Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wyższe zużycie karty graficznej oraz temperatury

MrWinex66

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od mniej więcej 2 dni moja karta graficzna (GTX1060 6GB od GIGABYTE w wersji OC) zaczęła zupełnie inaczej chodzić: w grach, w których jeszcze tydzień temu użycie GPU wynosiło góra 30%, teraz wynosi między 50% a 60%. Tak samo przy różnych modach graficznych - tydzień temu około 70%, teraz praktycznie cały czas powyżej 98%. Prawie ciągle chodzą wentylatory (większe zużycie = wyższa temperatura). 

Od kilku dni karta chodziła na podkręconych zegarach - wszystko było ok. Wczoraj przywróciłem ustawienia domyślne, i po tym w sumie zaczęło być gorzej.

Przedwczoraj również czyściłem komputer - tam, gdzie mogłem, użyłem odkurzacza (przy pomocy mniej więcej tej końcówki: http://i.imgur.com/0SBVijN.jpg)Karty graficznej starałem się nie ruszać, odkurzyłem tylko wentylator z tyłu obudowy, wentylator od procesora i tą "półkę" oddzielającą tą główną komorę i tą na zasilacz (obudowa SPC Regnum RG1).

Czy któreś z powyższych może być przyczyną "męczenia" się karty graficznej?

Dzięki z góry za pomoc, pozdrawiam

Opublikowano

A przynajmniej karta działa mniej wydajnie czy tylko to jest tym problemem?

Nie, wydajność jej się nie zmniejszyła. Nie zauważyłem jakiś większych spadków FPSów w grach czy coś w tym rodzaju. Właściwie tylko większe wykorzystanie GPU, i tyle.

Opublikowano

Ja bym się nie przejmował czymś takim dopóki wszystko działa poprawnie.

Okej, dzięki. Nie zdarzało mi się coś takiego wcześniej dlatego po prostu nie miałem pewności. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...