Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nowy gracz przychodzi z prośbą o rady

vCastir.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! :D
Od zawsze nie lubiłem Lola, ponieważ gra totalnie mnie nie kręciła i zawsze ostro dostawałem w pyrkę.
Grałem głównie okazyjnie, jeżeli ktoś z moich znajomych spytał o zagranie to się zgadzałem.

Grałem głównie supportem (Blitz i Tresh, ze względu na hak którym umiem od czasu do czasu świetnie zarządzać).
Innymi postaciami również próbowałem, ale kończyło to się na 1 killu, i 20 śmierciach.
Nigdy mi to nie wychodziło, więc stąd moja odraza do tej klasy postaci.
Jednak od kilku dni zacząłem ponownie grać w Lola i gra jakoś od tak mnie strasznie wkręciła (ale i tak jestem TOOOTALNIE ZIELONY)

Pooglądałem trochę grę Masterem Yi na jungli, bardzo mi się to spodobało, że zabija stworki i leci pomagać na różnych liniach innym graczom (z tego właśnie powodu najbardziej chciałbym grać junglerem albo supportem, bo pomaganie jakoś sprawia mi radość) - a na dodatek po jakimś czasie zabija niczym jakaś maszyna.

Dlatego mam do was kilka głównych pytań, a później kilka pobocznych:

Najważniejsze pytania o których chciałbym wiedzieć, to właśnie o Mastrze Yi:
1) Jak nim grać,
2) CZY W OGÓLE OPŁACA SIĘ NIM GRAĆ,
3) Na jakie stworki chodzić w jakiej kolejności
4) Na czym wgl. polega granie junglerem?
Jeżeli ktoś chciałby używać takich słów jak gankowanie, itp itd - to prosiłbym również o wyjaśnienie co oznacza dane słowo (o wiele bardziej to będzie dla mnie zrozumiałe).
Jeżeli też ktoś byłby bardziej pomocny, to prosiłbym o runki, masterki, kolejność rozdawania skillów i  build dla tej postaci :D

Przejdźmy teraz do pobocznych pytań:

1) Czy jeżeli nie umiem grać normalnymi postaciami na linii to powinienem z tego zrezygnować?
2) Mam 18 poziom, a jedyne co potrafię to granie supportem, czy powinienem stworzyć nowe konto i zaczynać od zera?
3) Czy granie junglerem bądź supportem jest w ogóle opłacalne w dalszej fazie gry?
4) Nie raz mam tak w turniejówce, że ciężko zniszczyć Yasuo,Mastera,Lee (najczęściej właśnie o nich chodzi).
Dlaczego tak jest? Chodzi tutaj o to, że zabili dużo stworków i dzięki temu są o wiele silniejsi?

Pozdrawiam!
PS: Prosiłbym o chociaż trochę szczegółowe odpowiedzi, oraz jak pisałem wyjaśniania co dane pojęcie znaczy, a nie pisanie czegoś czego zielony gracz nie byłby w stanie zrozumieć :c

Najlepsza odpowiedź otrzyma oczywiście najlepszą odpowiedź i 50+ polubień (10 polubień na dzień, jeżeli będzie mi się chciało to zapewne dam o wiele więcej :P)

5120514749178281372145.png

Opublikowano

Głowne odpowiedzi:

• Master-Yi -> Bardzo łatwa postać, lecz dużo osób nawet tym nie potrafi grać, master ma zadanie wykończyć cały enemy team, Jungle easy lecz ma problem z nie którymi postaciami co maja stuna. Lecz jak posiadasz lifesteala i attack speeda to łatwa penta.
  • Jeżeli chcesz daleko zajść to możesz nim spróbować grać ale na dłuszą mete ci się znudzi i łatwo go już kontrolować w grze.
  • Ja ( Diamond 3 West ) Zaczynam na redzie / kamienie / stworek koło dragona / potem reszte jungli.
  • Jungler ma zadanie pomoc lini która sobie nie radzi i oddawać im kille żeby mogli gre wygrać.
  • Runki / Umki itd link : http://www.mobafire.com/league-of-legends/build/wuju-like-a-guide-season-7-patch-7-7-411808

Tutaj do pobocznych pytań:

• Jeżeli chcesz się nauczyć grać na jednej lini i naprzykład daną postacią to się naucz na 100% nią grać, jeżeli nie to zmień postać. Tobie ma się podobać nią grać a nie grać bo ktoś ci tak mówi.
  • Support to z jednych najlepszych rol w grze lecz mało jest dobrych graczy co graja na supporcie, jeżeli ci się podoba tam gra to zostań jeżeli nie to idż spróbować na inną linie, nie potrzebujesz tworzyć nowego konta do tego.
  • Tak, support ma zazadanie chronić adcera.
  • To zależy kim grasz, gracze typu Yasuo / Master / lee są greddy na kille znaczy to że chcą cię zabić i wejdą pod turreta pod ciebie, musisz zrobić tak że grasz defensywnie i potem w nich wbijasz jak oni się tego nie spodziewają.
  • Co do farmy to pamietaj że 25 farmy liczy się jak 1 kill więc jeżeli ty masz naprzykład 10 killi a oni 300 farmy to maja wiecej golda niż ty jak masz 50 farmy.
  •  

1.png

Opublikowano

Głowne odpowiedzi:

• Master-Yi -> Bardzo łatwa postać, lecz dużo osób nawet tym nie potrafi grać, master ma zadanie wykończyć cały enemy team, Jungle easy lecz ma problem z nie którymi postaciami co maja stuna. Lecz jak posiadasz lifesteala i attack speeda to łatwa penta.
  • Jeżeli chcesz daleko zajść to możesz nim spróbować grać ale na dłuszą mete ci się znudzi i łatwo go już kontrolować w grze.
  • Ja ( Diamond 3 West ) Zaczynam na redzie / kamienie / stworek koło dragona / potem reszte jungli.
  • Jungler ma zadanie pomoc lini która sobie nie radzi i oddawać im kille żeby mogli gre wygrać.
  • Runki / Umki itd link : http://www.mobafire.com/league-of-legends/build/wuju-like-a-guide-season-7-patch-7-7-411808

Tutaj do pobocznych pytań:

• Jeżeli chcesz się nauczyć grać na jednej lini i naprzykład daną postacią to się naucz na 100% nią grać, jeżeli nie to zmień postać. Tobie ma się podobać nią grać a nie grać bo ktoś ci tak mówi.
  • Support to z jednych najlepszych rol w grze lecz mało jest dobrych graczy co graja na supporcie, jeżeli ci się podoba tam gra to zostań jeżeli nie to idż spróbować na inną linie, nie potrzebujesz tworzyć nowego konta do tego.
  • Tak, support ma zazadanie chronić adcera.
  • To zależy kim grasz, gracze typu Yasuo / Master / lee są greddy na kille znaczy to że chcą cię zabić i wejdą pod turreta pod ciebie, musisz zrobić tak że grasz defensywnie i potem w nich wbijasz jak oni się tego nie spodziewają.
  • Co do farmy to pamietaj że 25 farmy liczy się jak 1 kill więc jeżeli ty masz naprzykład 10 killi a oni 300 farmy to maja wiecej golda niż ty jak masz 50 farmy.
  •  

@Catha

Bardzo szybka i pomocna odpowiedź, lecz jak prosiłem - chciałbym, żeby ktoś odpowiadając tłumaczył co pisze.

Nie rozumiem takiego czegoś jak np. stun, lifesteal, attack speed i inne tego typu słówka.

Chciałbym spróbować tym Masterem więc spytam cię o parę rzeczy i pójdę spróbować nim zagrać.

Więc:

1) Prosiłbym oczywiście o jakieś szybkie wyjaśnienie tych słówek, jeżeli jest taka możliwość.

2) Rozumiem, żeby jak ty to powiedziałeś - zabić red/ kamienie/ stworka i wtedy już mogę pójść pomóc nieradzącej sobie linii bez robienia dalszej jungli? (później ewentualnie wrócić), (btw. nie zależnie od której strony zaczynam to tak samo zabijam stworki?).

3) Oglądając różne poradniki mało co zrozumiałem, ale widziałem że w większości Master zamiast oddawać kille to po prostu zabija przeciwników i stworki na linii by reszta teamu mogła robić już wieże.

4) Co do runek,masterek etc. - słyszałem, że mobafire nie zbyt robi dobre tutoriale, co o tym myślisz?

Pozdrawiam, i dziękuje za odpowiedź - a jeżeli odpowiesz jeszcze na tą, to będę kochać! :D

Opublikowano

Co do słówek: https://www.youtube.com/watch?v=ZSADjM1mh58

A jeśli chodzi o chodzenie do jungli, to według mnie zależy od postaci jaką grasz, oraz od sytuacji. np. jak enemy ma blitza to bezpieczniej jest pójść na drugi buff, czyli zazwyczaj górny.

I jeszcze głównie do jungli: Patrz na enemy junglera, jeśli ten jest na dolnej linii warto zrobić counter jungle, niezapominając o zostawieniu wizji.

Opublikowano

• Stun - Zatrzymanie / Zablokowanie gracza żeby nie mógł nic robić.

Lifesteal - To znaczy że się leczysz z potworów / przeciwników.

Attack speed - Znaczy to że szybko bijesz itd.

Gank - Znaczy że masz przyjść i pomoc lini zabić przeciwnikia.

Pool - Że masz pomoc junglerowi w jungli zabić blue / reda.

Agro - Że masz grać agresywnie

deff - Że masz bronić bazy

CounterJungle / Invade - Idziecie na enemy reda / blue żeby mu go ukraść i go zabić.

Pasive - Że macie grać spokojnie pod farme lub pasywnie.

Ja w diamencie zawsze zaczynam od reda lub kamyków.

Master zabiera kille gdyż sam gre może wygrać / lecz nie warto tego robić bo lol jest grą w 5 a nie solo.

Mobafire to nie oni to robią tylko gracze którzy tam są.

1.png

Opublikowano

Na początku jedno zdanie, odnośnie całej gry League Of Legends. Każda gra jest inna, nie ma czegoś takiego jak jedyny słuszny sposób gry. Trzeba dopasowywać się do playstayl'u sojuszników, przeciwników, grać inaczej w zależności od tego, czy jest się behind, czy ahead etc. Zawsze trzeba zastanawiać się, co jest dla nas w danej sytuacji opłacalne, a co nie, imo to głównie po tym rozróżnia się dobrych graczy od tych średniawych.

Dlaczego to napisałem? Wyjaśnię nieco niżej.

1) Jak nim grać,
Jeżeli ktoś chciałby używać takich słów jak gankowanie, itp itd - to prosiłbym również o wyjaśnienie co oznacza dane słowo (o wiele bardziej to będzie dla mnie zrozumiałe).
Jeżeli też ktoś byłby bardziej pomocny, to prosiłbym o runki, masterki, kolejność rozdawania skillów i  build dla tej postaci  :D

1. Najczęściej do poziomu 6 zajmujemy się głównie farmieniem jungli, dopiero posiadając ulta próbujemy ewentualnie gankować. W późniejszych fazach gry możemy się skupiać np. na splitpushu, ponieważ master jest postacią świetnie skalującą się do później fazy gry (late game), szczególnie, jeżeli chodzi o 1v1.

(splitpush - szybkie, przepychanie linii w celu zabrania wieży.)

Teraz wracając do tego co powiedziałem na początku. Powiedziałem, że najczęściej farmimy do 6 poziomu, nie gankując. Ale jeżeli na topie przeciwnik ma bardzo mało punktów zdrowia, a mimo to nie wraca do bazy, a Ty jesteś w pobliżu to bardziej opłacalny może być gank. Dlatego trzymanie się jednego schematu jest bez sensu. To tylko przykład, takich sytuacji jest mnóstwo.

2. Zależy co masz na myśli. Jeżeli grasz głównie normale, for fun, to każdą postacią, która daje Ci frajdę warto grać : P. Jeżeli masz zamiar skupiać się na dywizji, to grałbym nim do platyny max, ale to moje zdanie. Nigdy nie byłem fanem tej postaci, nie lubię grać junglerami, którzy nie mają cc (crowd control - kontrola tłumu - stuny itp.), poza tym farmienie się do 6 poziomu jest dla mnie nudne.

3. Ja zaczynam od czerwonego wzmocnienia, i robię wszystko po kolei idąc w stronę niebieskiego wzmocnienia, razem z żabą na końcu. (golemy zostawiam).

4. Kontrola objectivów i ich zabezpieczanie. (objectivy junglera to smoki, barony, heraldy). Przez zabezpieczanie mam na myśli używanie smite'a (polska wersja - porażenie), ponieważ robi to natychmiastowe nieuchrone obrażenia stworom z jungli. Robienie objectivów bez junglera znacznie naraża drużynę na możliwość ukradnięcia buffa przez drużynę przeciwną. (wystarczy zadać ostatnie uderzenie).

Oprócz tego junglerzy pomagają swoim linią wyjść na prowadzenie, poprzez gankowanie, tj. odwiedzanie ich linii w celu zabicia przeciwnika w walce 2v1. Oprócz tego junglerzy mając wiedzę na temat tego gdzie jest przeciwny leśnik mogą próbować countergankować, to znaczy zaczekać na ruch przeciwnego junglera i zacząć walkę 2v2, kiedy jest w pobliżu, spodziewa się tego i jest pewny, że może taką walkę wygrać.

1) Czy jeżeli nie umiem grać normalnymi postaciami na linii to powinienem z tego zrezygnować?
2) Mam 18 poziom, a jedyne co potrafię to granie supportem, czy powinienem stworzyć nowe konto i zaczynać od zera?
3) Czy granie junglerem bądź supportem jest w ogóle opłacalne w dalszej fazie gry?
4) Nie raz mam tak w turniejówce, że ciężko zniszczyć Yasuo,Mastera,Lee (najczęściej właśnie o nich chodzi).
Dlaczego tak jest? Chodzi tutaj o to, że zabili dużo stworków i dzięki temu są o wiele silniejsi?

1. To zależy tylko i wyłącznie od Ciebie. Każdej linii można się nauczyć, wystarczy chcieć. Innym przychodzi to łatwiej, innym trochę trudniej, ale na to czy warto, musisz sobie odpowiedzieć sam.

2. Tak samo jak w przypadku pierwszej odpowiedzi. Pamiętaj, że gry nierankingowe są bardziej for fun, a rankedów nie trzeba rozgrywać nawet po osiągnięciu 30 poziomu. Możesz najpierw zdobyć 30, a potem ucząc się na tym samym koncie zdobywać doświadczenie, a rankedy rozegrać dopiero kiedy będziesz miał ochotę i uznasz, że jesteś na to gotowy.

3. Każda rola w grze jest użyteczna, bez wyjątku. To, jak bardzo będziesz przydatny w późnej fazie gry zależy głównie od tego jaką grasz postacią, a nie rolą. Np. wspomniany przez Ciebie wcześniej Master yi jest postacią nastawioną właśnie pod late game, czyli jak to nazwałeś "dalszą fazę gry", a taki lee sin, mimo tego, że pełni tą samą rolę (jungler) jest silny w early game, natomiast w late wysiada.

4. Zależy to od wielu czynników. Ale tak, największy wpływ prawdopodobnie ma na to ich poziom (ilość zebranego xp'a, za kille, stwory, miniony z jungli etc.), oraz złota, (wydanego na odpowiednie przedmioty).

giphy.gif

Opublikowano

Znaczy nie masz sie czym martwic ze niektorzy sa bardzo dobrzy, chodzi o to ,ze jest sporo smurfow czyli osob ktorzy sa dobrzy a graja na nowych kontach. 

Ja akurat bardzo lubie grac masterem szczegolnie gdy gram przeciwko niedoswiadczonym gracza, oni zazwyczaj nie wiedza jak go zatrzymac przez co mozna zabic kilku przeciwnikow bez problemu

Jesli chcesz byc dobrym musisz zagrac kazda postacia chociaz jeden raz by pozdac jej czary.

Master yi jest dosc prosty wymaga przede wszystkim ogarniecia jego "q" a to poczecii wiaze sie z poprzednim zdaniem, musisz wiedziec jak dzialaja inne postacie. np. chcesz kogos zabic ale wiesz ze ktos ma czar stunujacy/uniruchamiajacy, uzywasz r zeby skrocic dystans i w momencie gdy on uzyje tego czaru ty dajesz q i to cala filozofia:D

u1lc.png
Opublikowano

Na początku jedno zdanie, odnośnie całej gry League Of Legends. Każda gra jest inna, nie ma czegoś takiego jak jedyny słuszny sposób gry. Trzeba dopasowywać się do playstayl'u sojuszników, przeciwników, grać inaczej w zależności od tego, czy jest się behind, czy ahead etc. Zawsze trzeba zastanawiać się, co jest dla nas w danej sytuacji opłacalne, a co nie, imo to głównie po tym rozróżnia się dobrych graczy od tych średniawych.

Dlaczego to napisałem? Wyjaśnię nieco niżej.

1) Jak nim grać,

Jeżeli też ktoś byłby bardziej pomocny, to prosiłbym o runki, masterki, kolejność rozdawania skillów i  build dla tej postaci  :D

1. Najczęściej do poziomu 6 zajmujemy się głównie farmieniem jungli, dopiero posiadając ulta próbujemy ewentualnie gankować. W późniejszych fazach gry możemy się skupiać np. na splitpushu, ponieważ master jest postacią świetnie skalującą się do później fazy gry (late game), szczególnie, jeżeli chodzi o 1v1.

(splitpush - szybkie, przepychanie linii w celu zabrania wieży.)

Teraz wracając do tego co powiedziałem na początku. Powiedziałem, że najczęściej farmimy do 6 poziomu, nie gankując. Ale jeżeli na topie przeciwnik ma bardzo mało punktów zdrowia, a mimo to nie wraca do bazy, a Ty jesteś w pobliżu to bardziej opłacalny może być gank. Dlatego trzymanie się jednego schematu jest bez sensu. To tylko przykład, takich sytuacji jest mnóstwo.

2. Zależy co masz na myśli. Jeżeli grasz głównie normale, for fun, to każdą postacią, która daje Ci frajdę warto grać : P. Jeżeli masz zamiar skupiać się na dywizji, to grałbym nim do platyny max, ale to moje zdanie. Nigdy nie byłem fanem tej postaci, nie lubię grać junglerami, którzy nie mają cc (crowd control - kontrola tłumu - stuny itp.), poza tym farmienie się do 6 poziomu jest dla mnie nudne.

3. Ja zaczynam od czerwonego wzmocnienia, i robię wszystko po kolei idąc w stronę niebieskiego wzmocnienia, razem z żabą na końcu. (golemy zostawiam).

4. Kontrola objectivów i ich zabezpieczanie. (objectivy junglera to smoki, barony, heraldy). Przez zabezpieczanie mam na myśli używanie smite'a (polska wersja - porażenie), ponieważ robi to natychmiastowe nieuchrone obrażenia stworom z jungli. Robienie objectivów bez junglera znacznie naraża drużynę na możliwość ukradnięcia buffa przez drużynę przeciwną. (wystarczy zadać ostatnie uderzenie).

Oprócz tego junglerzy pomagają swoim linią wyjść na prowadzenie, poprzez gankowanie, tj. odwiedzanie ich linii w celu zabicia przeciwnika w walce 2v1. Oprócz tego junglerzy mając wiedzę na temat tego gdzie jest przeciwny leśnik mogą próbować countergankować, to znaczy zaczekać na ruch przeciwnego junglera i zacząć walkę 2v2, kiedy jest w pobliżu, spodziewa się tego i jest pewny, że może taką walkę wygrać.

1. To zależy tylko i wyłącznie od Ciebie. Każdej linii można się nauczyć, wystarczy chcieć. Innym przychodzi to łatwiej, innym trochę trudniej, ale na to czy warto, musisz sobie odpowiedzieć sam.

2. Tak samo jak w przypadku pierwszej odpowiedzi. Pamiętaj, że gry nierankingowe są bardziej for fun, a rankedów nie trzeba rozgrywać nawet po osiągnięciu 30 poziomu. Możesz najpierw zdobyć 30, a potem ucząc się na tym samym koncie zdobywać doświadczenie, a rankedy rozegrać dopiero kiedy będziesz miał ochotę i uznasz, że jesteś na to gotowy.

3. Każda rola w grze jest użyteczna, bez wyjątku. To, jak bardzo będziesz przydatny w późnej fazie gry zależy głównie od tego jaką grasz postacią, a nie rolą. Np. wspomniany przez Ciebie wcześniej Master yi jest postacią nastawioną właśnie pod late game, czyli jak to nazwałeś "dalszą fazę gry", a taki lee sin, mimo tego, że pełni tą samą rolę (jungler) jest silny w early game, natomiast w late wysiada.

4. Zależy to od wielu czynników. Ale tak, największy wpływ prawdopodobnie ma na to ich poziom (ilość zebranego xp'a, za kille, stwory, miniony z jungli etc.), oraz złota, (wydanego na odpowiednie przedmioty).

Super odpowiedź.

Dam Cathie 10 polubień, a od jutra już będę dawać ci.

Naprawdę, przydała mi sie twoja pomoc - dziękuje! :D

Opublikowano

Powiem tak,człowiek uczy się na błędach i to doskonale sprawdza się w lidze legend, nikt nie nauczy cię grać na forum, tutaj poznasz może z 10% tej gry, więcej nauczysz się na streamach/Youtube np Nervarien i jego analizy meczow,poradniki do wardow itp - od tego bym zaczął. Reszta wyjdzie w grze ,wszystko zależy co wyciągniesz i zapamiętasz z filmów, jedyna prosta rada - graj jak najwięcej, do 30 poziomu masz czas żeby ogarnąć grę, wtedy zacznie się walka o dywizje ,ale myślę,ze przy odrobinie chęci i grania ,wszystkiego się dowiesz w swoim czasie,bo jest tego po prostu za dużo jak na jeden raz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...