Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z podpięciem telewizora do komputera

Juri.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, wczoraj złożyłem kompa, pod normalnym monitorem wszystko jest ok, sterowniki do karty graf. (MSI 1050 ti) zainstalowane, nie ma żadnych problemów.

Problem pojawia się przy próbie podpięcia komputera do telewizora Sony Bravia (modelu konkretnego nie podam), po prostu brak sygnału. Zmiana portu w telewizorze nic nie daje, komputer posiada tylko jedno złącze hdmi, a po za tym nie ma wspólnych złącz (DVI, DP tv nie posiada). Po poruszaniu kablem przy komputerze obraz włącza się i wyłącza, czyli wnioskowałbym, że problem natury hardwarowej, jednak zmiana kabla/konfiguracji nic nie zmienia, a pod komputerem wszystko jest idealnie (korzystając z tego samego okablowania).

Gdy już zaskoczy i z komputera można normalnie korzystać, po zrestartowaniu komputera problem pojawia się na nowo, raz wywaliło się przy zmianie ustawień windowsa (co wyskakuje to okienko z prośbą o uprawnienia, wtedy ekran miga na czarno).

Sprzęt imo jest dobrze złożony, karta jest idealnie wsadzona i dokręcona, przy monitorze AOC problemu nie ma, nie powiedziałbym też, że problem z tv, bo po poruszaniu kablem przy karcie graf. problem tymczasowo znika...

Kolega twierdzi, że problem jest natury softwarowej i po kilkukrotnym włączeniu i wyłączeniu powinien ustąpić, jednak żeby to sprawdzić musiałbym mieć większą pewność, że zadziała.

Jakieś pomysły?

Opublikowano

Sprawdzałeś w innym gnieździe hdmi w tv?

Jak masz to wyłącz opcję ABC dla HDMI w TV.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

@Juri. Sprawdzałeś pod zintegrowaną kartą graficzną?

Nie mam możliwości. Płyta nie posiada wejścia HDMI, a telewizor żadnego złącza analogowego.

Sprawdzałeś w innym gnieździe hdmi w tv?

Jak masz to wyłącz opcję ABC dla HDMI w TV.

Tak, sprawdzałem. Czym jest opcja ABC i jak ją znaleźć?

Opublikowano

Instrukcja obsługi i sobie poszukaj sam. 

Opublikowano

Instrukcja obsługi i sobie poszukaj sam. 

Problem polega na tym, że telewizor jak i komputer nie jest w moim domu, dlatego nie mam jak sprawdzić choćby tego kilkukrotnego zresetowania. Nie mogę poszukać w instrukcji.

Opublikowano

Nie wiem na co liczysz, nie raczyłeś podać nawet modelu.

Większość ustawień jest w TV albo pisze w manualu jak ustawić,  a tak to z dupy nikt nie będzie zgadywał jakie ma ustawienia  ten JAKIŚ TAM NO NAME TV. 

Poszukaj sobie w instrukcji obsługi producenta jest na stronie supportu tego modelu. 

Opublikowano

Nie wiem na co liczysz, nie raczyłeś podać nawet modelu.

Większość ustawień jest w TV albo pisze w manualu jak ustawić,  a tak to z dupy nikt nie będzie zgadywał jakie ma ustawienia  ten JAKIŚ TAM NO NAME TV. 

Poszukaj sobie w instrukcji obsługi producenta jest na stronie supportu tego modelu. 

Przecież napisałem, że jest to Sony Bravia. Model chyba DX80, ewentualnie po prostu 4k. Do biosu mogę normalnie wejść, wywala połączenie po załadowaniu Windowsa. Ustawiłem rozdzielczość 4k w systemie, ponieważ zarówno karta jak i telewizor tą rozdzielczość wspiera - w tym także w 60 klatkach. Przywróciłem ustawienia początkowe, jednak sytuacja się nie zmieniła.

Telewizor pokazuje jakoby otrzymywał lub oczekiwał rozdzielczości full hd, stąd może problem, ale jestem pewien, że wcześniej działało.

Przeinstalowałem sterowniki od karty graf., chwilę podziałało i przestało, problem ten sam.

//edit

Spróbuję odpalić pod integrą.

Opublikowano

Problemem może być kabel zwykły  HDMI, prawdopodobnie wymagany jest minimum 1.4 albo przynajmniej 2.0, sprawdź. 

Inny problem to parametry wyświetlania obrazu, nie wie ja się nazywa tam opcja ale można skalować obraz 1:1 , 1:16, 3:4 itp , poszukaj i ustaw 1:1 albo 1:16. 

Opublikowano

Kabel działa w 4k w 60 FPS, tak samo karta i telewizor.

Problemem może być rozdzielczosc, spróbuję zrobić format, bo teraz nie mogę odratowac tego systemu.

Opublikowano

To co że działa , masz mieć właściwy kabel a nie działający. 

Opublikowano

Dobra, mam przyczynę. Są to sterowniki do karty graficznej. Nie będę tu rozwodzić się jak do tego doszedłem, ale jestem tego pewny. Problem polega na tym, że co może być z nimi nie tak? Pobieram najnowsze i to wywala błąd. Dlaczego?

Opublikowano

To sobie sam poczytaj co to za błąd i co pisze w logach bo raczej  każdy inny user jak i ja  na forum nie mamy pojęcia. 

Opublikowano

To sobie sam poczytaj co to za błąd i co pisze w logach bo raczej  każdy inny user jak i ja  na forum nie mamy pojęcia. 

Mówiąc błąd mam na myśli brak sygnału. Proszę, jeśli nie masz pojęcia w temacie w którym proszę o pomoc to nie nabijaj tutaj postów, bo przy Twoim stanie wiedzy z pewnością mi nie pomożesz. 

Opublikowano

Mówiąc błąd mam na myśli brak sygnału. Proszę, jeśli nie masz pojęcia w temacie w którym proszę o pomoc to nie nabijaj tutaj postów, bo przy Twoim stanie wiedzy z pewnością mi nie pomożesz. 

Przy twoim stanie wiedzy na pewno sobie też nie pomożesz. 

Skoro wyraźnie piszesz że wywala błąd to  znaczy że jest jakiś a nie nagle zmieniać sobie to co masz na myśli. Pisz z sensem. 

Już pisałem w czym problem, masz zły kabel i dalej upierasz sie jak osioł że jest dobry. Przynajmniej wiesz jaki masz kabel ? 

Opublikowano

Naprawiłem, problem rozwiązany. Temat do zamknięcia.

Przy twoim stanie wiedzy na pewno sobie też nie pomożesz. 

Skoro wyraźnie piszesz że wywala błąd to  znaczy że jest jakiś a nie nagle zmieniać sobie to co masz na myśli. Pisz z sensem. 

Już pisałem w czym problem, masz zły kabel i dalej upierasz sie jak osioł że jest dobry. Przynajmniej wiesz jaki masz kabel ? 

Czy brak sygnału nie jest komunikatem o błędzie, błędem? Nie pieprz głupot, że zły kabel, tylko czytaj treść moich postów, a najlepiej odpuść pomaganie na forum. Elektroda piętro niżej. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...