Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ten VPS wytrzyma?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Heloł, mam pytanie, czy ten vps od ovh (chodzi o ofertę VPS Cloud RAM 24gb ram) utrzyma liczbę 150 graczy bez lagów przy około 35 pluginach? Nie jestem pewien czy jest dobry wybór pod serwer typu minecraft, dlatego się zastanawiam.

Opublikowano

Heloł, mam pytanie, czy ten vps od ovh (chodzi o ofertę VPS Cloud RAM 24gb ram) utrzyma liczbę 150 graczy bez lagów przy około 35 pluginach? Nie jestem pewien czy jest dobry wybór pod serwer typu minecraft, dlatego się zastanawiam.

Nigdy się nie nauczycie? To zależy od pluginów a ten @up głupoty gada

Opublikowano

Na spokojnie wytrzyma 150 osób ;)

Przy dobrej optymalizacji pluginów utrzyma jeszcze więcej.

Wgraj silnik paperspigot - Zoptymalizowana wersja spigota

Sprzedam pliki z własnego serwera Minecraft! 

Na serwerze gra sporo osób (+200 graczy!)

Więcej informacji: 

https://www.mpcforum.pl/topic/1679824-sprzedam-pliki-z-wlasnego-serwera-minecraft-200-graczy-godziny-szczytu

Opublikowano

VPS jak najbardziej wytrzyma, wystarczą zooptymalizowane pluginy/skrypty i PapierSpigot.

Oczywiście jeśli nie będzie ddosów w stronę serwera. 

Jeszcze z ciekawości spytam, na jakim hostingu ten VPS ? :)

Opublikowano

Hmm, dziękuję za tyle odpowiedzi, a co do samego tematu: aktualnie piszę własne pluginy i właśnie boję się, że mogą one być niezoptymalizowane i będą na serwerze występować lagi. Wie ktoś może na co zwrócić uwagę? Nie jestem jakimś ekspertem w tej dziedzinie, więc najlepiej jakby mi to ktoś "prosto" wytłumaczył.

Opublikowano

Jest to zależne od wielu czynników, nie liczy się tylko ram, a komplikacja zaczyna się w momencie jaki rodzaj serwera tworzysz oraz jakich plugin'ów używasz i jaką mają one pełnić funkcję.

Jeżeli przechowujesz dużą ilość danych i zależy Ci na płynności i efektywności  oraz na szybkich restartach i reload'ach serwera polecam maszynę  z dyskiem SSH.

W sytuacji kiedy plugin'y przechowują ogromne liczby danych, chodzi oczywiście o zbiory zmiennych, których jest dużo patrząc chociażby na strukturę silnika, a w dodatku posiadasz znaczną ilość obszernych obiektowo plugin'ów to tutaj faktycznie liczy się ram.

Natomiast w momencie kiedy serwer opiera się na znacznych obliczeniach, zliczaniu bloków to jasnym faktem jest to, że będziesz potrzebować dobry procesor.

Standardem, który bardzo często pomaga nam obliczyć jaką liczbę graczy maszyna POTENCJALNIE uciągnie jest takie działanie RAM/128, jednakże jest to tylko i wyłącznie wizualizacja, nie należy się tym sugerować.

Podaj jaki typ serwera tworzysz, a mogę Ci przybliżyć na jakie parametry powinieneś patrzeć.

Opublikowano

Na ten moment próbuję działać z typowym megadropem, tak jak to zwykle bywa survival+frakcje. Co do pluginów - piszę narazie takie rzeczy jak craftingi, komendy, limit pereł/koxów, czy też plugin na sprawdzanie, lub teleport w losowe koordynaty. Narazie nie mam zamiaru się zajmować jakimiś większymi pluginami, ponieważ chcę się nauczyć pisać te mniejsze, które są o wiele prostsze. 

Opublikowano

PaperSpigot, render distance ustawić na 3 i gitara, myślę, że przy odpowiednio zoptymalizowanych pluginach będzie tps skakał od 19,99 do 20.

Opublikowano

Tak sobię przeglądałem stronę ovh i zastanowila mnie ta oferta z pakietu VPS Cloud RAM 12gb. Wiem, że to zależy od zoptymalizowania pluginow, ale ile tak mniej-więcej będzie mógł on utrzymać graczy? Mam też pytanie do osób,które są klientami tego serwisu - jest możliwość z czasem powiększenia ramu/zmiany oferty czy jednak nie?

Opublikowano

Właśnie się zastanawiam, dyski SSD są o wiele lepsze, ale nie wiem czy to wystarczy, w tym jestem największy problem. Nie do końca wiem co wybrać.. Biorę jeszcze pod uwagę vps kvm 10gb z lvlup.

Opublikowano

Tak jak napisał oldis, zależy co ty tam będziesz miał. Jeżeli pliki nie będą wydajne to nie wytrzyma, jeżeli będą to powinno coś działać.

1.png

Opublikowano

Bardziej jednak rozważam ofertę VPS KVM 12gb z lvlup.Jak rozdzielić ram na lobby, bungeecorda, serwer główny i ts3? Ta maszyna mogłaby utrzymać więcej osób niż tamta? (nie patrząc zbytnio na optymalizację pluginow tylko na parametry maszyn)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...