Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czarny ekran w laptopie, laptop działa pod telewizorem

PLHerobrine

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Problem jest taki, że przeglądałem sobie internet i nagle wyłączył mi się monitor w laptopie. Czarny ekran i wgl. Postanowiłem zresetować laptopa i niestety to nic nie dało.
Problem polega na tym, że gdy laptop jest wyłączony ekran jest czarny w sensie, że nie aktywny taki nie świecący na czarno. A jak go włącze to widać, że monitor "działa' bo kolor się zmienia, na taki mocniejszy czarny. Podpinałem laptop pod telewizor i działa, bo właśnie teraz piszę z laptopa :D Wszystko wyświetla normalnie na drugim monitorze. Serwis nie wchodzi w grę (laptop jest w rozsypce już prawie, zawiasy ekranu wwyebuane :D, obudowa matrycy też,  wejście na słuchawki wyłamane, gniazda USB do przelutowania, ukręcone śruby w dolnej pokrywie, tak więc heh :D ), może to wina jakiegoś oprogramowania (w co wątpię), co Panowie mi polecacie zrobić, próbowałem dociskać kable, niestety to nic nie dało. Dodam, że wcześniej jak monitor działał miałem takie dziwne pionowe paski po lewej stronie ekranu od samej góry do samego dołu, lecz znikały one co jakiś czas gdy docisnąłem ekran lub w ustawieniach karty graficznej zwiększyłem/zmniejszyłem znacznie temperature wyświetlanych kolorów na ekranie.

Karta graficzna: AMD Radeon HD 7550M (7000M/7600M)

Jak potrzebne Wam jakieś inne informacje to proszę śmiało pytać.

Opublikowano

Zaświeć lampką na ekran i zobacz czy widać obraz. Jeśli tak to masz uszkodzony inwerter albo neonówke lub led. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Zaświeciłem lampką i było widać coś na ekranie, sprawdziłem inwerter i było odczepione jedno złącze haha.
Wczepiłem, odpaliłem laptop i działa, tylko po lewej stronie ekranu są żółte pionowe cienkie paski od góry do dołu, zajmujące gdzieś 1/3 monitora od lewej strony. Są takie 3 różne taśmy idące od inwertera do matrycy LED one są takie "wypukłe" i jak dotknąłem jedną to te paski zaczęły wariować znikać, zmieniać kolor z żółtego na granatowy i zaczęła się robić taka białą gruba linia.

Zdjęcie: http://pokazywarka.pl/czarnyyyekranikxdlolol/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...