Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Raspberry Pi jako system multimedialny w samochodzie

Ruudi

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem.
Mam w głowie zrobienie systemu multimedialnego + navi + odczyt parametrów silnika do Mazdy RX-8.

Odczyt parametrów oczywiście przez ODB na BT - czyli moduł BT do maliny na start potrzebny.

Multimedia - najlepiej dodatkowa możliwość przesyłu plików bezpośrednio przez BT z telefonu do tego z pendrive. Da radę to oblecieć jednym modułem BT oraz zrobić tak, żeby od razu był "zestaw głośnomówiący" o ile to jest realne.

Navi - czy jest jakaś opcja odpalenia map googla? Kwestia przyzwyczajenia no i wygoda z sprawdzeniem aktualnego natężenia na ulicach. A jak i mapy, to i Yanosik przydałby się.

Całe podłączenie malinki - ekran 7'' (coś takiego: https://botland.com.pl/wyswietlacze-raspberry-pi-32/4688-ekran-dotykowy-pojemnosciowy-lcd-ips-7-1024x600px-hdmi-usb-rev-21-dla-raspberry-pi-32b.html)szedłby zamiast standardowej nawigacji która w aucie jest. Potrzeba sprytnego patentu na zasilenie bezpośrednio z akumulatora, ale tak, żeby też malina nie doprowadziła do jego padnięcia. Tutaj pomyślałem nad daniem startu po zapłonie + po zgaszeniu silnika żeby od razu się nie wyłączała. Powiedzmy taki timeout na 30 minut, jeśli nie dostanie napięcia z zapłonu to wyłączy się. Byłoby to na tyle okej, że sprzęt nie padłby po miesiącu i trzeba by rozbierać całą konsolę, żeby dostać się do maliny i postawić od nowa system itp? A i właśnie, jeśli postawię system na karcie 32 gb to wystarczy na spokojnie?

Systemowo - myślałem nad kodi, ze względu na przyjazność interfejsu i ogólnie. Da radę podpiąć tam jakoś aplikację do monitorowania z OBD + to co pisałem wyżej czyli mapy googla i yanosika (o ile to w ogóle możliwe)?

I co najważniejsze - do tej obecniej nawigacji która jest kompletnie nieużyteczna są po środku takie przyciski: https://cdn.shopify.com/s/files/1/0373/9881/products/s-l1600_22.jpg?v=1446648209 Dałoby radę je jakoś podpiąć pod rpi, żeby działały? Jeśli tak, jak trudno byłoby to wykonać? Niestety, w chwili obecnej nie mam tego rozebranego, także nie wiem jakie tam jest połączenie.

Niektóre pytania pewnie pewnie wydadzą się wam śmiesznie proste ale niestety, nie miałem do tej pory maliny na własny użytek, jedynie piąte przez dziesiąte czytałem w internecie na ten temat, dlatego wolę zapytać się kogoś z doświadczeniem i wiedzą.
Żadne gotowe rozwiązania nie wchodzą w grę, wolę trudzić się z tym miesiąc, a zrobić samemu, żeby mieć satysfakcję ;)

8wjJf.jpg

by vPaN

exMod Konsole •  exMMT Montażysta

Opublikowano

Ogarnij sobie grupę na fb "Malinowe Pi".

Właśnie tam jestem i nawet pisałem o tym, ale szukam informacji w wielu źródłach :)

8wjJf.jpg

by vPaN

exMod Konsole •  exMMT Montażysta

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...