Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

5050114921907521546047.png

Witam, postanowiłem zaprezentować wam postać którą gram jak i mainuje, jest to dobrzę nam znany champion - Draven. Jeżeli miałeś go w drużynie lub w enemy mogłeś zobaczyć że przeważnie każdy kto nim gra jest w late op, dla mnie jak i wielu graczy jest najlepszym adcerem w grze. w lategamie lub w midgamie jest najlepszy na początku też sobie daje rade.

Mastery lub Masterki

2561814921910821546047.png

Runy

6567614921912491546047.png

Maxowanie Skilli

Q -> W -> E -> R
Powód jest prosty czemu zaczynasz z q, gdyż pomoga ci to w farmie jak i za każdy złapapny topor dostajesz +2gold lecz tylko po zabiciu.

Skille

7505714921918451546047.png - Jeżeli będziesz stakował znaczy zabijał lub łapał q które rzucasz w potworki to stakuje ci się adoracja. Jeżeli masz naprzykład 100 adoracji i zabijesz gracza to dostaniesz hajs za dodatkowy lecz jeżeli zgniesz tracisz 50% adoracji.

8997314921918451546047.png - Następny atak Dravena spowoduje dodatkowe 65/75/85/95/105% jego obrażeń podczas ataku jako dodatkowe obrażenia. Ten topór zeskoczy z celownika wysoko w powietrze. Jeśli Draven to złapie, automatycznie może rzucić go jeszcze raz. Draven może mieć dwa toporki które może rzucać po kolei.

6564814921918451546047.png - Draven zwiększa szybkość poruszania się o 40/45/50/55/60 o 1,5 sekundy i 20/25/30/35/40% szybkości ataku na 3 sekundy. Bonus Szybkości Ruchu szybko się zmniejsza w czasie trwania. Jeżeli złapiesz topór którego rzuciłeś to odnowi ci się spell.

8316414921918451546047.png - Draven rzuca swój topór i gracze zostaną odrzuceni jak i spowolnieni przez 2 sekundy.

2562614921918451546047.png - Draven wyrzuca dwie masywne topory, powodując fizyczne obrażenia każdej jednostki uderzeniowej od 175 do 375 +1,1 na każde obrażenia. Zadaje 8% mniej obrażeń na jednostkę aż do mimimun 40%. Lecz topor wraca do dravena tam gdzie rzuciłeś i przyleci do ciebie spowrotem.

Build

1691314921929101546047.gif - 1985414921929101546047.gif - 5021914921929101546047.gif - 1830814921929101546047.gif - 3194114921929101546047.gif - 1261914921929101546047.gif

Kolejność wybierasz sam bo to zależy kontra kto grasz, lecz ostrze na początku jest najlepszym wyborem jak i armata reszta kolejność wybierasz sam. Ten build jest w 100% zaebisty wygrywam 81% gier Dravenem więc mogę go polecić. Zawsze jestem nauczony Dravenem wbiegać sam w 2 i rozwalić ich easy gdyż Draven ma przesadzony dmg na q :) Naciskasz jedynie Q W E R Q W Q W :)

Początek gry

Draven jest postacią która na początku ma dmg z dupy i to latwo można wykorzystac, zależy też kogo masz na supportcie ale to już się dowiesz na dole. Na początku masz zadanie: Używać Q i farmić na potworkach jak i obijać przeciwników, ja Dravenem zawsze gram agresywnie gdyż sama postać na to pozwala. Musisz omijać stuny, jak i patrzeć czy jungler nie idzie na ganka jeżeli posiadasz już 1300 golda cofasz się do tyłu kupujesz K.W mieczyk i idziesz spowrotem na linie i pokazujesz go jest kozakiem.

Środkowa faza gry

Jeżeli już jestes opkupiony to uwierz że masz szanse ubijać supporta i adcera sam, nie musisz być nafeeodwany lecz nie możesz dać się zablokować. Jeżeli masz ostrzę i armate jak i buciki masz szanse się bić sam na 2. Jak kupisz blooda to tym bardziej z redem dasz rade sobie z adcerem i supportem nawet mogą być letko nafeedowani. Lecz pamietaj o jednym zawsze trzymaj się farmy, bez farmy i staków na Q u Dravena jesteś niczym.

Końcowa faza gry

Jak już masz full build to masz zazadanie wykończyć enemy adcera jest to proste gdyż Draven z full buildem potrafi sciągnąć adcera na 2 Q więc wbiegasz używać Q potem spamisz W i jak ktoś chce w ciebie wbiegnąć używasz E wtedy spowalniasz go dalej biegniesz tylko pamietaj łapać toporków jak i użyć itemka jak zostaniesz zablokowany / stunowany.

Supporty które pasują do Dravena

2106514921937591546047.png - Nami jest jak dla mnie najlepszym supportem dla Dravena gdyż może dać mu dodatkowy dmg z swojego spella E lub dać mu heala jak i podrzucić graczy i wtedy Draven może spokojnie zabić lub obić przeciwnika. Jak Draven dostanie stuna wystarczy że nami użyje R wtedy Draven ma łatwą ucieczke.

7533314921937591546047.png - Soraka jest na drugim miejscu gdyż może Dravena ciągle leczyć i to łatwo można wykorzystać gdyż wtedy Draven może grać agresywnie tracić HP a soraka go będzie ciągle leczyła OP.

2491614921937591546047.png - Braum dobrze każdemu znany, jest to support który działa prawie dla wszystkich ADC zablokuję wszystko jak i może zrobić łatwe combo z Dravenem gdyż jak rzuci swoje Q wtedy Draven może z daleka rzucać swoje Q i wtedy grać dostanie stuna i GG WP.

Wskazówki

• 1. Pamiętaj używać Q jak farmisz gdyż pomoże ci Hajsie jak i da ci to mini + do ucieczki z W.

• 2. Nie wystarczy rzucać Q, lecz trzeba je też łapać więc jak rzucisz Q pamietaj żeby je zpłapać jeżeli jest to dla ciebie za szybko to nie używaj 2 Q.

• 3. Pamietaj że Dravenem masz łatwą szanse zabić 2 więc graj nim agresywnie.

• 4. Jak uciekasz lub wiesz że zginiesz próbuj zabić Adcera bo Dravenem wszystko jest możliwe lub jak uciekasz to używaj Q na przeciwnika i potem W bo jak zdobędziesz znów topór to możesz ponownie użyć W.

• 5. Jak leci do ciebie naprzykład Lee albo WW to i widzisz że użyje ulta to rzuć E wtedy jego ult nie zadziała jak i Q leesina albo jak ktoś ci ucieka użyj E żeby go spowonić wtedy masz wiekszą szanse go zabić.

• 6. Pamietaj lepiej używać mózgu jak grasz Dravenem bo możesz łatwo ugrać gre.

• 7. Pamietaj że co każdy rzucony topór robisz wiecej DMGU.

• 8. opór leci zawsze tam gdzie w tracie lotu jest kursor czym bliżej przeciwnik tym bliżej upadnie topór.Najlepiej w szybkich wymianach poruszać się lewo prawo wtedy topór upada najbliżej.

• 9. Na linie atakuj przeciwnika poprzez q+w gdy ten będzie atakował miniona.

Pamiętaj to jest mój pierwszy poradnik do lola, jak i wykorzystywałem styl użytkownika @taki KaWai<3 , jeżeli znajdziesz jakieś błedy a na pewno jest ich dużo bo pisałem to na szybko i jak coś mi się przypomni to na pewno dodam lub zmienie :)

1.png

Opublikowano

Osobiście wolę grać masterki 18/0/12 wybierając ferwor.

Co do itemków polecam również zaopatrzyć się w  Blade of the Ruined King jako pierwszy item.

Wskazówki: (przeczytałem ale chyba o tym zapomniałeś)

Topór leci zawsze tam gdzie w tracie lotu jest kursor czym bliżej przeciwnik tym bliżej upadnie topór.Najlepiej w szybkich wymianach poruszać się lewo prawo wtedy topór upada najbliżej.

Na linie atakuj przeciwnika poprzez q+w gdy ten będzie atakował miniona.

Opublikowano

Poradnik fajnie zrobiony, lecz dałbym więcej propozycji buildów na rózne sytuacje.

Dodałbym Thresha, który według mnie pasuje najlepiej do Dravena, ewentualnie Blitzrank jest często z nim widziany, ale nie jest w mecie.

Zaznacz także to, że trzeba się nauczyć łapać topory oraz poke'ować umiejętnie z Q.

Co do reszty, to dałbyś radę zrobić także screena run z nowego launchera?

Lick +

Opublikowano

Osobiście wolę grać masterki 18/0/12 wybierając ferwor.

Co do itemków polecam również zaopatrzyć się w  Blade of the Ruined King jako pierwszy item.

Wskazówki: (przeczytałem ale chyba o tym zapomniałeś)

Topór leci zawsze tam gdzie w tracie lotu jest kursor czym bliżej przeciwnik tym bliżej upadnie topór.Najlepiej w szybkich wymianach poruszać się lewo prawo wtedy topór upada najbliżej.

Na linie atakuj przeciwnika poprzez q+w gdy ten będzie atakował miniona.

Dodałem twoje wskazówki :) 

/

Dzięki za miłe komentarze jest to mój pierwszy poradnik do LoLa :)

1.png

Opublikowano

dzieki fajny poradnik dzieki temu doszedlem do master tiera na wescie, jak cos to mozemy zagrac ;))

Syn%20Fakera_eune_412_2_text.png

Szukasz supporta ? Pisz pw ;]

Opublikowano

No offense , nie zebym  nie wierzyl czy cos, i to nie moj problem  czy masz silvera czy master tiera ale wbic master tiera jednym championem jest raczej niemozliwe.

Opublikowano

@2x up

Wątpie, żębyś doszedł to challengera tylko dzięki jakiemuś Poradnikowi, dodatkowo że zadużo nie mineło od napisania Poradnika

427571487345508569248.jpeg

Potrzebujesz Pomocy?Pisz śmiało PW

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Trochę to outdated ale nie mogę nie skomentować.

Masterki..
1/4 Vamprirism / Natural Talent - zależnie od matchupu.
Bounty Hunter jest totalnie useless. Grasz albo double-edged sword (easy matchup kiedy 1.5% obrażeń nie robi Ci różnicy, dodatkowo - 3% więcej obrażeń NIE TYLKO w enemy herosów) albo battle trance, gdzie ten drugi jest bezpieczniejszą wersją.
Obecny warlord jest w miarę słaby. Mimo, że w poprzednim patchu shiv oraz rfc dostały buff na szybkość stackowania energized autoataku który przyspiesza stackowanie się również warlorda, fervor dalej jest najlepszą i najfajniejszą opcją, gdyż w early zapewnia Ci mnóstwo obrażeń, a praktycznie tylko w midgamie będziesz w stanie oneshotować enemy team, dlatego fervor ZAWSZE będzie lepszym wyborem. Nie wspomnę tu już o dopale który daje do Q na późniejszych poziomach.

Drzewko z cunningiem nie jest tak opłacalne jak resolve. Resolve zapewnia Ci mocniejszy sustain na trudniejsze laning phase'y (patrz Cait), dodatkowo sprawia, że jesteś znacznie bardziej tankowaty w mid i late game.

Tak wyglądają masterki które gram nie tylko ja, ale tez większość innych high elo Dravenów.
To są masterki które gram ja jak i większość innych high elo Dravenów.

Runy:
36ecbfddadcef76f34a897d7696dfd6e.png
Jeden punkt z vampirismu + ls quint dają Ci świetny sustain na linii + pozwalają grać więcej AD które masz z natural talentu.
Glyphy bez MR, bo większość poke'u i tak dasz radę wyleczyć, natomiast 4 magic resist + 5 as'u które również jest fajną opcją nie zrobi Ci wielkiej różnicy kiedy w grę wchodzi burst.

Build:
Sytuacyjnie. Startujesz z Dorans Bladem jeśli chcesz grać bardzo agresywnie early, longsword, jeśli grasz pod częste wymiany, bez możliwości all ina, dorans shield kiedy masz przegrywający matchup.

Braindeadowy build:
Deathsdance, Tabi, Shiv/RFC (Zależnie od preferencji), IE, Shiv/RFC i na koniec LW.  
^ DD ratuje dupe i pozwala popełniać jeden błąd więcej, damage delay + sustain jest świetny. Niesamowicie silny build do abuse'owania jeśli nie jesteś pewien w 100% swoich możliwości.

Prawdopodobnie najlepszy build w obecnej mecie:
D Blade na start. 
(all credits to PSZ :^) ) Kupujesz w early albo vamp sceptera albo bf sworda, zależnie od timingu Twojego recallu, nastepnie to czego nie kupiłeś wcześniej + zeal. Kończysz IE, budujesz RFC, następnie Shiva i dopiero DD + LW. Buty Tabi/Merce/Zerki, sytuacyjnie (tabi są najlepsze pod względem duelingu lane opponenta tudzież innego AD herosa.
Generalnie ten build daje Ci o wiele lepszy spike jeśli chodzi o możliwość two shotowania praktycznie każdego, jest niesamowicie snowballowy i ułatwia przejęcie kontroli nad gierką.

Dlaczego Shiv + RFC zamiast chociażby PD? Od ostatniego patcha RFC + Shiv działają ze sobą, więc masz zarówno bonus range jak i możliwość miodnego kryta z shiva.

Nie będę komentował reszty bo to troszeczkę brednie, zakładam, że kolega nie jest wyżej niż gold 5.

Pozdrawiam.

DIG86Gz.jpg
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Dnia 14.04.2017 o 20:28, Catha napisał:

Maxowanie Skilli

Odkryj ukrytą treść

Q -> W -> E -> R
Powód jest prosty czemu zaczynasz z q, gdyż pomoga ci to w farmie jak i za każdy złapapny topor dostajesz +2gold lecz tylko po zabiciu.

Build

Odkryj ukrytą treść

1691314921929101546047.gif - 1985414921929101546047.gif - 5021914921929101546047.gif - 1830814921929101546047.gif - 3194114921929101546047.gif - 1261914921929101546047.gif

Kolejność wybierasz sam bo to zależy kontra kto grasz, lecz ostrze na początku jest najlepszym wyborem jak i armata reszta kolejność wybierasz sam. Ten build jest w 100% zaebisty wygrywam 81% gier Dravenem więc mogę go polecić. Zawsze jestem nauczony Dravenem wbiegać sam w 2 i rozwalić ich easy gdyż Draven ma przesadzony dmg na q :) Naciskasz jedynie Q W E R Q W Q W :)

niezłe maxowanie skilli skoro ulti jako ostatnie xD

build chyba przydałoby się zaktualizować, bo nikt chyba tak nie gra

Opublikowano
9 godzin temu, lunat1c napisał:

niezłe maxowanie skilli skoro ulti jako ostatnie xD

build chyba przydałoby się zaktualizować, bo nikt chyba tak nie gra

Co myślicie o Botrku na pierwszy item, później armata krwiopijec, phantom dancer, infinity? Buty tabi. 

73383320936140824091.jpg

Opublikowano
12 godzin temu, Sebcio_xD napisał:

Co myślicie o Botrku na pierwszy item, później armata krwiopijec, phantom dancer, infinity? Buty tabi. 

dd to core item teraz na dravenie

death dance>stattik>ie>armata>ld regards i tabi oczywiście

Opublikowano
11 godzin temu, lunat1c napisał:

dd to core item teraz na dravenie

death dance>stattik>ie>armata>ld regards i tabi oczywiście

Sprawdzałem z tym dd, zgadza się 

73383320936140824091.jpg

Opublikowano
Dnia 7.06.2017 o 00:44, Sebcio_xD napisał:

Nie opłaca się. 

Albo rush dd, albo o wiele mocniejszy power spike z bf, vamp scepter, zeal -> ie, rfc, shiv, dd/lw, dd/lw

DIG86Gz.jpg
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

bardzo słaby poradnik :)
Po pierwszę, autor się nie postarał i nie wygląda to estetycznie, po drugie jest całkowicie nie aktualny. Począwszy na masterkach a kończąc na runach, wszystko jest błędne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...