Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Update BIOSu bez procesora

Kateshii

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, mam płytę główną od gigabyte h110m-s2pv ddr3 oraz procesor Intel Pentium G4560, lecz nic z nim nie zrobię póki nie zrobię update'u BIOS'u. Chciałbym się dowiedzieć czy mogę zaktualizować go bez procesora i jeśli mogę to jak?

Jeszcze chciałbym wiedzieć czy do G4560 musi być ta pamięć DDR3L czy może być zwykła DDR3 bo meh droższa jest i bez sensu. Wielkie dzięki za pomoc. 

Opublikowano

Cześć, mam płytę główną od gigabyte h110m-s2pv ddr3 oraz procesor Intel Pentium G4560, lecz nic z nim nie zrobię póki nie zrobię update'u BIOS'u. Chciałbym się dowiedzieć czy mogę zaktualizować go bez procesora i jeśli mogę to jak?

Jeszcze chciałbym wiedzieć czy do G4560 musi być ta pamięć DDR3L czy może być zwykła DDR3 bo meh droższa jest i bez sensu. Wielkie dzięki za pomoc. 

Jeśli płyta nie ma odpowiedniego przycisku od tego - nie zrobisz inaczej update'u BIOS'u.

Może być zwykła DDR3.

P.S.

Próbowałeś w ogóle włączyć kompa na tym procku? Może jest BIOS, który już wspiera Kaby Lake'i.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Czyli nie uszkodzi mi się procesor czy coś? Napisane jest, że obsługuje on tylko DDR4 i DDR3L więc nie chcę popełnić błędu. Komputera na razie nie włączę z racji braku pamięci RAM. Wątpię w to, ponieważ aktualizacja BIOS'u dzięki któremu płyta główna obsłuży procesory Kabe Lake wyszła o ile pamiętam w styczniu tego roku, a osoba od której odkupiłem tą płytę główną raczej nie aktualizowała go przed tym jak mi go wysłała. 

Opublikowano

Nie wiem po co kontynuujesz, skoro nie jest możliwe na tym sprzęcie to zrobić to nie licz na cud.  

Podłącz  to się dowiesz czy trzeba zaktualizować i zaktualizujesz dopiero. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Nie wiem, nabijam posty. Liczę na zdanie kogoś, kto używał tego bądź innego procesora z "niewłaściwą" pamięcią ram lub kogoś, kto zna magiczny tajemniczy sposób aby aktualizować BIOS. Z tego co wiem od sprzedawcy, to BIOS'u nie aktualizował do wersji, którą ja potrzebuję, więc już chciałbym spytać czy istnieją jakieś małe serwisy, do których mógłbym się przejść, gdzie mógłbym poprosić o aktualizację? Czy jestem skazany na siebie bądź jakiegoś człowieka z miasta, który by mi to zaktualizował za opłatą?

Opublikowano

Jak widać nawet nie czytasz manuali dołączonych do sprzętu. Bios jeśli będzie wymagał aktualizacji sam to NAPISZE DUŻYMI LITERAMI , jeśli nie to będzie wymagał to będzie siedział cicho. albo cofnie aktualizację w razie problemów.

Jeśli nadal masz problem zrobić samemu to zleć to komuś kto ma pojęcie i zrobi.

Sam sobie poszukaj  serwisu bo to chyba nie problem w swoim mieście zrobić.  

Tak przy okazji; NIE AKTUALIZUJE SIĘ TEGO BIOSU JEŚLI TEGO NIE POTRZEBA !

Opublikowano

Jak według Ciebie ma nie wymagać, jeśli ta wersja nie obsługuje procesorów 7 generacji? Po co mi wiedza jak reaguje BIOS na fakt, że potrzebuje aktualizacji, jeśli wiem, że go potrzebuje? Po to jest napisane w opisie najnowszej wersji "Support 7th generation CPU". Poza tym moje pytanie brzmiało inaczej. Sam raczej tego nie zrobię z oczywistej przyczyny - nie mam starszego procesora na ten socket, więc nic z tym nie zrobię jeśli ktoś mi po prostu takiego nie pożyczy. A co do serwisów to wybacz, głupie pytanie.

Opublikowano

Support znaczy OBSŁUGĘ PRZYNAJMNIEJ W MINIMALNYM STOPNIU  ale nie od razu znaczy nie działanie takiego procesora. Może zadziała a może nie.  

Wyraźnie masz nawet przez nas wspomniane byś założył procesor i sprawdził czy działa.

Nie sprawdziłeś to nawet nie wiesz czy się przynajmniej uruchomi komputer, wgranie biosu jest potrzebne do pełnej obsługi pod systemem i sprzętu.  Czasami wręcz jest nie zalecane jeśli działa wszystko. ( to zależy od procesora nowego  )

• 5 tygodni później...
Opublikowano

No w tym przypadku procesor został obsłużony na odpowiedniej wersji bios'u(pewnie jak w każdej takiej płycie głównej). Już zaktualizowałem bios w serwisie, wszystko działa. Dzięki za pomoc, do zamknięcia.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...