Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Optymalizacja laptopa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam do was taką sprawę. Od niedawna jestem w posiadaniu laptopa HP Pavilion dv6-2150so Entertainment Notebook PC.

Została wymieniona w nim pasta termoprzewodząca oraz wykonałem format i zainstalowałem Windows 7 Ultimate 64bit.

Jego specyfikacja: 6GB RAM, Karta graficzna ATI Mobility radeon hd 4650 1GB, Procesor: AMD Turion II-Dual Core Mobile M520 2.30GHz.

Ponieważ za bardzo sam nie znam się na komputerach, moglibyście mi doradzić jak przeprowadzić optymalizacje tego laptopa żeby rzeczywiście służył do zabawy i gier? Problem polega na tym że gry nawet starsze, słabo chodzą chocby na najsłabszych ustawieniach graficznych... Testowałem troszkę jego wydajność i ogólnie nie jest za ciekawie. Na początku zainstalowalem tu Windowsa 10 64bit, problemem bylo to ze system twierdzil ze mam aktualne oprogramowanie sterowników karty graficznej a w rzeczywistosci nawet nie bylo na komputerze zadnego panelu kontrolnego mojej karty graf. typu catalyst pro control center, Nie moglem pobrac rzekomego panelu ani sterowników z internetu bo Sterowniki pasujące do mojej karty graficznej nie pasowały do windowsa 10, a sterowniki pasujące do windowsa 10 wykazywały w opisach że nie współgrają za to z moją kartą graficzną. Testowalem wtedy bodajze wydajnosc na przykladzie Crysis 2, nie bylem w stanie w grze chocby ruszyc kursorem, nawet w menu mysz nie chodzila plynnie. Wiec zainstalowalem wyzej wspomnianego win7 ultimate, i pobralem do niego sterowniki do karty graf , jest to bodajze catalyst pro control center. Tam po ustawieniu ustawien 3D na najwyzsza wydajnosc, oraz sam profil zasilania na wysoką wydajność (po tym dopiero mialem jakies 15-20fps w crysisie, nieporownywalnie lepiej jak wtedy z win10), włączyłem dla testu Dark souls Prepare to die oraz Call of duty Modern warfare 2, kazda z tych gier na najnizszych mozliwych chyba ustawieniach nie miala wiecej jak 15-25fps. A więc czy mozna cos na to poradzic? Moze jednak win10 i jakis sposob na te sterowniki? Moze inny system? Moze jeszcze inny sposob na optymalizacje? Pomocy!

http://support.amd.com/en-us/kb-articles/Pages/ATI-Radeon-4000-Series-Drivers.aspx tak to wyglada, no nie ma panelu ze sterownikami dla win10 z serii 4000...

wuo1.jpg

Opublikowano

Obojętnie jaki windows 7? (Chodzi mi o te Pro, Ultimate , Home itd)

Czy te sterowniki nie są przestarzałe? Czy chodzi o instalacje doslownie wszystkich sterowników czy tylko te od grafiki? I co z aktualizacjami systemu windows? Powinienem pozwolic systemowi na automatyczne instalowanie aktualizacji?

wuo1.jpg

Opublikowano

Home Premium wystarczy, zwykły uzytkownik nie wykorzysta w pełni funkcjonalności Ultimate.

Karta graficzna nie jest wspierana przez AMD, więc wiele nie zmieni nowsza wersja sterowników. Wszystkie sterowniki należy pobrać od producenta. Trzeba włączyć automatyczne aktualizacje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...