Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

AutoIT MouseClick

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć.

Co należy zrobić by kursor nacisnął na miejsce w danym oknie (programie) po czym wpisał tam wcześniej ustalony tekst.

próbowałem tak

MouseClick ( "left", Koordynaty, ilosc kliknięć ) i o ile sama komenda działa na pulpicie to gdy najeżdża na na osobne okno od programu to tak jakby nie naciskała przycisku, dlatego że w tym oknie nie można wpisać tego tekstu ( po prostu go nie zaznacza). Co w takiej sytuacji zrobić? :)

Pozdrawiam i wesołych świąt życzę.

Opublikowano

ControlClick / ControlSend
Na forum był gdzieś poradnik jak się z tym obchodzić.
Polecam prawy, górny róg strony :P
Wesołych wzajemnie!

Opublikowano

Zrobiłem tak :ControlClick( "Zaloguj się", "", 40001, "left",1,15,14)

i niestety nie działa :( do tego wyskakuje error. Dodam że to nie ma być zminimalizowane okno.

Chcę zrobić tak by bot ten kilkał w to pole do "nickname" wpisywał co ma wpisać przechodził do pola hasła i wpisywał hasło po czym naciskał zaloguj . Gdy już to zrobi po odczekaniu chwili naciskał na dane koordynaty(zawsze te same) lewym przyciskiem myszy. Po zrobieniu tego naciskał wyloguj i tyle :).

Opublikowano
ControlClick("Nazwa okna a nie przycisku :D", "", "", "left", 1, x, y) ; gdzie x i y musisz wyciągnąć sobie za pomocą AU3Info(Ctrl + F6) > Summary > ControlClick Coords

262381492438177448873.png

4758463064.png

Opublikowano

Mimo to że tak robiłem ( okno to nazywa się "zaloguj się" to złe kordy wpisywałem chyba) mimo to niesamowity jesteś!. Pomogło, dzięki :)

Mimo to mam problem z controlsend teraz. :( ControlSend("Zaloguj się", "", "", "mój login") i nie dizla

EDIT:

Sam nie wiem czy to działało tak czy siak control send nie chce działać :(

Chodzi mi tylko o to żeby zaznaczyło pole tekstowe, napisało co ma napisać po czym zaznaczyło pole do hasła wpisało je, nacisło zaloguj i tyle :D. Bardzo irytuję mnie że Mouseclick nie naciska na to pole bo to by mi ułatwiło sprawę o wiele. Ma ktos jakies pomysły? ;)(na notatniku to działa bez żadnych problemów chodzi mi o mouse move i send a w kliencie do logowania nie zabardzo :( )

Opublikowano

Poczytaj tutaj: http://www.mpcforum..../#entry13458018

Problem może by w tym, że okienko nie jest standardową kontrolką Windows. Wtedy ControlSend nie zadziała.

W takim przypadku problem jest poważny i czasami trudny do rozwiązania.

Możesz wtedy spróbować umieścić kursor w polu logowania i wpisać tekst zwykłym Send'em.

Nie wiem czy to zadziała bo nie wiem gdzie to chcesz wpisywać.

Ale najpierw musisz się dowiedzieć jaka to kontrolka.

Opublikowano

Przyjaciele! 

Z id również nie działa. Spróbujmy rozwiązać problem dlaczego nie działa mouseclick na tym oknie. To bardzo dziwne, na notatniku jak i wszędzie śmiga bez zarzutu natomiast w tym oknie to nie chce działać. Program praktycznie cały zrobiony ale to mouseclick, controlclick/controlsend nie działa w tym konkretnym oknie. Jak już wspominałem okno to nie ma być zminimalizowane. Może normalnie sobie działać na widoku, to nie jest problem. Pragnę (tak to jest już ranga moich marzeń) tylko by to działało.

Pozdrawiam

Opublikowano

Spróbuj 

MouseClick

Dodatkowo upewnij się, że okno jest aktywne. Okno aktywujesz tą funkcją 

WinActive(handle)

Osobiście pomagam tylko na PW lub e-mail

-----------------------------------------------------------------

https://github.com/smietanka

Opublikowano

Czesć.

mouseclick nie działa i nie wiem czemu.... to mnie już dobija. Apropo winactive to uzywam winactivate i normalnie się to okno ukazuje ale mouseclick nie dziala send nie działa, nic nie działa. Niech chociaż w dzień urodzin się to uda  xD .

Mianowicie

winactivate ("Zaloguj się") tutaj okno się pięknie ukazuję

sleep (blabla)

mouseclick("left", x, y, z )  tutaj myszka z cudowną wręcz gracją porusza się we wskazane miejsce lecz nie zaznacza pola tekstowego czyli miejsca do zalogowania tak jakby tego left buttona wogóle nie przyciskała

send nie zadziała bez zaznaczenia pola :(

Pozdrawiam

Opublikowano

Func WINAPI_MOUSECLICK($x, $y, $clicks = 1, $speed = $MouseMovmentSpeed)

Local $WIN_API_MouseEvent_LEFTDOWN = 0x0002

Local $WIN_API_MouseEvent_LEFTUP = 0x0004

MouseMove($x, $y, $speed)

If ($clicks > 1) Then

$i = 0

While $clicks > $i

Sleep(200)

_WinAPI_Mouse_Event($WIN_API_MouseEvent_LEFTDOWN)

Sleep(200)

_WinAPI_Mouse_Event($WIN_API_MouseEvent_LEFTUP)

$i += 1

WEnd

Else

_WinAPI_Mouse_Event($WIN_API_MouseEvent_LEFTDOWN)

Sleep(200)

_WinAPI_Mouse_Event($WIN_API_MouseEvent_LEFTUP)

EndIf

EndFunc ;==>WINAPI_MOUSECLICK

Opublikowano

Dziękuję Ci że się natrudziłes ale odkryłem nową rzecz. Mianowicie po wpisaniu komendy winactivate dalsze komendy nie działają, tak jakgdyby nie było po niej żadnej innej komendy nie było.

Winativate( "Zaloguj się")

i tutaj juz nawet mousemove nie działa gdy aktywuje się to okno...

Opublikowano

W takim razie jedyne co mogą zrobić próbujący ci pomóc to samodzielne zbadanie konkretnego programu.

Ale nie wiemy co to za program.

Opublikowano

Spróbuj jeszcze tak:

$handle = WinGetHandle("Zaloguj się", "")

i potem ControlClick.

Albo nie wspiera polskich znaków, albo próbuj podpiąć się pod nazwę procesu lub jeszcze nazwę klasy.

Osobiście pomagam tylko na PW lub e-mail

-----------------------------------------------------------------

https://github.com/smietanka

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...