Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Mandat od straży miejskiej

olekar

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, dostałem mandat od straży miejskiej na 400 zł (wtf)? za parkowanie.W zasadzie to dopiero wezwanie alternatywne do wskazania kierującego i trzeba to odesłać. Mam gdzieś na telefonie nawet zdjęcie tego zaparkowanego samochodu, ale mniejsza. Uważam,że mandat niesłuszny i wyłudzają kase. Czytam, w ogóle że takie wezwanie jest nielegalne na podstawie kilku artykułów. Spójrzcie okiem na to: http://odwolaniemandatu.yanosik.pl/artykuly/wezwanie-alternatywne-i-co-dalej Co ciekawe, "wykroczenie" było popełnione w listopadzie i aż tyle do mnie szło. Polecacie się bawić w takie odwołania? Ma ktoś jakieś doświadczenie z tym? Suma jednak nie jest mała, jak na "głupotę".

Opublikowano

No ja bym nie odpuszczał, mandat za parkowanie na 400zł? Gdzieś Ty zaparkował w głównej siedzibie straży miejskiej, wjazdem przez okno?

Cześć! Życzę Ci dobrego dnia! Uśmiechaj się!

Opublikowano

https://www.google.pl/maps/@52.223043,21.007002,3a,75y,274.83h,74.96t/data=!3m6!1e1!3m4!1sSIc_PO3k-bOfS5z-tXi_TA!2e0!7i13312!8i6656?hl=pl

To jest to miejsce gdzie stałem, przed tą zieloną fabią. Z tego co mówią przepisy nie wolno parkować bliżej niż 10m od skrzyżowania, było sporo więcej, ten znak ustąp pierwszeństwa też był widoczny i co więcej samochody mogły spokojnie przejechać nie najeżdzając na wysepkę. Co mam w takiej sytuacji zrobić?

Opublikowano

Ja bym poszedł zapytać na policje ile by mi mandatu wlepili jeśli teoretycznie bym stanął w tamtym miejscu xD

Opublikowano

Żarty żartami, ale to nie jest rozwiązanie :D Bo teoretycznie co im do tego. Czy jeżeli bym się przejechał do siedziby sm, to z racji tego iż jeszcze jestem młodym kierowcą mogą mnie potraktować ulgowo? Bo to trochę skur....syństwo z ich strony + pisząc to odwołanie z generatora nie wiem czy by sprawy nie skierowali do sądu.

Opublikowano

Skoro znak nie był zasłonięty, nie było znaku z zakazem postoju, oraz odległości się zgadzały... Mandat jest wystawiony za co? No właśnie... jeśli nie złamałeś przepisów za co masz płacić?

Opublikowano

Wiadomo po jakim czasie się takie wykroczenie przedawnia?

Teoretycznie nawet po 2 tyg. mógłbym "zapomnieć" kto kierował, więc jak im udowodnić rację?

Opublikowano

Najlepiej to idź do nich i się zapytaj za co ten mandat, bo ja tam nie widzę żadnych przeciwwskazań do parkowania. I skąd oni wzięli to 400zł, sam kiedyś zaparkowałem jakiś metr od skrzyżowania i dostałem za to 100zł.

Opublikowano

Tylko teraz pytanie. Najpierw do nich iść, czy wypełnić pismo i odesłać? Samochód zarejestrowany na starszego i mówi, żeby najpierw wypełnić, a potem się dogadywać. Dla mnie z kolei to nielogiczne, bo wypisując druk z automatu przyjmuję mandat.

Opublikowano

Zrób tak, idź do nich i zapytaj, co to za mandat i za co. Jak trochę powspominasz o sądzie to powinno obejść się na upomnieniu.

Opublikowano

Możesz iść do sądu i mówić, że minęło zbyt wiele czasu, żebyś był w stanie wskazać kierowcę. ez win

Potwierdzam, nie musisz im tego udowadniać, mówisz, że autem jeździ kilka osób, poświęciłeś naprawdę dużo czasu na dowiedzenie się, kto wtedy kierował, ale nikt nie pamięta już tej sytuacji.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...