Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Podział map w ch

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć jak najlepiej podzielić sobie mapy w ch ? Część serwerów robi sobie podział na miasta, mapy, dungeony itd w sensie jak padnie to tylko dany podział.

Opublikowano

Core1 => m1

Core2 => m2

Core3 => mapy podstawowe(orki, pustynia itp)

Core4 => v2/v3/av1/av2/nowe mapy

Możesz robić na tej zasadzie.

Dungeony/mapa ślubna itp na ch99

zandia_sygna.png

Opublikowano

To nie lepiej będzie zrobić core pod każdą mapę osobno ?

Nie. Jak będziesz miał 35 map to dziwne by było mieć 35 procesów do każdego channelu. Mając mapy tak jak ci napisałem jest małe prawdopodobieństwo, ze ci wywali channel. Nawet jeśli wywali to i tak będziesz miał uruchomione autostart lub coś w tym stylu i ci uruchomi core po padnięciu

zandia_sygna.png

Opublikowano

Nie. Jak będziesz miał 35 map to dziwne by było mieć 35 procesów do każdego channelu. Mając mapy tak jak ci napisałem jest małe prawdopodobieństwo, ze ci wywali channel. Nawet jeśli wywali to i tak będziesz miał uruchomione autostart lub coś w tym stylu i ci uruchomi core po padnięciu

Dzięki ! Właśnie o coś takiego mi chodziło. A możesz mi opisać trochę te pliki co tworzą się po odpaleniu ch ?

Mob_data

PID

PTS

Stdout

Dev_log

Mob_count

Opublikowano

Dzięki ! Właśnie o coś takiego mi chodziło. A możesz mi opisać trochę te pliki co tworzą się po odpaleniu ch ?

Mob_data

PID

PTS

Stdout

Dev_log

Mob_count

Można powiedzieć, że są to pliki "raportujące".

Większość pewnie Ci się nie przyda podczas sprawdzania jakichkolwiek błędów bo 99% błędów jest w syserr i syslog.

Mob_data - u mnie nie widzę takiego pliczku

PID - ID procesu w bsd

PTS - pomiar czasu 

Stdout - errory w configach

Dev_log - głównie logowania na channel

Mob_count - raczej nie trzeba mówić

zandia_sygna.png

Opublikowano

Core1 => m1

Core2 => m2

Nie wiem czy taki podział ma większy sens, zakładając, że padnie mi "Core1" czyli m1, ktoś teleportując się do m1 z np. "map podstawowych" zbuguje sobie postać do czasu "podniesienia" CH. Sytuacja wygląda analogicznie na innych mapach.

74f31dbf1675f.jpg

Opublikowano

Core1 => m1

Core2 => m2

Nie wiem czy taki podział ma większy sens, zakładając, że padnie mi "Core1" czyli m1, ktoś teleportując się do m1 z np. "map podstawowych" zbuguje sobie postać do czasu "podniesienia" CH. Sytuacja wygląda analogicznie na innych mapach.

Druga sprawa, za którą głowy uciąć nie dam, ale wydaje mi się, że jeśli wyrzucisz subchannel całe ch będzie niedostępne.

Jeśli wyrzuci dany core to tylko mapy z map_allow tego core nie są dostępne. Pozostałe mapy na tym samym channelu działają.

Postać się nie zbuguje, bo wchodząc na inny channel z działającym core odpowiedzialnym za te mapy będzie można normalnie się zalogować.

Po padnięciu channelu w przeciągu max 1 min core zostaje odpalone przez skrypt sprawdzający proces danego core  ;) (jeśli oczywiście się takowego używa)

zandia_sygna.png

Opublikowano

Core1 => m1

Core2 => m2

Druga sprawa, za którą głowy uciąć nie dam, ale wydaje mi się, że jeśli wyrzucisz subchannel całe ch będzie niedostępne.

Jeśli wyrzuci dany core to tylko mapy z map_allow tego core nie są dostępne. Pozostałe mapy na tym samym channelu działają.

Postać się nie zbuguje, bo wchodząc na inny channel z działającym core odpowiedzialnym za te mapy będzie można normalnie się zalogować.

Po padnięciu channelu w przeciągu max 1 min core zostaje odpalone przez skrypt sprawdzający proces danego core  ;) (jeśli oczywiście się takowego używa)

Co do drugiej kwestii poprawiłem się, edytowałem post jeszcze przed twoją wypowiedzią, napisałem to troszkę bezmyślnie.

Jeżeli się takiego używa....

Kolejna kwestia... Jeśli ktoś (nie wnikam jakim sposobem) wywala Ci CH to zrobi to stopniowo wywali wszystkie, także ludzie i tak pobugują sobie postacie.

No i co z CH99, które jest jedno?

Nie łatwiej zrobić to stabilnie? Unikając tego typu problemów.

74f31dbf1675f.jpg

Opublikowano

Core1 => m1

Core2 => m2

Co do drugiej kwestii poprawiłem się, edytowałem post jeszcze przed twoją wypowiedzią, napisałem to troszkę bezmyślnie.

Jeżeli się takiego używa....

Kolejna kwestia... Jeśli ktoś (nie wnikam jakim sposobem) wywala Ci CH to zrobi to stopniowo wywali wszystkie, także ludzie i tak pobugują sobie postacie.

No i co z CH99, które jest jedno?

Nie łatwiej zrobić to stabilnie? Unikając tego typu problemów.

W jaki sposób zrobisz to stabilniej? Jeśli ktoś będzie chciał Ci dokuczyć to i tak Ci dokuczy. Nie będzie ważne czy masz mapy po 6szt. ma 1 Core/channel.

Każdy kto robi serwer i udostępnia go dla większej liczby osób ma takie skrypty. Mając wszystkie mapy na 1 core będzie miał mniej do roboty i wywali wszystki mapy za 1 razem.

CH99 jest "unikalne" pod tym względem. Mapy ślubne i dungeony jak pewnie zauważyłeś nie mają indexów=indexom z folderu "map".

Podsumowując... Jeśli ktoś będzie chciał Ci narobić "gnoju" to i tak to zrobi.

Nie bez powodu map_allow stockowo ma 32 mapy na 1 core maksymalnie. Samo przeciążenie procesu może spowodować się wysypanie danego procesu. Głównie dla takich przypadków jest to robione a nie dla "zabezpieczenia" przed osobami wywalającymi channele przez bugi.

zandia_sygna.png

Opublikowano

Ok dzięki. W sumie to zapytam tutaj czy można usunąć te pliki bo w nich raczej nic się nie zapisuje

Share:

package

version

I CMD tam niby coś jest

Oraz

Skill_power.txt z poland bo chyba nawet tego game nie czyta.

Do tego w SRC znalazłem wpis gdzie powinny być pliki w Poland

lang%d.cvt

exp_bonus_table_%d.txt

Za co one odpowiadają ?

Opublikowano

W sumie racja lepiej zostawie ale skill_power chyba do wywalenia bo w kodzie raczej nie ma wpisu że coś takiego jest wymagane. Co do tamtych plików orientujesz się do czego są potrzebne ?

Opublikowano

Ja robię tak:

Core1: m1, m2, dungi

Core2: Expowiska

Przez kilka dobrych miesięcy jak Cortium stoi to kanał żaden nie padł. ;)

Opublikowano

Ja robię tak:

To chyba trochę ryzyko dungi i m1 na tym samym ch :D

Opublikowano

Ja robię tak:

To chyba trochę ryzyko dungi i m1 na tym samym ch :D

Jak nie masz fixów w game to może i ryzyko, mi nic ani razu nie padło. ;) 

Opublikowano

Dobra to zostaje pytanie do czego jest

lang%d.cvt

exp_bonus_table_%d.txt

Z pewnością od syfnych plików bo w oryginalnych nie ma :D 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...