Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Funkcja sprawdzająca ilość graczy na danej mapie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, chciałbym zapytać bo nie mogę znaleźć, czy istnieje funkcja, której można użyć w queście, która zlicza ilość postaci na mapie o danym indeksie? Istnieje takowa dla mobów, lecz nie mogę w quest_functions znaleźć takiego odpowiednika dla postaci. Nie chodzi mi tutaj o zliczanie ilości osób w PT, bo wiem, że takowa jest, chodzi mi o ogólną ilość postaci zalogowanych na danej mapie, potrzebuję tego aby sprawdzić w queście czy został ostatni gracz na danej mapie.

Opublikowano

Nie ma takiej funkcji o ile się nie mylę.

Możesz zrobić to na zasadzie takiej, że gracz będąc na mapie dostaje questflag = 1 a wychodząc/wylogowując zmienia się na 0.

Lepiej napisać nową funkcję ;)

zandia_sygna.png

Opublikowano

Nie ma takiej funkcji o ile się nie mylę.

Możesz zrobić to na zasadzie takiej, że gracz będąc na mapie dostaje questflag = 1 a wychodząc/wylogowując zmienia się na 0.

Lepiej napisać nową funkcję ;)

jak już bawić się w flagi - to eventowe :P

sposób sprawdzony i zadziała, ale trzeba dodać when logout na usuwanie flag, bo miałem sytuację, ze sam z kolegą nawaliliśmy 1,6k "online" na serwerze na VPS, tak mi się zapomniało xD

jak chcesz mogę Ci to napisać za darmo xD

PS. Polecam podpiąć pod CMD Chata, zrobić timer na 5 sek. i wstawić to np. pod minimapę, dobry pomysł?

10f6fl5.jpg

100 | 200 | 300 | 400 | 500 | 1000 | 2000 | 5000

Jeśli odpowiadasz na mój post, zacytuj go oraz oznacz mnie.

Planujesz do mnie napisać? Zapraszam na profil ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...