Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Niski transfer dysków twardych w HD Tune Pro

filip1234

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam ponownie problem tym razem chodzi o moje dwa dyski które posiadam w PC`ie.

Zestaw:

CPU: Intel Core i7 7700k

GPU: MSI GeForce GTX Gaming X 1060 3GB

RAM: Kingston HyperX Fury 8GB 2400MHz

Mob: Gigabyte Z170-Gaming-K3

PSU: Corsair VS450

HDD: Seagate Barracuda ST1000DM003 1TB

SSD: Corsair Force LS 120GB

Problem polega na tym, że gdy robię "Benchmark" w programie "HD Tune Pro" obu dysków one mają mały transfer(chodzi mi o "Transfer Rate")

Przykład na moim HDD:(fotka z neta vs moja)

hdtune-1615-9912-53272SoGuv7H8.png

Mój Benchmark:

8784274730d9ab1a767f97ee7d5d5bf8.jpeg

Tak samo jest z SSD - test z neta:

hd_tune_read.jpg

Mój test:

7f8ccda6b07c0047d0cf012c37ad90fc.jpeg

Dyski oczywiście podłączone pod SATA 3 tak samo jak nagrywarka DVD, zmieniałem kolejność podłączenia dysków ale nie pomagało, prosiłbym o pomoc już nie wiem co robić.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Wiesz, Twoje transfery nie są złe, mam laptopa co ledwo działa na czystym Windowsie właśnie przez kiepski dysk twardy. Jeśli wszystko działa poprawnie, to ja bym się tym nie zamartwiał.

Opublikowano

a czy na tym hdd coś robisz podczas testu? np. kopiujesz, wrzucasz? na temat ssd nie mam wiedzy to się nie wypowiem.

Opublikowano

Nic nie robisz. Działa jak trzeba tylko jest z czymś drobny  problem. Niepotrzebnie porównujesz z testami kogoś kto ma dobrze wszystko zoptymalizowane pod działanie dysku. 

Duże wahania danych w czasie testu to tylko wina niewłaściwych sterowników albo braku zainstalowania ich. Inny powód to duża defragmentacja dysku. 

Zmień kable SATA na inne. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

@Ktosiu, Dobra ale sterowniki do czego? SATA? Myślę, że mam wszystkie a gdy instaluje "Intel® Rapid Storage Technology" to mam dziwne problemy w "Podgląd zdarzeń" pisało, że dysk niby się wyłącza na sekundę / dwie więc to usunąłem i działa dobrze, tylko te transfery trochę dziwne :/

Opublikowano

@Ktosiu, Dobra ale sterowniki do czego? SATA? Myślę, że mam wszystkie a gdy instaluje "Intel® Rapid Storage Technology" to mam dziwne problemy w "Podgląd zdarzeń" pisało, że dysk niby się wyłącza na sekundę / dwie więc to usunąłem i działa dobrze, tylko te transfery trochę dziwne :/

w nieużywanym dysku nie powinno to tak wyglądać. nie spotkałem się jeszcze z tym, aby instalowanie jakichś programów i sterowników zwiększało / stabilizowało transfer. spróbuj może w tym hd tune otworzyć zakładkę "Disk monitor" i tam jakoś sprawdzić, czy coś używa dysku.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...