Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć forumowicze, potrzebuję małej pomocy przy jednej z funkcji z src serwera (item.cpp)

wygląda ona tak :

else if (GetWearFlag() & WEARABLE_UNIQUE)
	{
		if (ch->GetWear(WEAR_UNIQUE1))
			return WEAR_UNIQUE2;
		else
			return WEAR_UNIQUE1;

}

chciałbym ją rozszerzyć o WEAR_UNIQUE3 i WEAR_UNIQUE4, jednakże po próbach albo i tak zakładało mi na pierwsze dwa sloty a jak podmieniłem Unique1 i 2 na 3/4 to nowe sloty działały bez problemu, jeśli ktoś zechce pomóc serdeczne Bóg zapłać ;p 

Pozdrawiam

Opublikowano

{

return WEAR_UNIQUE2;

else

return WEAR_UNIQUE1;

if (ch->GetWear(WEAR_UNIQUE3))

return WEAR_UNIQUE4;

else

return WEAR_UNIQUE3;

}

LUB

{

return WEAR_UNIQUE2;

else

return WEAR_UNIQUE1;

else if (ch->GetWear(WEAR_UNIQUE3))

return WEAR_UNIQUE4;

else

return WEAR_UNIQUE3;

}

Opublikowano

nie nie nie chodzi mi tutaj o "ekspansję" slotów Unique (pdki, wierzchowce etc.) o sloty Unique 3 i 4 (te gdzie domyślnie jest item_ring ;) ) i żeby przy zakładaniu pd'ka, rękawiczki zakładało je na jeden z Czterech slotów a nie dwóch, po moich "pro elo" edycjach po założeniu dwóch itemków, zakładając 3 zdejmowało drugi item :v

Już obczajam rozwiązania Hya. muszę tylko wszystko pouruchamiać spowrotem bo była przerwa w dostawie prądu (wieś gdzie psy dupą szczekają, jak pies zdechnie to łańcuch jeszcze miesiąc szczeka a sołtys asfalt na noc zwija)

Edit

Pierwsza funkcja, próbowałem jej wczoraj nie czyta slotu 3-4 itemki o type 16 wciąz zakładane są tylko na standardowe dwa sloty

Druga funkcja pluje errorami

item.cpp:543: error: expected primary-expression before 'else'
item.cpp:543: error: expected `;' before 'else'
item.cpp:545: error: expected primary-expression before 'else'
item.cpp:545: error: expected `;' before 'else'

żeby nie było że błąd siedzi gdzieś indziej tak zachowują się itemki o type 16 przy funkcji :

{
if (ch->GetWear(WEAR_UNIQUE3))
return WEAR_UNIQUE4;
else
return WEAR_UNIQUE3;

}

https://zapodaj.net/f7b984c64c0c5.jpg.html

Opublikowano

nie nie nie chodzi mi tutaj o "ekspansję" slotów Unique (pdki, wierzchowce etc.) o sloty Unique 3 i 4 (te gdzie domyślnie jest item_ring ;) ) i żeby przy zakładaniu pd'ka, rękawiczki zakładało je na jeden z Czterech slotów a nie dwóch, po moich "pro elo" edycjach po założeniu dwóch itemków, zakładając 3 zdejmowało drugi item :v

Już obczajam rozwiązania Hya. muszę tylko wszystko pouruchamiać spowrotem bo była przerwa w dostawie prądu (wieś gdzie psy dupą szczekają, jak pies zdechnie to łańcuch jeszcze miesiąc szczeka a sołtys asfalt na noc zwija)

czyli cos w tym stylu?

{
return WEAR_UNIQUE2;
else
return WEAR_UNIQUE3;
else
return WEAR_UNIQUE4;
else
return WEAR_UNIQUE1;

}

Jeździć trzeba szybko i bezpiecznie.

Opublikowano

@radeon252

próbowałem też ale przy funkcji if nie możesz mieć tylu wyrażeń else, pluje błędami

pierwszej funkcji tez z głupa spróbowałem, równiez bez efektu a wolę mieć te dwa sloty na Unique bo na Ringu jest bug z czasem

Opublikowano

Już to przekminiłem, potrzeba 9 ifów na każdy slot Unique aby zrobić to bez żadnego problemu, żeby wziąć pod uwagę każdy przypadek jest/nie ma itemu w slocie :v

Opublikowano

Można zamknąć uporałem się z tym sam koniec końców ;) Końcowa funkcja :

{
	if (!ch->GetWear(WEAR_UNIQUE1) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE2) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE3) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE4))
		return WEAR_UNIQUE1;
	if (!ch->GetWear(WEAR_UNIQUE1) && ch->GetWear(WEAR_UNIQUE2) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE3) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE4))
		return WEAR_UNIQUE1;
	if (!ch->GetWear(WEAR_UNIQUE1) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE2) && ch->GetWear(WEAR_UNIQUE3) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE4))
		return WEAR_UNIQUE1;
	if (!ch->GetWear(WEAR_UNIQUE1) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE2) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE3) && ch->GetWear(WEAR_UNIQUE4))
		return WEAR_UNIQUE1;
	if (!ch->GetWear(WEAR_UNIQUE1) && ch->GetWear(WEAR_UNIQUE2) && ch->GetWear(WEAR_UNIQUE3) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE4))
		return WEAR_UNIQUE1;
	if (!ch->GetWear(WEAR_UNIQUE1) && ch->GetWear(WEAR_UNIQUE2) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE3) && ch->GetWear(WEAR_UNIQUE4))
		return WEAR_UNIQUE1;
	if (!ch->GetWear(WEAR_UNIQUE1) && ch->GetWear(WEAR_UNIQUE2) && ch->GetWear(WEAR_UNIQUE3) && ch->GetWear(WEAR_UNIQUE4))
		return WEAR_UNIQUE1;
	if (!ch->GetWear(WEAR_UNIQUE1) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE2) && ch->GetWear(WEAR_UNIQUE3) && ch->GetWear(WEAR_UNIQUE4))
		return WEAR_UNIQUE1;

if (ch->GetWear(WEAR_UNIQUE1) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE2) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE3) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE4))
		return WEAR_UNIQUE2;
	if (ch->GetWear(WEAR_UNIQUE1) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE2) && ch->GetWear(WEAR_UNIQUE3) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE4))
		return WEAR_UNIQUE2;
	if (ch->GetWear(WEAR_UNIQUE1) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE2) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE3) && ch->GetWear(WEAR_UNIQUE4))
		return WEAR_UNIQUE2;
	if (ch->GetWear(WEAR_UNIQUE1) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE2) && ch->GetWear(WEAR_UNIQUE3) && ch->GetWear(WEAR_UNIQUE4))
		return WEAR_UNIQUE2;

if (ch->GetWear(WEAR_UNIQUE1) && ch->GetWear(WEAR_UNIQUE2) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE3) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE4))
		return WEAR_UNIQUE3;
	if (ch->GetWear(WEAR_UNIQUE1) && ch->GetWear(WEAR_UNIQUE2) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE3) && ch->GetWear(WEAR_UNIQUE4))
		return WEAR_UNIQUE3;

if (ch->GetWear(WEAR_UNIQUE1) && ch->GetWear(WEAR_UNIQUE2) && ch->GetWear(WEAR_UNIQUE3) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE4))
		return WEAR_UNIQUE4;

}

Rezultat : https://zapodaj.net/e3415396a997f.jpg.html

P.S wiem że rozwiązanie na partyzanta ale jak się nie ma co się lubi...

Opublikowano

{
	if (!ch->GetWear(WEAR_UNIQUE1) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE2) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE3) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE4))
		return WEAR_UNIQUE1;
	if (!ch->GetWear(WEAR_UNIQUE1) && ch->GetWear(WEAR_UNIQUE2) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE3) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE4))
		return WEAR_UNIQUE1;
	if (!ch->GetWear(WEAR_UNIQUE1) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE2) && ch->GetWear(WEAR_UNIQUE3) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE4))
		return WEAR_UNIQUE1;
	if (!ch->GetWear(WEAR_UNIQUE1) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE2) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE3) && ch->GetWear(WEAR_UNIQUE4))
		return WEAR_UNIQUE1;
	if (!ch->GetWear(WEAR_UNIQUE1) && ch->GetWear(WEAR_UNIQUE2) && ch->GetWear(WEAR_UNIQUE3) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE4))
		return WEAR_UNIQUE1;
	if (!ch->GetWear(WEAR_UNIQUE1) && ch->GetWear(WEAR_UNIQUE2) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE3) && ch->GetWear(WEAR_UNIQUE4))
		return WEAR_UNIQUE1;
	if (!ch->GetWear(WEAR_UNIQUE1) && ch->GetWear(WEAR_UNIQUE2) && ch->GetWear(WEAR_UNIQUE3) && ch->GetWear(WEAR_UNIQUE4))
		return WEAR_UNIQUE1;
	if (!ch->GetWear(WEAR_UNIQUE1) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE2) && ch->GetWear(WEAR_UNIQUE3) && ch->GetWear(WEAR_UNIQUE4))
		return WEAR_UNIQUE1;

if (ch->GetWear(WEAR_UNIQUE1) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE2) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE3) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE4))
		return WEAR_UNIQUE2;
	if (ch->GetWear(WEAR_UNIQUE1) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE2) && ch->GetWear(WEAR_UNIQUE3) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE4))
		return WEAR_UNIQUE2;
	if (ch->GetWear(WEAR_UNIQUE1) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE2) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE3) && ch->GetWear(WEAR_UNIQUE4))
		return WEAR_UNIQUE2;
	if (ch->GetWear(WEAR_UNIQUE1) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE2) && ch->GetWear(WEAR_UNIQUE3) && ch->GetWear(WEAR_UNIQUE4))
		return WEAR_UNIQUE2;

if (ch->GetWear(WEAR_UNIQUE1) && ch->GetWear(WEAR_UNIQUE2) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE3) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE4))
		return WEAR_UNIQUE3;
	if (ch->GetWear(WEAR_UNIQUE1) && ch->GetWear(WEAR_UNIQUE2) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE3) && ch->GetWear(WEAR_UNIQUE4))
		return WEAR_UNIQUE3;

if (ch->GetWear(WEAR_UNIQUE1) && ch->GetWear(WEAR_UNIQUE2) && ch->GetWear(WEAR_UNIQUE3) && !ch->GetWear(WEAR_UNIQUE4))
		return WEAR_UNIQUE4;

}

Stary tak spierdolić to sam nigdy nie spierdoliłem XDD

Opublikowano

{
		return WEAR_UNIQUE1;
		return WEAR_UNIQUE1;
		return WEAR_UNIQUE1;
		return WEAR_UNIQUE1;
		return WEAR_UNIQUE1;
		return WEAR_UNIQUE1;
		return WEAR_UNIQUE1;
		return WEAR_UNIQUE1;

return WEAR_UNIQUE2;
		return WEAR_UNIQUE2;
		return WEAR_UNIQUE2;
		return WEAR_UNIQUE2;

return WEAR_UNIQUE3;
		return WEAR_UNIQUE3;

return WEAR_UNIQUE4;

}

Działa? Działa.

Na c**j drążyć temat :D

Opublikowano

{
		return WEAR_UNIQUE1;
		return WEAR_UNIQUE1;
		return WEAR_UNIQUE1;
		return WEAR_UNIQUE1;
		return WEAR_UNIQUE1;
		return WEAR_UNIQUE1;
		return WEAR_UNIQUE1;
		return WEAR_UNIQUE1;

return WEAR_UNIQUE2;
		return WEAR_UNIQUE2;
		return WEAR_UNIQUE2;
		return WEAR_UNIQUE2;

return WEAR_UNIQUE3;
		return WEAR_UNIQUE3;

return WEAR_UNIQUE4;

}

Czemu niby uważasz że to jest spierdolone? Wiadomo optymalizacja kodu poziom -999, mógłbym zastosować pętlę czy użyć tablicy jak sugerowali mi ludzie na devie, ale po pierwsze w CPP jestem zielony, znam tylko podstawy podstaw a po drugie po co skoro to rozwiązanie działa, rozpatrzony jest każdy możliwy przypadek, nie laguje to serwera ani nie wpływa na inne części kodu. 

Jedyny - tego rozwiązania jaki widzę to każdy kto zna trochę Cpp złapie się za głowę bo można zrobić to o wiele prościej a ja polegając na swoich szczątkowych umiejętnościach obszedłem problem naokoło i musiałem wytężyć szare komórki żeby to rozpisać

Chyba że z tym kodem jest jakiś błąd który przeoczyłem albo przez który będzie wysadzało "gejma" w powietrze ale szczerze wątpię 

tak czy tak uważam że lepiej napisać taki gówniany kod niż czekać jak 3/4 tego forum aż ktoś podstawi ci gotowe rozwiązanie pod twarz ale to tylko moja opinia ;p

Opublikowano

dobry kod napisales popioerdol ludzi jak nonam bo to jest j****y jelop jak sielu sobie spijaja smietanke z kutasov

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...