Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Plugin] Wielkanoc - Event na wielkanoc

Birtual

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Plugin jest prosty, po prostu moby (każde) wyrzucają z siebie jajka z nazwą "Jajka wielkanocne" po uzbieraniu staku (16) podmienia je na 1diament. Procent na drop takiego jajka to 5%. Plugin jest naprawdę prosty ale jak dla mnie który dopiero zaczyna jest naprawdę fajny :D

Plugin jest na wersje 1.11.2, nie ma w nim configu ponieważ jeszcze tak daleko nie doszedłem.

Skan:

https://www.virustotal.com/pl/file/89fb223a721241f964056a9a22c7e093dc500999dc1abde05483620548b4edc3/analysis/1492034126/

DL:

https://www.mediafire.com/?vv0dl0caldcs9gn

ggg.gif

Opublikowano

Pomysłowe nie powiem :D

Tak na przyszłość:

1. Package z małych liter

2. Jeśli tworzysz jakiś item, to zrób to raz i zapisz go do jakieś zmiennej, a nie przy każdym ,,wypadnięciu" od nowa

3. Zamiast paragrafów użyj przykładowo takiej metody:

public static String fixColor(String string) {
        return ChatColor.translateAlternateColorCodes('&', string);
    }

A następnie używaj &

4. Nazwy klas z wielkich liter (Każdy wyraz, przykładowo OldisMaMalego)

5. Nazwa klasy powinna być zrozumiała i czytelna (Co w sobie zawiera).

784091427630431250239.png

Regulamin sygnatur

Opublikowano

Jeśli chodzi o kod to @up już się wypowiedział a według mnie taki plugin jest spoko. Zawsze jakieś urozmaicenie na Wielkanoc :)

HTBCzoQ.png

Chcesz żebym zobaczył co nabazgrałeś?

dodaj @rzy4y do posta to zobacze :)

if player has name "rzy4y"

Execute command: /Give a like

Opublikowano

Spoko, pomysłowe, Oldis tam wyżej już napisał te większość błędów więc nie muszę tego robić.

Od siebie mogę dodać:

• Raczej się nie używa soutów (System.out.println dla niekumających) w MC, używaj po prostu getLogger(), automatycznie doda ci [TwojPlugin] ;)
if (Math.random() * 100.0D <= 5.0D) 
  • nie łatwiej po prostu 
if (Math.random() < 0.5) 

Ja to bym sobie od razu walnął taką metodę (no ale to i tak nie użyteczne w tak małym pluginie)

public static boolean chance(double chance) {
        return (Math.random() < (chance / 100));
    } 

i później

if (chance(50)) {

}

;P

• No i ważny bug: jak ktoś będzie miał 17 jajek (np. będzie miał 15 i nagle weźmie 2) to nie zadziała bo sprawdzasz czy gracz ma ItemStack o ilości 16, a nie więcej niż 16. 

Zrób to sobie tak:

if (p.getPlayer().getInventory().containsAtLeast(jajko, 16)) 

i wtedy usuwaj te 16. ;) PS: Nie wiem czy jajko nie musi być wtedy na amount 1 przy tym containsAtLeast, popróbuj, ale wątpie. Chyba że bukkit bierze wtedy czy gracz ma 16 * 16 a nie 1 * 16

@GotoFinal przychodź, popiszesz coś o tym że mavena nie użył i jak tak można xD

Moja oficjalna strona! :)

http://socketbyte.pl/ 

Opublikowano

@AdamGrzegorz

W każdym projekcie co ma jakieś dependy używa się mavena lub czegoś innego ;/ inaczej to rak i tyle.

EDIT bo moderacja nie umie czytać:

@Birtual więc powinieneś dodać tutaj mavena, ułatwi ci robotę na przyszłość, polecam się zapoznać i używać w każdym projekcie.

1438614356923701010629.png

Opublikowano

Na samym początku nie chciało mi w ogóle zabierać tych jajek, albo jak już zabierało to zabierało po 1, teraz potrzeba 16(czyli cały stack jajek aby zabrało).

ggg.gif

Opublikowano

@AdamGrzegorz

W każdym projekcie co ma jakieś dependy używa się mavena lub czegoś innego ;/ inaczej to rak i tyle.

EDIT bo moderacja nie umie czytać:

@Birtual więc powinieneś dodać tutaj mavena, ułatwi ci robotę na przyszłość, polecam się zapoznać i używać w każdym projekcie.

Musisz zrozumieć różnicę pomiędzy osobą która pierwszy raz jave i wgl. programowanie na oczy widzi, z kimś kto się uczy i ma jakieś tam pojęcie, i z profesjonalistą. 

To jest bardzo ważna umiejętność w życiu. Chyba że chcesz być gburem który nie potrafi nikomu pomóc i jego zakres widzenia jest ograniczony na własnym nosie.  

Sam osobiście naprawdę nic do mavena nie mam, ba, polecam go z całego serca - ale to jest początkujący, który takiej technologii pewnie na oczy nie widział, i jest świeżo po poradnikach na youtube (a tam wiesz jak jest, nie będę tłumaczył). 

@antyposejdonkappa

Podsumowywując, możesz się nauczyć mavena, przydaje się w życiu, ale traktuj to jako następny etap nauki - a nie konieczność, bo najpierw ważne jest żebyś się nauczył podstaw javy i bukkita (jeżeli kierujesz w pluginy) a później coraz to nowsze nowinki wyszukiwać. Plugin fajny, pomysłowy, jak poprawisz te kilka błędów co wyżej powiedzieliśmy to jest całkiem dobry jak na swoją wielkość. Powodzenia w nauce i uważaj na ludzi pokroju Goto, bo możesz się szybko zniechęcić do programowania. 

Opublikowano

@AdamGrzegorz ale @GotoFinal jak najbardziej dobrze mówi.. Ja nie wiem, co wy się tak upierdoliliście do tego, że ,,maven" jest zły i ,,zaawansowany".

Posiedzi 2 godziny z poradnikami i bez znajomości zrobi sobie POM'a do projektu, a potem będzie go kopiował -.-.

Ja przez dobre 2 miesiące za c***a nie wiedziałem, co to robi i jak działa -> KOPIUJ WKLEJ KOPIUJ WKLEJ.

A ułatwia pracę jak niejedna rzecz, bo nie widzę teraz świata bez mavena i pobierania śmiesznych jarów i wgrywania co projekt XDDDDDD NO MOŻE 3 LATA TEMU JAK TO JESZCZE POPULARNE NIE BYŁO TO TO SIĘ ROBIŁO :_:

Swoją drogą czemu nie może używać sout'a, tylko loggera? O>O
Nie jest to hejt, czyste pytanie, bo sam nie wiem, dlaczego na to zwróciłeś uwagę. Ja osobiście tylko sout'a używam, bo nie widzę ,,efektywności" pracy, bez skrótów na debugi do konsoli, a pisanie ciągle instance.getLogger() etc. lel

@topic

Czekamy na poprawioną wersję i na rozwój pluginu, bo zapowiada się na prawdę fajnie.

Popraw sobie te błędy, które Ci wypisałem, bo akurat te tworzenie ItemStack'a co funkcję jest zbędne totalnie.

A co do tego, że ,,Nie odejmowało mi" No to podsumuję tak:
TO JEST BUKKIT, TU NAWET SIĘ ZDARZA, ŻE LISTY, KTÓRE WYCZYŚCIŁEŚ I TAK SĄ PEŁNE XDXDXDXD.

W BUKKICIE WIĘCEJ RZECZY NIE DZIAŁA, NIŻ DZIAŁA xD

784091427630431250239.png

Regulamin sygnatur

Opublikowano

@AdamGrzegorz ale @GotoFinal jak najbardziej dobrze mówi.. Ja nie wiem, co wy się tak upierdoliliście do tego, że ,,maven" jest zły i ,,zaawansowany".

Posiedzi 2 godziny z poradnikami i bez znajomości zrobi sobie POM'a do projektu, a potem będzie go kopiował -.-.

Ja przez dobre 2 miesiące za c***a nie wiedziałem, co to robi i jak działa -> KOPIUJ WKLEJ KOPIUJ WKLEJ.

A ułatwia pracę jak niejedna rzecz, bo nie widzę teraz świata bez mavena i pobierania śmiesznych jarów i wgrywania co projekt XDDDDDD NO MOŻE 3 LATA TEMU JAK TO JESZCZE POPULARNE NIE BYŁO TO TO SIĘ ROBIŁO :_:

Nie jest to hejt, czyste pytanie, bo sam nie wiem, dlaczego na to zwróciłeś uwagę. Ja osobiście tylko sout'a używam, bo nie widzę ,,efektywności" pracy, bez skrótów na debugi do konsoli, a pisanie ciągle instance.getLogger() etc. lel

@topic

Czekamy na poprawioną wersję i na rozwój pluginu, bo zapowiada się na prawdę fajnie.

Popraw sobie te błędy, które Ci wypisałem, bo akurat te tworzenie ItemStack'a co funkcję jest zbędne totalnie.

TO JEST BUKKIT, TU NAWET SIĘ ZDARZA, ŻE LISTY, KTÓRE WYCZYŚCIŁEŚ I TAK SĄ PEŁNE XDXDXDXD.

By było widomo z jakiego to pluginu, można wtedy z poziomu API loggera filtorować wiadomości z danego pluginu itd + w innych aplikacjach niż bukkit, często system.out.print nie jest nadpisane przez loggera i zwykłe użycie doda linijkę bez godziny itd.

Do tego loggera ma różne levele którymi można operować, co jest błędem, co info, co debugiem, i to też można filtrować.

PS: do ide można dodać sobie templatki do loggera i tyle.

Dlatego też użycie loggera w tym projekcie byłoby jednak wskazane, system.out.println to może być dobre by coś szybko sprawdzić, szczególnie kiedy trudno użyć debuggera - np z zdalnego serwera, o tyle o ile kod edytować się da, to debugować z breakpointami to już jakaś patologia :D

Opublikowano

@topic

Wy chyba naprawdę nigdy nie pisaliście z osobą która się nie zna. Tak wnioskuje po waszych postach ;)

Dla was Maven to normalna rzecz, dla mnie też, ale nie dla 90% początkujących którzy nie ogarniają nawet { } i jak poprawnie tabować kod. 

Dla nich to nie jest 2 godziny z poradnikiem, jak pomnożysz te 2 godziny przez 200 to może wyjdzie ci zbliżony wynik. Tak nie działa świat.

Polecam sobie z takim delikwentem chwilę popisać i spróbować go czegoś nauczyć ;D glhf

a co do loggera... fck, goto szybszy jak zwykle

@antyposejdon

Plugin fajny, pomysł miałeś ciekawy, można użyć jako event na serwerach, myślę że jak na poczatkującego zaskakująco dobry wynik. Powodzenia w przyszłym kodzeniu.

Opublikowano

@Oldis

Tak właściwie, to powinien być używany BaseComponent, zamiast ChatColor'u, ze względu raz, że na możliwości (ClickEvent, HoverEvent etc;), a dwa, że:

ChatColor.translateAlternativeColorCodes(char paramChar, String paramString);
jest illegal (wspierany jest tylko i wyłącznie parser). Minecraft przenosi tekst JSON'em, tym z komendy:

//telraw
Natomiast jego reprezentacją jest wcześniej wspomniany BaseComponent.

Odnosząc się do samego pluginu: prosty, przejrzysty, w miarę ok napisany. Ze spokojem wrzuć na jakiś serwis typu GitHub etc; gdzie z automatu robisz sobie portfolio ;)

Trudno się nie zgodzić że tak powinno być... ale API od BaseComponent z bukkicie jest tak beznadziejne że to nie ma sensu, raz stworzony component jest tak właściwe nie-edytowalny, nie ma żadnego .replace żadnego .contains nic, ze strony api nie da się tego używać jako głównej formy reprezentowania wiadomosci.

W swoich większych pluginach miałem własne API z właśnie metodami jak .replace i wtedy to ma jakiś sans, bo moża wczytać wiadomość z konfiguracji a dopiero potem coś do niej dodać. W diorite które nigdy nie powstanie też powstaje API do BaseComponent zezwalające na zacznie więcej operacji - tak że można będzie używać tego podobnie do stringa. (ale tylko częściowo, bo to jednak json itd)

Więc nie ma co się czepiać autora pluginu o takie coś :P

EDIT: to stara wersja tego API, nawet bardzo, ale tak. Tej nie wiem czy polecam, jest tam troche skopane :P a to w diorite to już kompletnie coś innego.

Opublikowano

@Oldis

Tak właściwie, to powinien być używany BaseComponent, zamiast ChatColor'u, ze względu raz, że na możliwości (ClickEvent, HoverEvent etc;), a dwa, że:

ChatColor.translateAlternativeColorCodes(char paramChar, String paramString);
jest illegal (wspierany jest tylko i wyłącznie parser). Minecraft przenosi tekst JSON'em, tym z komendy:

//telraw
Natomiast jego reprezentacją jest wcześniej wspomniany BaseComponent.

Odnosząc się do samego pluginu: prosty, przejrzysty, w miarę ok napisany. Ze spokojem wrzuć na jakiś serwis typu GitHub etc; gdzie z automatu robisz sobie portfolio ;)

Trudno się nie zgodzić że tak powinno być... ale API od BaseComponent z bukkicie jest tak beznadziejne że to nie ma sensu, raz stworzony component jest tak właściwe nie-edytowalny, nie ma żadnego .replace żadnego .contains nic, ze strony api nie da się tego używać jako głównej formy reprezentowania wiadomosci.

W swoich większych pluginach miałem własne API z właśnie metodami jak .replace i wtedy to ma jakiś sans, bo moża wczytać wiadomość z konfiguracji a dopiero potem coś do niej dodać. W diorite które nigdy nie powstanie też powstaje API do BaseComponent zezwalające na zacznie więcej operacji - tak że można będzie używać tego podobnie do stringa. (ale tylko częściowo, bo to jednak json itd)

Więc nie ma co się czepiać autora pluginu o takie coś :P

Nie czepiam się autora, tylko jeżeli inne osoby mówią o poprawności kodu i używaniu elementów, to warto wspomnieć o tym, że ChatColor jest illegal. Dzięki temu jak ktoś będzie przeglądał ten temat za jakiś czas, to się dowie o nowych możliwościach, które daje Bukkit :P

Co do tego API, mówimy o tym?

A tak jeszcze odnosząc się do pluginu: może dodanie jakiegoś osiągnięcia za zebraną liczbe jajek?

O kurde ośiągnięćia, dobry pomysł! Może na przyszły rok jak będę bardziej rozumiał jave to dodam :D

ggg.gif

Opublikowano

Pomysł bardzo ciekawy, myślę że wielu osobą taki plugin z eventem wielkanocnym sie przyda!, pozdrawiam :)

Ty idź lepiej uczyć się języka polskiego a nie zaśmiecasz to zaśmiecone forum, albo wracaj na ten swój serwerek izi ha ce 

/antywarn

Plugin fajny i ciekawy, dość oryginalny i liczę na to że będzie rozbudowywany

bannergif.gif

Opublikowano

@topic

Wy chyba naprawdę nigdy nie pisaliście z osobą która się nie zna. Tak wnioskuje po waszych postach ;)

Dla was Maven to normalna rzecz, dla mnie też, ale nie dla 90% początkujących którzy nie ogarniają nawet { } i jak poprawnie tabować kod. 

Dla nich to nie jest 2 godziny z poradnikiem, jak pomnożysz te 2 godziny przez 200 to może wyjdzie ci zbliżony wynik. Tak nie działa świat.

Polecam sobie z takim delikwentem chwilę popisać i spróbować go czegoś nauczyć ;D glhf

a co do loggera... fck, goto szybszy jak zwykle

@antyposejdon

Plugin fajny, pomysł miałeś ciekawy, można użyć jako event na serwerach, myślę że jak na poczatkującego zaskakująco dobry wynik. Powodzenia w przyszłym kodzeniu.

uczenie się od samego początku dobrych nawyków to procentowanie w przyszłość, uwierz mi - czasem warto poświęcić te kilka godzin i ogarnąć "ciężki" materiał aniżeli nigdy z niego nie skorzystać i mieć tylko z tego same minusy

fKJeAI4.jpg

Opublikowano

Powiem tak,

Wiecej takich pluginów by się tutaj przydało a nie ciągle to samo, gildie, dropy i inne shity. Dodaj coś do niego unikalnego i będzie jeszcze lepiej i + za prace!

1.png

Opublikowano

Powiem tak,

Wiecej takich pluginów by się tutaj przydało a nie ciągle to samo, gildie, dropy i inne shity. Dodaj coś do niego unikalnego i będzie jeszcze lepiej i + za prace!

Dzięki za tak miłe słowa! Właśnie tak mnie urzekły te osiągnięcia.

ggg.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...