Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ez Debug LED zatrzymuje się na diodzie VGA - komputer się nie uruchamia

MrWinex66

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam pewien problem z komputerem: po uruchomieniu komputera mniej więcej po 5 sekundach "brzęczyk" zaczyna wydawać dźwięk (tak jakby ostrzegawczy, awaryjny), poza tym na ekranie nic się nie pojawia. Zajrzałem do środka, na mojej płycie głównej jest coś takiego jak "Ez debug led". Generalnie są tam trzy diody podpisane kolejno: "+CPU", "+DRAM", "+VGA". Podczas normalnego uruchamiania każda z nich się zapala na mniej więcej sekundę, po chwili gaśnie, i wszystko się poprawnie odpala. Teraz jednak zatrzymało się na "VGA" (z tego wnioskuję że cpu i dram są sprawne, a te vga nie. Te diody właśnie mają ułatwić sprawdzanie czy coś jest uskzodzone, - jeśli coś nie działa, dioda się zapala na dłuższy czas, tak jak w tym przypadku ). Świeci się to ciągle, brzęczyk piszczy, i generalnie nic się nie pojawia na ekranie. Pomyślałem, że może uszkodzona jest grafika (GTX1060), wyjąłem ją, i spróbowałem odpalić na integrze. Niestety, to samo.

Parę minut wcześniej przenosiłem komputer - nie rzucałem nim ani nie obchodziłem się z nim brutalnie, przy odkładaniu trochę mocniej "uderzył" nóżkami o ziemię, ale raczej nie było to na tyle mocno, żeby coś fizycznie uszkodzić. Parę razy zdarzyło się tak w przeszłości i nic wówczas się nie uszkadzało.

Mój sprzęt:

i5-6500

MSI B150 PCMATE

GIGABYTE GTX10606GB OC

2x 4GB Hyperx Fury

SilentumPC Vero M1

Z góry dzięki za pomoc i pozdrawiam :)

Opublikowano

Sprawdź stan socketu procesora.

Socket jest w porządku. 

Zmiana kabla z HDMI na DVI-D również niewiele pomogła.

Przy DVI-D podłączonym do karty nic nie brzęczy ani się nie świeci, czyli w teorii powinno się uruchomić, jednak na ekranie nic się nie pojawia.

Przy DVI-D podłączonym do płyty jest to co przy HDMI, czyli brzęczyk i dioda VGA

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...