Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ciekawa sytuacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam powtórnie. Dzisiaj wpadłem na dosyć ciekawą rozkminę, czysto paradoksalną.Przypuścmy mieszkałem z moimi rodzicami przez 20 lat i teraz jestem wymeldowany z tego mieszkania.Moi rodzice przepisują całe mieszkanie na brata, który jest tam zameldowany, ale mieszka gdzie indziej.Mi przykładowo nie dają nic.Mogę ubiegać się o chociaż część należności? Tak jak mówię sytuacja zmyślona ale ciekawa.

Opublikowano

Połowa w sumie należy do rodziców , reszta do rodzeństwa.

Należeć się będzie w razie śmierci jednego z rodziców 1/3 jako spadek  albo połowa po śmierci obojga do podziału z bratem. 

Po przepisaniu jako darowizna na brata nic si się nie należy bo nie jesteś właścicielem mieszkania i nie jest to spadek. 

Należało by się jak byś potrafił udokumentować swój wkład w koszty zakupu czy utrzymania, czasami rodzeństwo po prostu spłaca swojemu rodzeństwu.  

Sam miałem podobną sprawę, mieszkanie przepisane na jedno z rodzeństwa. Bez problemowo siostra spłaciła na zasadzie podziału z połowy wartości dostałem 1/3 ( mam 2 siostry ) . 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...