Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy opłaca się kupić SSD Crucial BX200?

Kops007

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Chciałbym się spytać czy opłaca się kupić dysk ssd Crucial BX200? W testach wychodzi blado, a wydać mogę max 300zł. 

Jaka pojemność Cię interesuje? 

Opublikowano

240GB, zapomniałem wspomnieć.

PS: Na początku miałem wymienić mój dysk HDD na inny (Mój już stary, strasznie zamula i hałasuje), ale zauważyłem, że BX200 240GB jest za 287zł na morele, więc wydaje mi się lepszym rozwiązaniem kupienie tego SSD.

Opublikowano

240GB, zapomniałem wspomnieć.

PS: Na początku miałem wymienić mój dysk HDD na inny (Mój już stary, strasznie zamula i hałasuje), ale zauważyłem, że BX200 240GB jest za 287zł na morele, więc wydaje mi się lepszym rozwiązaniem kupienie tego SSD.

Możesz napisać jaki używasz interface(którą wersję saty). Ważne jest też co robisz na komputerze. Jak robisz dużo operacji zapisu / odczytu to możesz się dość szybko pozbyć dysko toć to TLC w końcu. Posiadanie jednego dysku tylko ssd'ka na tlc jest dość słabym pomysłem. 

Opublikowano

Sata III 6 gb/s, a na komputerze głównie gram w gry, przeglądam internet.

Modernizuje swój komputer co jakiś czas i wymieniłem w sumie wszystko jak idzie, oprócz dysku i obudowy którą i tak zmodyfikowałem trochę i mi pasuję, więc nie chcę zmieniać nawet. 

Mój dysk to jakiś Hitachi 512 GB pojemności, prawdopodobnie 16mb pamięci podręcznej. Strasznie go słychać przy większych operacjach, jest to trochę uciążliwe.

Moja specyfikacja komputera:

ZasilaczSilentiumPC Vero L1 600W
Płyta główna: GA-H170M-D3H DDR3
Procesor: Pentium G4560
Grafika: GTX 670 WindForce3x
Pamięć ram: 12GB DDR3 3x4GB

Nie jestem pewien, ale dysk chyba odpowiada za wczytywanie mapy w grach i jak w np. World of tanks, World of warships itp nie ma problemu bo mapy są małe, tak np. 7 days to die, minecraft itp. jest tragedia. czasami bez kompletnego zmniejszenia ustawień nie da się w ogóle grać (Głównie wystarczy zmniejszyć zasięg widzenia do minimum). Dlatego chcę wymienić ten dysk.

Więc nie polecasz kupowania tego ssd? A jakiś inny pomysł, może po prostu kupię jakiś lepszy HDD? Albo SSHD ewentualnie.

Opublikowano

Sata III 6 gb/s, a na komputerze głównie gram w gry, przeglądam internet.

Modernizuje swój komputer co jakiś czas i wymieniłem w sumie wszystko jak idzie, oprócz dysku i obudowy którą i tak zmodyfikowałem trochę i mi pasuję, więc nie chcę zmieniać nawet. 

Mój dysk to jakiś Hitachi 512 GB pojemności, prawdopodobnie 16mb pamięci podręcznej. Strasznie go słychać przy większych operacjach, jest to trochę uciążliwe.

Moja specyfikacja komputera:

ZasilaczSilentiumPC Vero L1 600W
Płyta główna: GA-H170M-D3H DDR3
Procesor: Pentium G4560
Grafika: GTX 670 WindForce3x
Pamięć ram: 12GB DDR3 3x4GB

Nie jestem pewien, ale dysk chyba odpowiada za wczytywanie mapy w grach i jak w np. World of tanks, World of warships itp nie ma problemu bo mapy są małe, tak np. 7 days to die, minecraft itp. jest tragedia. czasami bez kompletnego zmniejszenia ustawień nie da się w ogóle grać (Głównie wystarczy zmniejszyć zasięg widzenia do minimum). Dlatego chcę wymienić ten dysk.

Więc nie polecasz kupowania tego ssd? A jakiś inny pomysł, może po prostu kupię jakiś lepszy HDD? Albo SSHD ewentualnie.

SSHD nie bierz pod uwagę strata pieniędzy. Zbyt mało się zyskuje na tym. Ten ssd jest mocno średni. Ogólnie przychodzisz w czasie kiedy ceny SSD'ków poszły w górę. Aktualnie za 300 zł możesz pomarzyć o dobrym SSD'ku. Jeszcze parę miesięcy za 300 zł mogłeś mieć dobrego SSD'ka na kościach MLC. 

Najtańsza sensowna propozycja za 2XX GB to:

http://www.ceneo.pl/47484913

Zawsze możesz kupić mniejszego ssd'ka pod system i to co najczęściej używasz a resztę trzymać na HDD.

Opublikowano

Żeby kupić coś w okolicy 400zł musiałbym czekać do czerwca a jestem strasznie niecierpliwy, więc odpada. :D

Skoro ten SSD jest tak słaby, a SSHD nie wchodzi w grę, to mam kupić HDD jakiś?

PS: SSD 120-128GB to nie wiem czy by mi starczyło, raczej chciałbym zainstalować kilka gier.

PS2: A używane SSD się opłaca kupić? Coś takiego np: http://allegro.pl/250gb-crucial-mx200-2-5-dysk-ssd-i6797410031.html#thumb/3

@Matex.

Opublikowano

Żeby kupić coś w okolicy 400zł musiałbym czekać do czerwca a jestem strasznie niecierpliwy, więc odpada. :D

PS: SSD 120-128GB to nie wiem czy by mi starczyło, raczej chciałbym zainstalować kilka gier.

@Matex.

Na obniżkę cen możesz liczyć po wakacjach lecz prędzej w 1 kwartale roku 2018. 

Ale dysk nie da Ci dużego skoku wydajności :) Lepiej pomyśl o wymianie CPU I GPU. Jeśli twoim problemem są fps'y to to co potrzebujesz to lepszą grafikę i procesor. SSD wpłynie na szybkość ładowania gry nie na fps(albo w małym stopniu) :)

Opublikowano

@Matex.

Ale dysk nie da Ci dużego skoku wydajności :) Lepiej pomyśl o wymianie CPU I GPU. Jeśli twoim problemem są fps'y to to co potrzebujesz to lepszą grafikę i procesor. SSD wpłynie na szybkość ładowania gry nie na fps(albo w małym stopniu) :)

Ja to wiem, nie da mi to wzrostu fps. Problem jest w tym, że strasznie wolno ładuję mi mapy w grach i przez to mam spadki fps, zacina mi. Jak już wcześniej wspomniałem wymieniłem wszystko, oprócz tego dysku, więc według mnie to tylko przez niego to się dzieje. Ostatnio wymieniałem procesor. płytę główną i zasilacz, a wcześniej kartę graficzną i nic się za bardzo nie zmieniło.

Opublikowano

@Matex.

Ja to wiem, nie da mi to wzrostu fps. Problem jest w tym, że strasznie wolno ładuję mi mapy w grach i przez to mam spadki fps, zacina mi. Jak już wcześniej wspomniałem wymieniłem wszystko, oprócz tego dysku, więc według mnie to tylko przez niego to się dzieje. Ostatnio wymieniałem procesor. płytę główną i zasilacz, a wcześniej kartę graficzną i nic się za bardzo nie zmieniło.

Zamiast gdybać czy to wina dysku to to sprawdźmy. Pobierz HD tune i wykonaj benchmark dysku i wrzuć ss tutaj. Przy wykonywaniu benchmarku nie używaj komputera. 

Opublikowano

http://prnt.sc/f15rlq - Benchmark

http://prnt.sc/f16z5i - Error Scan

@1361622928-U485574.pngMatex.

PS: Nie wiem czy to ma znaczenie, ale mam wyłączone 2 usługi: Windows update i Wstępne ładowanie do pamięci, ze względu na to, że jeśli są włączone to dysk działa na 100%. Wiem, że Windows update może wyszukiwać aktualizacje, to można usprawiedliwić, ale jak włączę Wstępne ładowanie do pamięci to jest tragedia, system uruchamia się długo, jak i same programy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

@Kops007 Twój dysk nie działa zbyt wydajnie, sprawdziłem swój ST500DM002 w HD Tune i jest lepiej, access time i burst rate jest na wyższym poziomie. Nie mam żadnych problemów z grami- przykładowo WoT działa w pełni poprawnie, system się włącza dosyć szybko. Ja na Twoim miejscu bym kupił ST500DM002 lub ST1000DM003, wybór modelu zależy od tego ile przestrzeni na dysku potrzebujesz.

Opublikowano

@Kops007 Twój dysk nie działa zbyt wydajnie, sprawdziłem swój ST500DM002 w HD Tune i jest lepiej, access time i burst rate jest na wyższym poziomie. Nie mam żadnych problemów z grami- przykładowo WoT działa w pełni poprawnie, system się włącza dosyć szybko. Ja na Twoim miejscu bym kupił ST500DM002 lub ST1000DM003, wybór modelu zależy od tego ile przestrzeni na dysku potrzebujesz.

a gdzie taka możliwość, że dysk podczas testowania mógł być używany przez inny program?

w mojej opinii dysk ma od najlepszego producenta, a ty mu polecasz dyski od najgorszego producenta

Opublikowano

a gdzie taka możliwość, że dysk podczas testowania mógł być używany przez inny program?

w mojej opinii dysk ma od najlepszego producenta, a ty mu polecasz dyski od najgorszego producenta

System mógł coś kopiować na przykład.

Wszystkie te dyski to jest prawie to samo. Od kiedy Seagate ogarnął się z awaryjnością swoich dysków to są jak najbardziej godne polecenia.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

A Toshiba P300? Polecacie?

Ogólnie to pomiędzy Seagate'm, WD i tą Toshiba są niewielkie różnice w wydajności. Aczkolwiek to P300 wygrywa głównie w testach (minimalnie, ale jednak). Więc tak - mogę ci go polecić.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...