Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Acer Aspire 5057G - po uruchomieniu przegląrki dedykowana karta graficzna zaczyna działać, a laptop się restartuje

TheEndiPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
Mam problem z kartą graficzną od nvidii, posiadam laptopa Acer Aspire 5057G z kartą graficzną NVIDIA GeForce GT540M (2GB), oraz procesorem intel core i5 2.4GHz + turbo boost 3.0GHz.
Wczoraj wymieniłem płytę główną, na starej płycie była grafika GT520M (1GB), i wszystko działało prawidłowo. Na nowej płycie założyłem nową pastę termo przewodzącą, temperatury procesora są ok (40-60oC). Płytę wymieniłem z tego powodu, gdyż na taśmie do matrycy zrobiłem zwarcie, i prawdopodobnie płyta się spaliła, bo laptop startował, ale gasł od razu, nie było obrazu na monitorach. Płyta jest używana z allegro. Przy instalacji sterowników do grafiki na nowej płycie miałem problemy, raz nie wykrywało grafiki, potem użyłem instalatora sterowników który mi jakieś tam zainstalował, tak że karta graficzna jest widoczna w menedżerze urządzeń, i działa także panel sterowania NVIDIA. Problem jest taki, że ogółem wszystko mi śmiga na integrze, ale w momencie jak ustawiam jakiś program, przeglądarka czy gra na kartę nvidii, to po uruchomieniu gry/przeglądarki na karcie nvidii temperatura osiąga nagle 40oC, po kilku sekundach laptop gaśnie i uruchamia się ponownie. Aktualnie nie przypisałem żadnego programu do karty nvidii, i temperatura wynosi 0oC. Tylko proszę nie pisać odpowiedzi typu "oddaj laptopa do serwisu, wyczyść go" itp. tu nie chodzi o to, serwis pobierze koszty za diagnozę, i powie mi bym znów płytę wymieniał, gdyż grafika jest wlutowana w płytę. Chciałbym też zaznaczyć, że sam wiatraczek w środku trzyma się na taśmie, gdyż na tej płycie nie było takich przejściówek do śrubek, a nie umiałem ich przełożyć ze starej płyty. Nawet jak w panelu nvidii przejdę do zakładki testowania ustawień, gdzie jest renderowany model 3D, to laptop też gaśnie i uruchamia się ponownie. Moim zdaniem to wina chłodzenia/temperatur, lecz nie wiem jak to naprawić. Dziękuję za przeczytanie lektury, będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Kilka ssów:

ycATR4S.jpg

VhizqKL.jpg

Wstawił bym sobie sygnaturkę, ale nie pozwala mi na to forum, ponieważ gdy próbuję to zrobić, dostaję słynny komunikat od cloudflare "Getway timed out". :/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...