Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wymiana procesora na socket S1

DiGGle

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, posiadam jeden z kilku laptopów który jest użytkowany do pracy biurowej. Został on oparty na procesorze AMD Turion X2 Dual-Core. Chciałbym włożyć do niego nowy procek, który będzie odpowiadał Socketowi S1. Zastanawia mnie wymiana płyty głównej, która pozwoli wrzucić procek z rodziny i3/5/7 ale nie jestem pewny czy będzie to jednak opłacalne. W lapku wymieniany był dysk HDD, a także zostanie dorzucony SSD 128GB, dołożono jedną kostkę RAM co dało w efekcie łącznie 4GB. Grafika ATI Mobility Radeon HD 4530 z 512MB DDR3, chociaż na to nie będę zwracał uwagi ponieważ na laptopie nie są odpalane żadne gry, a wyłącznie pakiety Office itd.

Nie jestem specjalistą w wymianie komponentów laptopów, zatem prosiłbym o pomoc, ew. doradzenie czy opłaca się bawić w wymianę komponentów. 

Budżet ogólny, do 1000 złotych.

Opublikowano

Nie wiem jak ty sobie wyobrażasz wstawić Intela zamiast AMD. 

Kup nowy laptop bo nawet wymiana procesora praktycznie nic nie da poza kilkoma może so 10-15 % wzrostu wydajności. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Dla offisa w niczym nie poprawi może 2-3 s szybciej wczyta dokument i tyle. 

Za 1000 zł kupi lepszy używany laptop z i3/i5

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Takie rozwiązanie też mi leży, no ale ten laptop nie jest mój i właściciel nie bardzo chce inwestować w nowy. 

Coś jeszcze podziałam w tej sprawie, no ale dzięki za pomoc. Temat można zamknąć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...