Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Błąd przy kompilacji source na VPS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, DB się kompiluje, lecz przy kompilacji game wyskakuje taki error:

/usr/bin/ld: skipping incompatible /usr/local/lib/mysql/libmysqlclient.so when searching for -lmysqlclient
/usr/bin/ld: skipping incompatible /usr/local/lib/mysql/libmysqlclient.a when searching for -lmysqlclient
/usr/bin/ld: cannot find -lmysqlclient
gmake: *** [Makefile:141: ../game] Error 1
Opublikowano

Hej podaj więcej informacji.

Instalowałeś jakieś paczki w systemie np. mysql-client ?

Jaką masz wersje systemu na którym kompilujesz. Skąd masz source?

Błąd oznacza że kompilator (działając zgodnie z regułami w Makefile) i stworzonym drzewem zależności nie znalazł potrzebnego pliku związanego z klientem mysql

Opublikowano

Co do kompilacji na VPSie, poradników amatora Paszki są zupełnie złe. 

Każde jego poradniki są niekompletne i w 97% złe.

Paszka użył inego source niż mainline_releases, użył odchudzonej wersji z debilnym stripem którego nie wolno mieć.

Stripować można inne rzeczy ale nie "mózg i serce" metina. Strip nie powstał dla metina, powstał w innym celu. 

Za kilka dni dodam poradnik na yt jak skonfigurować VPSa pod kompilację i VPS na arubacloud. 

Co do Paszki, nie próbuj nawet bo i tak mam 4 razy większe doświadczenie, na FreeBSD mam już 6 lat znajomości i wiem co i jak ;)

Co do błędu, błąd tkwi w tym że nie zostało zainstalowane mysql z portów, lecz z debilnego pkg, a pkg nie służy do kompilacji kodu w C++

Pomogłem ? klik up to Like ;D ( Lubię to ! ) xD

300 postów-> 10.10.2013 godz. 9:00
400 postów-> 19.10.2013 godz. 9:00

Opublikowano

Paszka użył inego source niż mainline_releases, użył odchudzonej wersji z debilnym stripem którego nie wolno mieć.

Stripować można inne rzeczy ale nie "mózg i serce" metina. Strip nie powstał dla metina, powstał w innym celu. 

Za kilka dni dodam poradnik na yt jak skonfigurować VPSa pod kompilację i VPS na arubacloud. 

Co do Paszki, nie próbuj nawet bo i tak mam 4 razy większe doświadczenie, na FreeBSD mam już 6 lat znajomości i wiem co i jak ;)

Co do błędu, błąd tkwi w tym że nie zostało zainstalowane mysql z portów, lecz z debilnego pkg, a pkg nie służy do kompilacji kodu w C++

Witaj, szkoda że rozmowy inaczej nie umiesz prowadzić.

Co do Ciebie czekam na twoje poradniki obyś zrobił to 3 a nawet 4 razy lepiej.

Opublikowano

Kamil a po co ci MySQL do kompilacji source?

Witam, DB się kompiluje, lecz przy kompilacji game wyskakuje taki error:

/usr/bin/ld: skipping incompatible /usr/local/lib/mysql/libmysqlclient.so when searching for -lmysqlclient
/usr/bin/ld: skipping incompatible /usr/local/lib/mysql/libmysqlclient.a when searching for -lmysqlclient
/usr/bin/ld: cannot find -lmysqlclient
gmake: *** [Makefile:141: ../game] Error 1

podeślę ci fajny poradnik na pw, świeżutkie source, proste w obsłudze itd

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...