Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gothic 2 NK - migające paski po zainstalowaniu fullscreen fixa

kiper228

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam.

Około rok temu zaktualizowałem Windowsa z 7 do 10. Na 7 Gothic 2 NK działał ok, jednak na 10 miałem problemy z czarnymi pasami po bokach i na górze. Ale to nie o tym. Zainstalowałem fullscreen fixa i teraz wszystko jest ok z rozdzielczością, ale pojawił się dosyć specyficzny, irytujący problem. 

Są to migające poziome paski, ale co najdziwniejsze pojawiają się one tylko, gdy patrzę na np. ognisko, lub mam kulę ognia w ręce, lub ork szaman ją ma. Wychodzi na to, że pojawiają się tylko jak patrzę na ogień (gdy patrzę pod odpowiednim kątem nasilają się). Bez fullscreen fixa te paski nie występują, ale bez niego nie widzę hp przciwników. Paski mają zawsze kolor zbliżony do koloru nieba, a razem z nimi migają obiekty np. głazy lub chaty orków. Dzieje się tak na każdej rozdzielczości.

Działo się tak na najnowszych sterownikach do karty graficznej, jak i na tych, które mam teraz. Zainstalowałem inne (jakieś bety), ponieważ było to konieczne do działania Catalyst Control Center (taki trick, bo normalnie nie można go odpalić na starych kartach).

Nie wiem czy to miałoby jakikolwiek wpływ, ale żeby było jasne napiszę, że pobrałem spolszczenie i żeby ono działało musiałem odpalać Gothica z osobnego pliku. Kiedy dzisiaj chciałem sprawdzić, czy jeśli uruchomię go z biblioteki steam to problem też wystąpi. Co dziwne, nawet odpalając go w taki sposób nadal jest spolszczony, nawet po przeinstalowaniu (a podmieniałem tylko foldery). Może to dlatego, że wkleiłem stare zapisy?

Jeszcze jedno. Dzieje się to chyba losowo, ale czasami podczas uruchamiania Gothica wyskakuje komunikat "could not copy file E:\Steam\steamapps\common\Gothic II\system\MssSoft.m3d into the system directory" i gra się nie włącza, ale wystarczy, że odpalę Gothica drugi raz i działa.

Zrobiłem też filmik (telefonem, bo nie chciało mi się bawić w jakieś Frapsy, ale i tak dobrze widać problem).

Specyfikacja:

Intel Core i3 550, 3.2 GHz

Radeon HD 4850 2GB

To chyba wszystko, z góry dzięki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...