Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Świnka morska

Skaira

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej. Planuję kupić jakiegoś zwierzaka do klatki. Do tej pory zastanawiałam się nad gatunkiem chomika. Wybrałam już sobie klatkę, chomika, ale naszła mnie myśl "a może jednak świnka morska?" Miałam za dzieciaka chomiki, więc wiem jak się nimi zajmować, jak się bawią i tak dalej.

Zastanawiam się czy takiej swince morskiej się nie nudzi w klatce. Czytałam na necie, że można ją brać na ogród, także ok. Nie wiem jednak jakie dodatki do klatki mogłabym zakupić dla niej (zabawki w sensie), żeby się czymś zajmowała. Jeżeli miał bądź ma ktoś tego zwierzaka to mógłby mi opisać jak się nią dokładnie opiekować, jak bawić, co kupić? Czytałam też,że klatka piętrowa to kiepski pomysł. Czy ktoś doświadczony mógłby udzielić mi porad? :) Byłabym wdzięczna, bo dla chomika wybrałam sobie klatkę z trzema piętrami, w tym zjeżdżalnia, domek, kółko i wiadomo rzeczy tj. miseczka na jedzenie czy pojemnik na wodę. Pewnie bym ją rozbudowala w przyszłości i kupiła parę dodatków. Ale właśnie - to dla chomika. Świnka się nie zmieści do zjeżdżalni, a nie chce, żeby jej się nudziło :/

Z góry dziękuję za porady, odpowiedzi etc. Pomocne posty wynagrodze polubieniami :-)

Opublikowano

Miałem 3 świnki morskie i z tego z zauważyłem są to dość statyczne zwierzęta, raczej nie będą biegały po kołowrotkach ani nic w tym stylu. 

A co do nudy to najlepiej brać świnki co najmniej w parach [Jeśli oczywiście masz do tego warunki] bo są to zwierzęta stadne i najlepiej czują się w grupie.

Opublikowano

Miałem 3 świnki morskie i z tego z zauważyłem są to dość statyczne zwierzęta, raczej nie będą biegały po kołowrotkach ani nic w tym stylu. 

A co do nudy to najlepiej brać świnki co najmniej w parach [Jeśli oczywiście masz do tego warunki] bo są to zwierzęta stadne i najlepiej czują się w grupie.

Myślałam o tym, jeżeli chodzi o chomiki (dwie samiczki). Nie jestem pewna co do dwóch świnek, choć planuje kupić dużą klatkę (będę szukała wtedy takiej 120cm długości). Co do kółka to wiem. Zastanawiam się tylko czy są jakieś inne atrakcje dla nich. Dla chomika jest tego sporo, więc on by się nie nudził gdybym nakupila mu tyle bajerów :D
Opublikowano

Dla świnki na pewno kup domek - będzie czuć się bezpieczniej, a też będzie na niego wchodzić(prosty daszek). Wiele z nich lubi skakać wysoko, a gdy się je wypuści to latają najczęściej do ciemnych/przytulnych/bezpiecznych miejsc ;D Możesz zrobić jakieś tunele na przykład.

Moja wody nie chce pić, lata w ogrodzie po wszystkich kwiatach i krzaczkach - najczęściej je ogórka, pomidor, marchew i siano to znika z klatki magicznie.

PS. To nie świnka morska tylko Kawia domowa :D

Opublikowano

Dla świnki na pewno kup domek - będzie czuć się bezpieczniej, a też będzie na niego wchodzić(prosty daszek). Wiele z nich lubi skakać wysoko, a gdy się je wypuści to latają najczęściej do ciemnych/przytulnych/bezpiecznych miejsc ;D Możesz zrobić jakieś tunele na przykład.

Moja wody nie chce pić, lata w ogrodzie po wszystkich kwiatach i krzaczkach - najczęściej je ogórka, pomidor, marchew i siano to znika z klatki magicznie.

Domek na 100% będzie :D Przyzwyczajona do ogrodu, nie ucieka? Pewnie masz ją już długo, skoro się nie boisz, że gdzieś nagle zniknie. 

Co do nazewnictwa to "zwał jak zwał", wiadomo o co chodzi  B)

Opublikowano

Domek na 100% będzie :D Przyzwyczajona do ogrodu, nie ucieka? Pewnie masz ją już długo, skoro się nie boisz, że gdzieś nagle zniknie. 

Co do nazewnictwa to "zwał jak zwał", wiadomo o co chodzi  B)

No ogrodzenie mam dobre i piękny widok na ogród  B) więc nie ucieknie.

Zazwyczaj coś skubie, liście mleczy czy coś. Na psy trzeba uważać bo lubią złapać taką zdobycz - kiedyś z inną miałem przykre doświadczenie  T_T Ale wtedy to w bloku się mieszkało. 

Gryźć lubi i a jak palca dasz to języczkiem cię mizia  :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...