Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Migotanie ekranu monitora LG 24GM77-B

detox5654

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Wczoraj zakupiłem monitor LG 24GM77-B po podłączeniu wszystkiego i ustawieniu odświeżania monitora na 144hz zauważyłem dziwne migotanie ekranu nie wiem dokładnie jak to wytłumaczyć ale wygląda to tak, że pojawiają się różne "artefakty" graficzne i chwile po tym ekran na sekunde robi się czarny i tak w kółko.Sprawdzałem na wszystkich opcjach odświeżania problem nadal występuje.Najbardziej da się to zauważyć podczas grania w różne gry na pulpicie raczej rzadko choć też się zdarza dodam, że monitor jest podłączony kablem DVI-D Dual Link sprawdzałem również na innym kablu w 100% działającym działo się to samo.Dzisiaj podłączyłem monitor pod HDMI i problem znikł.Nie mam pojęcia co może być przyczyną takich dziwnych zachowań monitora :D

Specyfikacja:

Monitor:LG 24GM77-B

Płyta główna:GIGABYTE B250M-D3H

Grafika:Geforce GTX 1060 MSI OC

Procesor:Intel i5 7600-K

RAM:8GB HYPERX DDR4 2133 Mhz

Zasilacz:Thermaltake Smart SE 530W

HDD:WD BLUE 1TB

SSD:ADATA ULTIMATE SU800

System:Win 10 Education

Dzisiaj jak dam rade kupie kabel DP i zobacze jak na nim będzie się zachowywac.

Opublikowano

Witam

Wczoraj zakupiłem monitor LG 24GM77-B po podłączeniu wszystkiego i ustawieniu odświeżania monitora na 144hz zauważyłem dziwne migotanie ekranu nie wiem dokładnie jak to wytłumaczyć ale wygląda to tak, że pojawiają się różne "artefakty" graficzne i chwile po tym ekran na sekunde robi się czarny i tak w kółko.Sprawdzałem na wszystkich opcjach odświeżania problem nadal występuje.Najbardziej da się to zauważyć podczas grania w różne gry na pulpicie raczej rzadko choć też się zdarza dodam, że monitor jest podłączony kablem DVI-D Dual Link sprawdzałem również na innym kablu w 100% działającym działo się to samo.Dzisiaj podłączyłem monitor pod HDMI i problem znikł.Nie mam pojęcia co może być przyczyną takich dziwnych zachowań monitora :D

Specyfikacja:

Monitor:LG 24GM77-B

Płyta główna:GIGABYTE B250M-D3H

Grafika:Geforce GTX 1060 MSI OC

Procesor:Intel i5 7600-K

RAM:8GB HYPERX DDR4 2133 Mhz

Zasilacz:Thermaltake Smart SE 530W

HDD:WD BLUE 1TB

SSD:ADATA ULTIMATE SU800

System:Win 10 Education

Dzisiaj jak dam rade kupie kabel DP i zobacze jak na nim będzie się zachowywac.

Dużo zależy właśnie od kabla(jego jakości, długości). DVI-D często miewa problemy jeśli wymagamy od niego więcej niż fullhd na 60hz mimo teoretycznego wsparcia dla 144hz. Najlepszym rozwiązaniem jest kupienie dobrego DP.

Możesz dobrze używać go na HDMI jeśli jest ono wersji wyższej niż 1.3 ale najlepszym krokiem będzie DP ;)  

Opublikowano

Z DVI nie ma problemów bo nie obsługuje 144 Hz, mamy po problemie skoro nie ma właściwie podłączonego monitora przez DP

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

A więc zakupiłem kabel DP i dzieje się dokładnie to samo.Co do kabla DVI kolega ma identyczny monitor i taki sam kabel i działa mu bez problemu na FHD 144hz, więc to raczej nie wina kabla.Powoli kończą mi się pomysły raczej nic nie boli go softwarowo, więc obstawiam, że uszkodzona jest albo grafika albo monitor.Jutro postaram się podpiąć monitorem do kompa kolegi jak u niego będzie to samo to sprawa jest jasna.Dodatkowo poniżej zamieszczam link do filmiku, który nagrałem jak monitor się zachowuje może komuś to coś rozjaśni.Jakość nie jest najlepsza ale widać to co trzeba :)

Opublikowano

To masz do wyboru problem z grafiką albo problem z monitorem. Sprawdź kompa u kumpla albo inny monitor 144Hz. 

Ewentualnie podłącz cokolwiek  pod monitor i sprawdź działanie, może poszło sterowanie podświetlaniem LED. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...