Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Najlepsze studia

CHERUB

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Chciałbym się dowiedzieć jakie są według was najbardziej przyszłościowe kierunki studiów?

Opublikowano

Jaki jest sens kierować się wyborem studiów, "bo są przyszłościowe". Pójdziesz po liceum na jakąś robotykę o której nie masz pojęcia i jej nie rozumiesz, ale pójdziesz "bo przyszłościowe"?

Podaj chociaż jaki profil szkoły ponadgimnazjalnej ukończyłeś/ukończysz to może ktoś coś ci doradzi.

106071453484304291456.jpeg

Opublikowano

To co @3xUp." +Jak coś  ogarniasz, interesuje cię to i chcesz się w tym rozwijać, to nawet kulturoznawstwo będzie dla ciebie opłacalne i przyszłościowe. Nie idź na coś na co jest hype jak np. było z "obrona narodową", mam koleżankę , która na to poszła bo wszyscy szli teraz sprzedaje ubezpieczenia i robi inny kierunek, który ją interesuje.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Informatyka według mnie. Wszędzie teraz komputery są itp.

Tylko że komputer każdy umie obsługiwać, to nie 30-40 lat temu gdzie tylko informatycy mieli dostęp do drogich PC. Programowanie to całkiem inna bajka. 

Deus vult

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Studia w tych czasach raczej mało opłacalne? :D

To zależy. Można sobie świetnie poradzić bez nich, jednak do niektórych zawodów są one konieczne. Nie można np. zostać lekarzem bez studiów medycznych.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

To zależy. Można sobie świetnie poradzić bez nich, jednak do niektórych zawodów są one konieczne. Nie można np. zostać lekarzem bez studiów medycznych.

Albo prawnikiem tudzież inżynierem itd

Opublikowano

Albo prawnikiem tudzież inżynierem itd

Nie trzeba mieć inżyniera żeby być konstruktorem czy znać się na pewnych rzeczach z medycyną już tak nie wypali. 

Deus vult

Opublikowano

a i ja podłączę się pod watek.

warto się kierować wskaźnikami z rankingów poszczególnych uczelni? czy to taki pic na wodę, mydlenie oczu bo wawa czy agh są słynne?

miałem w planach politechnikę wrocławską bądź też krakowską (na AGH nie mam szans, elitarne progi). wrocław jest wyżej notowany, lepiej oceniany, opinie też słyszałem lepsze, ale do wrocławia mam ponad 400km a do krakowa niecałe 100. słyszałem dużo opini że PK zeszła strasznie na psy, nie chce wybrać znowu szkoły która nie pomoże mi nic się wykształcić (technikum u mnie to była porażka, nic z zawodowych nie umiem, ostatniego egzaminu nie zaliczyłem tak samo jak 99% rówieśników z klasy, zdawalność w innych technikach w mieście na poziomie 10-15%).

Bo tak patrząc taki Uek czy uniwerki z rzeszowa czy inne twory ekonomiczne nie mają zbyt dobrej renomy, a nie słyszałem o nich złego słowa (prócz tego że "są lepsze, idź na agiej czy ujot", a przynajmniej dlaczego "nie" :>

Jest ktoś z krk i może mi opisać jak sytuacja z politechniką w odniesieniu do rzeszowa, agh czy innych szkół?

Opublikowano

warto się kierować wskaźnikami z rankingów poszczególnych uczelni? czy to taki pic na wodę, mydlenie oczu bo wawa czy agh są słynne?

W tych różnych rankingach są brane pod uwagę takie czynniki, które dla takiego zwykłego studenta raczej nie powinny mieć znaczenia.

Jednym z nich jest właśnie to o czym piszesz, czyli popularność.

Oczywiście każdemu może się podobać inna uczelnia. Najlepiej to jedź na jakieś dni otwarte, zobacz jak tam wszystko wygląda, porównaj i zdecyduj się na coś, co tobie najbardziej podpasuje.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

miałem w planach politechnikę wrocławską bądź też krakowską (na AGH nie mam szans, elitarne progi). 

Z tego co się orientuje to na politechnikę krakowską dostać się nie problem, ale problemem jest ją ukończyć.(pieniądze idą na jednego studenta, więc przyjmują kogo się da). Na AGH jest odwrotnie. Jest wysoki poziom przyjmowania na popularne kierunki np AiR czy IT. Żeby dostać się na dzienne to trzeba ogarnąć rozszerzenie na conajmniej 90% z majzy. No chyba, że ktoś wyrwał diamentowy indeks AGH. A zajęcia podobno  nie są zbyt trudne. 

Deus vult

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...