Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Optymalizacja serwera pod małą ilość chunków

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zamierzam się od 2 lat zebrać do stworzenia serwera którego jeszcze nie ma. Problematyczne na tym trybie jest to, że mapa jest stosunkowo mała a graczy będzie dość sporo. Chciałbym zaczerpnąć wiedzy, na temat optymalizacji w tę stronę. Pamiętam kiedyś(bardzo dawno) miałem serwer, to jak na 1 chunku było ze 170 graczy, to siadało równo. Teraz spodziewam się obciążenia do 50 graczy na jednym chunku, ale ogólne rozłożenie graczy będzie blisko tego najbardziej obciążonego. Jeśli chodzi o ram i procek, to nie ma problemu. Pieniądze na projekt mam, więc maszyna będzie jak należy. Chodzi tylko o to, że mimo wszystko serwer może nie wyrabiać. 

Jeśli ktoś ma wiedzę do podzielenia się, będę wdzięczny.

Dodam tylko, że na serwerze będzie mało pluginów, może 4-5 + skrypty(niestety nie ma gotowych pluginów pod ten tryb, a jestem zbyt leniwy, by ściągać teraz wszystko pod jave).

I jeszcze jedno info, serwer będzie pozbawiony budowania, więc będzie raczej mało bloków leżących luzem i redstone.

Opublikowano

Jeśli serwer jest +40 graczy, należało by usunąć skript.

Nawet jeśli miałbyś 24gb ramu i 2 procesory.

Kup pluginy pod dany tryb, a nie szukasz gotowców, które mogą mieć backdoory.

Opublikowano

wystarczy wgrać silnik paperspigot

https://yivesmirror.com/downloads/paperspigot

potem skonfiguruj pliki bukkit.yml, spigot.yml oraz paper.yml, wg. tego poradnika

https://www.spigotmc.org/threads/guide-optimizing-spigot-remove-lag-fix-tps-improve-performance.21726/

@ScoreBoard

na backdoory świetnie się sprawdza plugin luckperms

https://www.spigotmc.org/resources/luckperms-an-advanced-permissions-plugin.28140/

kluczem w optymalizowaniu serwera jest dobranie odpowiednich zamienników dla obciążających serwer pluginów oraz skryptów

a przede wszystkim odpowiednia ich konfiguracja.

jak sprawdzić czy któryś z pluginów obciąża serwer? wpisz

/timings on
/timings paste

opencraft.pl << { na takim jeszcze nie grałeś }

TDepLbR.gif

Opublikowano

@ScoreBoard

Kupować chciałem, ale kilku ludzi którym zleciłem poddało się po kilku dniach. A wydaje mi się, że lepiej będzie napisać jeden duży skrypt, niż używać do tego 10 pluginów(które i tak nie zagwarantują pełnej współpracy ze sobą).

Opublikowano

@kiwiszon W javie można wszystko, więc nie pisz że nie będzie wspólpracy.

Nie wiem jednego, czy ty próbujesz komentować wszystko z minecrafta a tak naprawde wiesz o tym zero. Jak byś wiedział to co napisałeś na górzę to gówno prawda, posiadałem serwer na zakupionym silniku dawno temu od pana otka. Który trzymał mi normalnie 270 osób na 6/7 skryptach które robiły: efekt / pomoc / stoniarki itd. Był to czas kiedy miałem wywalone na estetyke i jak serwer działa więc nie komentuj że skrypty takie złe bo prawie od tego się zaczeło.

1.png

Opublikowano

Pod warunkiem, że ogarnie to jeden plugin. Jeśli naściągam 10 pluginów od różnych programistów, to efekt będzie katastrofą.

Już wolę jeden skrypt pisany pod założenia serwera.

Opublikowano

Pod warunkiem, że ogarnie to jeden plugin. Jeśli naściągam 10 pluginów od różnych programistów, to efekt będzie katastrofą.

Już wolę jeden skrypt pisany pod założenia serwera.

nie będzie katastrofą, wiele wielkich serwerów tak działa, czemu w polsce ludzie tego nie rozumieją :D

Instalujesz pluginy które potrzebujesz i konfigurujesz tak jak potrzebujesz, jeśli coś działa źle, nie tak... to piszesz mniejszy plugin który to poprawia lub edytujesz jeden z nich, zamiast kilkunastu godzin spędzonych na tworzeniu nowych pluginów czy skryptów wszystko powstaje szybciej i dalej jest wydajne. (o ile wybierasz dobre pluginy które same w sobie są w miarę zoptymalizowane)

A wciskanie skryptów z wydajnością nie pomoże.

@macjoker007 @kiwiszon

jak chunków ma być i tak mało, to view-distance nie ma po co dawać tak nisko jak w "poradniku" bo to tylko będzie denerwować graczy a i tak nie wpłynie na wydajność skoro i tak mapa jest mała i większość chunków będzie załadowana, można spokojnie dać na coś w okolicach 6-10 i tym samym znacznie zwiększyć komfort gry.

@ScoreBoard i tak samo idiotyczne jest pisanie własnych pluginów pod wszystko co istnieje, tylko zwiększa koszty, zwiększa szanse na bugi, itd itp, najlepiej wykorzystać to co jest publicznie dostępne o ile to możliwe.

1438614356923701010629.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...