Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wiedźmin 3 - jak nauczyć się grać?

xHexi2k17

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Nie grałem w 1 i 2 na początku, dowiedziałem się o wiedzminie dopiero jak 3 wyszedł, więc postanowiłem go kupić.

Mimo wszystko, nie potrafię w niego grać, próbowałem przejść za pierwszym razem, zacząłem się gubić później, nie wiedziałem ,gdzie się miecz naprawia itp.

Postanowiłem go przejść od nowa, wcale lepiej mi nie poszło, a tak samo.

Postanowiłem, że kupię i zacznę od wiedźmina 1.

Jeszcze gorzej mi poszło.

Nie gram często w gry RPG więc nie ogarniam może dlatego.

Co mam zrobić, aby lepiej grać?

Gra mnie wciąga, ale nie umiem w nią grać...

Pozdrawiam.

Opublikowano

Broń naprawia się u kowala po drugie najlepiej załatw sobie jakiegoś pada o niebo łatwiej się gra wiedźmin 3 jest łatwy ponieważ nie potrzebujesz wiedzy z 2 ani 1 

Opublikowano

Bo w RPG`ch które już wyszły trzeba trochę coś wiedzieć.,

poczytać poradniki/ciekawostki które dobrze jest czasem znać tyle że w przypadku takiej kategorii gier jest tego po prostu dużo.,

Poza tym wg mnie na takie fajne rpg`i trzeba poświęcić trochę więcej czasu,nie jakieś tam kilkadziesiąt godzin a gdzie tam wszystkie części Wiedźmina! ^.^

Chodź co do samego Wiedźmina zawsze twierdziłem że pierw się go powinno czytać,potem grać ale to już od ludzi zależy o.O

nh766_44609_black_rock_shooter_czarne_wl

Those nostalgic memories,the times where we are simply had fun !

​     ​

Opublikowano

Witam.

Nie grałem w 1 i 2 na początku, dowiedziałem się o wiedzminie dopiero jak 3 wyszedł, więc postanowiłem go kupić.

Mimo wszystko, nie potrafię w niego grać, próbowałem przejść za pierwszym razem, zacząłem się gubić później, nie wiedziałem ,gdzie się miecz naprawia itp.

Postanowiłem go przejść od nowa, wcale lepiej mi nie poszło, a tak samo.

Postanowiłem, że kupię i zacznę od wiedźmina 1.

Jeszcze gorzej mi poszło.

Nie gram często w gry RPG więc nie ogarniam może dlatego.

Co mam zrobić, aby lepiej grać?

Gra mnie wciąga, ale nie umiem w nią grać...

Pozdrawiam.

Włącz sobie tryb "po prostu opowieść" albo ten następny w wiedźminie 3, w wiedźminie 1 włącz najłatwiejszy. Co do wiedźmina 3, to nawet jak masz na maxa zniszczoną broń, to na małym poziomie trudności dalej możesz się nią sprawnie posługiwać więc się tym nie przejmuj, potem będziesz miał tyle pieniędzy że będziesz mógł sobie kupywać co chwile narzędzia naprawcze, które przywracają trochę wytrzymałości broni. W wiedźminie 1 najtrudniejszy moment jest pod koniec prologu, jak czujesz że może być walka jakaś mocna, to staraj się podejść do niej z dużą ilością hp i miskturami. Jaskółka to mikstura która przywraca hp(życie), w każdym wiedźminie must have. 

W Wiedźminie 1 ponadto do każdego przeciwnika ustawia się inny styl walki, pod z,x,c bodajże, wilk(z) to styl silny, kot(x) to styl szybki a gryf© to styl grupowy. Silny się nadaje najlepiej do przeciwników opancerzonych, lub silnych potworów które nie potrafią robić błyskawicznych uników, szybki do szybkich ale słabszych przeciwników a grupowy to jak otoczy cię wiele stworów to bijesz kilku na raz(Geralt robi różne młynki itp). I w sumie tyle Ci powinno wystarczyć jeśli chodzi o mechanikę w Wiedźminie 1. Oczywiście są różne mikstury, nie tylko Jaskółka, w pierwszym wiedźminie można robić mikstury nie znając nawet receptur. Wystarczy połączyć odpowiednie składniki, więc jeśli znajdziesz na internecie recepturę na jaskółkę i masz akurat te składniki, to możesz śmiało stworzyć jaskółkę :)

Opublikowano

Wiedźmin 1 i 2 sporo nie uczy, jeżeli chodzi o samą mechanikę gry. Trzecia część ma zupełnie inną mechanikę. Jeżeli chcesz grać w pierwszą i drugą część to tylko dla fabuły i nawiązań (polecam).

Co do Wiedźmina 3 to racja, dla osoby która zaczyna przygodę z Wiedźminem 3 może być trudno. Ogólnie zawsze zaczynie jakieś gry na początek jest trudne. Trzeba się ogarnąć co gdzie jak, gdzie. Tak samo jest z trzecią częścią. Na początku zwrócę uwagę na to, że W3 (Wiedźmin 3) jest grą RPG, która polega na robieniu jakichkolwiek zadań. Robisz zadania-->dostajesz doświadczenie-->za doświadczenie dostajesz pkt umiejętności-->za pkt umiejętności kupujesz jakieś zdolności, których jest dużo w tej części. Co znowusz na grę RPG przystało- zbieraj co popadnie. Miecze, zbroje, które są gorsze od twojej aktualnej i do tego różne śmieci typu grabie,lalki itp, sprzedawaj. Nie jest ci to potrzebne. Zostawiaj tylko te przedmioty (te ze "śmieci", które są w drugiej kolumnie, po prawej stronie, w ekwipunku), które mają dopiskę "przedmiot potrzebny do zadania" lub coś w tym stylu. Resztę sprzedajesz.

Zadania robisz jak najlepiej wszystkie. Zadania mają dla siebie wyznaczone jakiś poziom. Próbuj zawsze robić te zadania poboczne/zlecenia na potwory, które mają poziom mniejszy, bądź równy twojemu.

Przy robieniu zadań nie pomijaj kwestii dialogowych, po prostu je słuchaj. W3 ma to do siebie, że wszelkie dialogi są bardzo ciekawe i często z jakimś humorkiem. Często podczas takiego dialogu możesz się dużo dowiedzieć. Również warto słuchać dialogów, po to jakbyś musiał, że tak powiem- z dupy wypowiedzieć się o jakieś ze stron typu- Nie zabije cię bo to / Zabiję cię bo to (to jest przykład oczywiście).

Jak wcześniej wspomniałem- zbieraj wszystko co popadnie, czy to rośliny czy nie. W W3 jest tak, że raz stworzysz jakiś eliksir to nie musisz robić już tego kolejny raz, odnowi ci się podczas medytacji. Ale dlatego warto zbierać rzeczy. Często po prostu wejdziesz w zakładkę "alchemia" i już masz coś dostępnego do wyrabiania. Nie polecam kupować książek u kupców, ponieważ dużo one nie wnoszą dla postaci, że np więcej bijesz jakiemuś potworowi czy coś. Bardzo dużo książek znajdziesz w grze. Możesz je sprzedawać. Ja np tak robiłem, że kiedy miałem jakieś duplikaty to sprzedawałem, żeby został mi tylko jeden egzemplarz. Dużo za książki nie dostaniesz, ale zawsze coś.

Co do walki. Używaj dużo znaków i eliksirów. Co do znaków polecam Quen, chroni cię przed uderzeniem. Z eliksirów tak naprawdę wystarczy używać- Gromu (zwiększą zadawane obrażenia), Jaskółki (szybko odnawia stracone życie) i puszczyka (szybciej odnawia energię, to potrzebne do używania znaków). Inne eliksiry używać tylko, jak są naprawdę potrzebne.

Polecam używać olei na dane potwory. Jak mówiłem- odnawiają się one przy medytacji, więc nie trzeba ich chomikować. Olej na upiory, gdy walczysz z upiorem. Olej na zwierzęta, gdy walczysz np z niedźwiedziem. I tak dalej. Jeżeli nie wiesz jaki potwór do czego należy to możesz to sprawdzić w bestiariuszu. Rób dużo uników, jak walczysz z potworami. Kontra się przydaję, gdy walczysz z ludźmi, elfami itp.

Jeszcze warto ulepszyć zdolność "Sugestia", ta zdolność jest bardzo pomocna. Np podczas rozmowy możesz kogoś do czegoś zmusić, jeżeli masz tę umiejętność na danym lvl (są trzy). Możesz dzięki temu często uniknąć problemów typu walka czy płacenie pieniędzmi za coś zupełnie niepotrzebnego. W drzewku umiejętności kładź zawsze tak, żeby zdolności tymi samymi kolorami były w tej samej rubryce, wtedy dajesz pod ten kolor mutagen i masz z tego większy bonus. Z czasem będziesz mógł tworzyć większe mutageny, ale to nie jest jakoś ważne.

Jeżeli nie ogarniasz Wiedźmina to polecam na początek normalny poziom trudności (ten drugi). Życie ci się odnawia podczas medytacji, dostajesz więcej doświadczenia za zadania, przeciwnicy są łatwiejsi.

Najważniejsze jest to, żebyś robił dużo zadań i żebyś słuchał co się w nich dzieje, a nie leciał do przodu nic nie wiedząc, a kiedy dojedzie do tego, że trzeba podjąć jakiś wybór to nie wiesz o co chodzi i zaglądasz na szybko do internetu. Nie chomikuj eliksirów, olei. Śmieci sprzedawaj (chodzi mi również o gorsze zbroje, bronie). Zadania rób na mniejszy, bądź równy twojemu poziomu. Polecam robić wszystkie zadania.

Co do znaków zapytania to sprawa wygląda tak- możesz je robić, ale tak naprawdę nie musisz. Często przy takich znakach zapytania dostajesz dużo fantów, które możesz sprzedawać, z czego masz dużo kasy, czasami się trafi jakiś dobry unikatowy miecz, który możesz założyć. Czy glify, które wkładasz do zbroi, mieczy.

Pewnie o czymś zapomniałem, ale jakbyś miał jeszcze jakiś problem to pytaj. Znam odpowiedź na większość pytań ze wszystkich części Wiedźmina :v

Opublikowano

To ja ci troche streszcze to:

Podczas walki(jesli grasz na easy/normal) spamuj lpm + od czasu do czasu walnij jakims znakiem.

Pier*dol uniki chyba, ze walczysz z jakims op bossem, a tak to trzymaj ppm i styknie, serio.

Na mapie masz kropki, ktore prowadza cie do wszystkich npctow, wiec niemozliwym jest zgubienie sie w tej grze.

Ja grajac po raz pierwszy w w3 wszystkie scenki pomijalem zeby tylko pobic sie i w gwinta pograc.

Ogolnie to w samych nazwach questow masz napisane co masz robic np. idz gdzies tam lub zabij kogos tam, wiec ogladanie ich nie jest konieczne.

A jak juz naprawde takich rzeczy nie potrafisz robic to idz lepiej poradniki ogladac na yt bo jak nie potrafisz dojsc do npcta do ktorego prowadza kropki to juz naprawde.. oczywiscie nie urazajac ciebie ani nikogo innego, bo zara sie znajda tacy co beda sapac sie, ze ktos nigdy nie gral w jakas gre..

Intel Core i3-2120, 3.30GHz -- GTX 560 1280MB -- Mobo H61 -- 4GB ram -- Chieftec 500W -- W7 Ultimate 64 bit.

Wydajnosc systemu:

Grafika dla aero i gier:7.5

Procesor:7.1

RAM:7.1

Ranga w kunter strajku:Supreme.

Oski, czekam na 1 v 1! 

Opublikowano

Ja grajac po raz pierwszy w w3 wszystkie scenki pomijalem zeby tylko pobic sie i w gwinta pograc.

Ogolnie to w samych nazwach questow masz napisane co masz robic np. idz gdzies tam lub zabij kogos tam, wiec ogladanie ich nie jest konieczne.

A jak juz naprawde takich rzeczy nie potrafisz robic to idz lepiej poradniki ogladac na yt bo jak nie potrafisz dojsc do npcta do ktorego prowadza kropki to juz naprawde.. oczywiscie nie urazajac ciebie ani nikogo innego, bo zara sie znajda tacy co beda sapac sie, ze ktos nigdy nie gral w jakas gre..

No, ja napiszę. Najbardziej gówniana porada, jaką słyszałem xD "w samych nazwach questow masz napisane co masz robic np. idz gdzies tam lub zabij tam, wiec ogladanie nie jest konieczne" xD

No panie to mam ubaw do końca dnia, mogę teraz pograć w gwinta.

@topic autorze nie bierz lepiej tego na poważnie co napisał, bo to głupota. W większości zadaniach możesz napotkać moment w którym musisz dokonać wyboru. I skąd masz wiedzieć co jest tutaj lepsze? Może ci napiszą w nazwie questa.

A po drugie "p******** uniki" to możesz sobie tylko na 1 poziomie trudności. Od 2 poziomu trudności taka taktyka spam lpm więcej razy go zabije niż dużo da, na początku gry. Potem jak już będzie dobra postać, to niech tam sobie spami, ale na początku gry to nie działa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...