie, za to IntellIJ trochę mi laguje

Można zawsze zmienić kolorystykę.

Wersja neon z tłem:

the-eclipse-ide-the-force-awakens-devoxx

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...