Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wymiana z 4GB RAM na 8GB RAM w laptopie ASUS

KuuuBaaa123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !
Zamierzam wymienić ramy na wyżej wskazane 8GB. Na stronie producenta pisało coś takiego:
Pamięć

DDR3L 1600 MHz SDRAM, 1 x DIMM umożliwiające rozszerzenie do 8 G SDRAM
Czy to znaczy, że muszę kupić:SO-DIMM DDR3, 1600 MHz czy zwykłe DIMM wystarczy ?
Z góry dziękuje za odpowiedź !

Wszyscy słuchają Reggae dla szpanu lub z powodu zioła. Ale tą muzykę trzeba po prostu czuć...

Opublikowano

Masz wyraźnie napisane co masz zrobić by wymienić ( sprawdzić sloty )  i jaką masz kupić pamięć, jak na razie nie udzieliłeś odpowiedzi. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

post-1530424-0-63522600-1492935439.jpg
post-1530424-0-32947100-1492935440.jpg
A tak wygląda samo wejście w laptopie:
post-1530424-0-74925700-1492936741_thumb.jpg
post-1530424-0-05483400-1492936744_thumb.jpg
Teraz pasuje ?!
I jeżeli dobrze rozumuje to 8 GB to max ile da się włożyć.

Wszyscy słuchają Reggae dla szpanu lub z powodu zioła. Ale tą muzykę trzeba po prostu czuć...

Opublikowano

Wystarczy kupić 4 Gb. 

Weź lapka do sklepu i sprawdzaj czy działa pamięć. 

Opublikowano

Wystarczy kupić 4 Gb. 

Weź lapka do sklepu i sprawdzaj czy działa pamięć. 

Czyli łącznie ma być 2x4 GB ?

Ale to będzie działać ja 8GB bo zależy mi na wydajności w grach oraz w normalnym użytkowaniu.

Opublikowano

Tak, będziesz miał normalne 8GB ramu. 2x4GB będzie działać w dual channelu, więc jeżeli masz zintegrowaną kartę graficzną (HD5500) to będziesz miał o wiele lepszą wydajność w grach.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Nie ma nawet możliwości by nie pasowała, martwić sie może tylko tym by działała. ;) 

Opublikowano

Nie ma nawet możliwości by nie pasowała, martwić sie może tylko tym by działała. ;)

Jest jakaś "najlepsza" firma produkująca RAM'y np. Kingston, Crossair itd.

I mam na szybko pytanie gdy już dokonam zakupu to gdzie i jak będę miał sprawdzić czy laptop widzi drugą kość RAM ?

Opublikowano

Nie ma najlepsza, potrzebujesz pamięć taką by działała. Kupisz jakąś wyjebaną i drogą bezsensownie bo będzie i tak działała wolniej prze pamięć już istniejącą. 

Skoro w sklepie ci założy to od razu sprawdzi czy jest i działa pamieć. 

Opublikowano

Nie ma najlepsza, potrzebujesz pamięć taką by działała. Kupisz jakąś wyjebaną i drogą bezsensownie bo będzie i tak działała wolniej prze pamięć już istniejącą. 

A taka drobna sprawa ma to być 4 GB RAM 1600 Mhz ? 1,5V ? CL11 czy CL9 ?

Bo na screenie było coś 800Mhz, żebym nie kupił o za wysokiej częstotliwości i nie o za mocnym napięciu.

Oraz słyszałem kiedyś opinie, że muszą być tej samej firmy te RAM'y. 

Opublikowano

Mało ważne jaka bo i tak zainstalowana ma CL11 ma być 4 Gb DDR3L 1600 MHz SO-DIMM.

DDR3 tez może być , nie musi być DDR3L

Opublikowano

Eh, źle to ująłem :P

A taka drobna sprawa ma to być 4 GB RAM 1600 Mhz ? 1,5V ? CL11 czy CL9 ?

Bo na screenie było coś 800Mhz, żebym nie kupił o za wysokiej częstotliwości i nie o za mocnym napięciu.

Oraz słyszałem kiedyś opinie, że muszą być tej samej firmy te RAM'y. 

Jak da radę kupić taką samą, to kup, ale może być innej marki o tych samych parametrach, ważne, żeby działała. @Ktosiu opisał Tobie dokładnie.

Opublikowano

Nie wiem jaką pamięć ma ten model wlutowaną, stawiał bym na zamontowaną pamięć Microna. 

Opublikowano

Witam Ponownie !
Kupiłem i zamontowałem te oto RAM'y i daje screenshoty co się zmieniło w CPU-Z ( i czy to dobrze) https://www.morele.net/pamiec-do-laptopa-kingston-ddr3-sodimm-4gb-1600-cl11-low-voltage-kvr16ls11-4-585127/?gclid=CJ3vypzmutMCFcKOGAod00AISA&gclsrc=aw.ds&reviews_page=2
post-1530424-0-53915100-1493124432.jpg
post-1530424-0-83619600-1493124432.jpg

Opublikowano

Dziękuje Wszystkim serdecznie za pomoc temat do zamknięcia !

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...