Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Aktualizacja BIOSu oraz czy mógłbym podkręcić ten komputer?

Atlantir

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.Na start powiem, tak wiem ,że piszę w złym dziale lecz w usterkach nie napiszę bo żadnej usterki nie mam w kupnie nie napiszę bo nic nie kupuję jedynie o BIOSIE mógłbym w oprogramowaniu ale to nie jestem pewien, ale w każdym razie. Mam pewne pytanie jak zaktualizować BIOS ? mam Płytę główną ASRock G41M-VS3 i myślałem ,że trzeba pobrać aktualizację BIOS`u z Tego linku: http://www.asrock.com/support/download.asp?Keyword=G41M-VS3&Type=&Socket= lecz nie jestem pewien więc pytam się tutaj. Mam też pytanie dotyczące podkręcenia mojego komputera, chciałbym, żeby chodził troszkę lepiej, ale to po aktualizacji BIOS`u bo przy aktualizacji BIOS`u coś słyszałem, że trzeba resetować wszystkie ustawienia BIOS`u do początkowych. Oto moje specyfikacje komputera dotyczące tego podkręcania oczywiście :) :

Płyta Główna: ASRock G41M-VS3 (nie wiem czy ma to znaczenie jaka płyta ale wolę podać na wszelki wielki.)

RAM: 1 kość DDR3 4GB 1600 MHz - jest to chyba ten model : Pamięć Elixir DDR3 4GB 1600MHz CL11 (M2F4G64CB88B7N-DI)|

Procesor: Intel® Pentium® 4 CPU 3.00 GHz

Karta Graficzna : Nvidia GeForce GT 630 4GB DDR4

Dyski : WD Black 7200 RPM 64 mb cache oraz SAMSUNG HD252HJ

P.S. Jeśli o czymś zapomniałem proszę napisać :)

Opublikowano

Aktualizacja biosu nigdy nie przyspiesza komputera. Już masz po o problemie.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Dobrze dziękuję za odpowiedzi ale mam jeszcze jedno takie szybkie pytanko. Czy w Tym (ram będę miał Ten a dyski wezmę z tego komputera :) )zestawie Będzie ok Ten zasilacz na początek ? (tak na ok. jakieś pare miesięcy dopóki nie kupie nowego chyba ,że nie będzie starczać na dłuższą metę to postaram się kupić po paru tygodniach :) ) A i jeszcze jedno jakie chłodzenie bym musiał wziąć gdy bym chciał podkręcać ten komputer ? (chodzi mi o nowy :) )

Opublikowano

Dobrze dziękuję za odpowiedzi ale mam jeszcze jedno takie szybkie pytanko. Czy w Tym (ram będę miał Ten a dyski wezmę z tego komputera :) )zestawie Będzie ok Ten zasilacz na początek ? (tak na ok. jakieś pare miesięcy dopóki nie kupie nowego chyba ,że nie będzie starczać na dłuższą metę to postaram się kupić po paru tygodniach :) ) A i jeszcze jedno jakie chłodzenie bym musiał wziąć gdy bym chciał podkręcać ten komputer ? (chodzi mi o nowy :) )

Sprawdź czy dysk jest na SATA i jakiej jest pojemności, bo jak 40GB to zainstalujesz system i zostanie ci około 15GB.

Nie. Ten zasilacz to crap. Nie radziłbym go w ogóle podpinać.

Nie podkręcisz go, bo zarówno procesor jak i płyta główna tego nie umożliwia. Jedynie kartę się będzie dać, ale to każdą się da.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

@miszkurkam 1 dysk ma pojemność 250 GB na nim zainstaluję Windowsa oraz będę tam przetrzymywał różne filmy itd. a na WD Black 2 TB będę trzymał gry itd. A co do tego procesora czemu nie można podkręcić ? dlatego, że ma zablokowany mnożnik ? przecież gdy procesor ma zablokowany mnożnik to można go podkręcić bodajże w BIOS`ie.

Opublikowano

@miszkurkam 1 dysk ma pojemność 250 GB na nim zainstaluję Windowsa oraz będę tam przetrzymywał różne filmy itd. a na WD Black 2 TB będę trzymał gry itd. A co do tego procesora czemu nie można podkręcić ? dlatego, że ma zablokowany mnożnik ? przecież gdy procesor ma zablokowany mnożnik to można go podkręcić bodajże w BIOS`ie.

To, że kiedyś dało się podkręcać każdy procesor na każdej płycie nie oznacza, że teraz tak się da. Aby teraz podkręcać procesory Intela potrzebna jest płyta na chipset'cie np. Z170/Z270 w przypadku socket'u LGA1151 i procesor z literą K na końcu.

Moje Konsole:

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Aha ok. zrozumiałem :) a ogółem np. takie GTA V w 60 na wysokich pójdzie na tym komputerku ?

Ta. Bez problemu.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano

Wow. Jak fajnie będzie w końcu pograć w inne gry niż w LoLa czy minecrafta na lagach :D (minecraft jest teraz szajsem odkąd microsoft go przejął nawet taki ReZi ogółem go nie oglądam ale chciałem sprawdzić nvm. w każdym razie na komputerze za 12k ma problemy z lagami w mc.. ŻAŁOSNE !)

P.S. Prosiłbym o zamknięcie tematu :).

Opublikowano

Wow. Jak fajnie będzie w końcu pograć w inne gry niż w LoLa czy minecrafta na lagach :D (minecraft jest teraz szajsem odkąd microsoft go przejął nawet taki ReZi ogółem go nie oglądam ale chciałem sprawdzić nvm. w każdym razie na komputerze za 12k ma problemy z lagami w mc.. ŻAŁOSNE !)

P.S. Prosiłbym o zamknięcie tematu :).

Zależy co znaczy dla ciebie lagi. U mnie bez shaderów Minecraft działa w przynajmniej 300 klatkach (wiem, że wydaje się to dużo, ale przy grze takiej jak Minecraft jest to mało). Ogólnie przez to, że jest on napisany na Javie to są problemy z wydajnością. Zobacz np. wersję na Windows'a 10 ze sklepu Microsoft - wszystko działa super, bo jest napisany w czym innym.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...