Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Dobór płyty i RAMu do 1000 zł

karton127

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobra panowie, i panowie IT.

Chce zrobić upgrade kompa tak do 1000 zl by lepsza była wydajność w grach jak i w programach photopshop i renderingu, dlatego też zdecydowałem kupić płytę główna z DDR4, ale nie mam tak naprawdę zielonego pojęcia jak to złożyć i nie wiem jaki koszt byłby za to? (podajcie cenę za taką usługe tak na oko) ; Chciałbym mieć koniecznie 16gb ram z dużym taktowaniem (bo podobno co więcej tym lepsze) Jak narazie znalazłem takie o ramy

https://www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-lpx-ddr4-2x8gb-3000mhz-cl15-cmk16gx4m2b3000c15-776617/

I taką oto płytę 

https://www.morele.net/plyta-glowna-msi-z170-a-pro-z170-dualddr4-2400-sata3-satae-dvi-d-sub-dp-usb-3-1-atx-z170-a-pro-780951/

i nie wiem czy to będzie się komponować z moim aktualnym sprzętem, wiec chciałbym abyście mi doradzili co kupić, i na jaką wymienić płytę główną.

Moj sprzęt:

CPU
Intel Xeon E3 1230 v2 @ 3.30GHz
Ivy Bridge 22nm Technology
RAM
8,00GB Single-Channel DDR3 @ 665MHz (9-9-9-24)
Motherboard
Gigabyte Technology Co. Ltd. B75M-D2V (Intel Xeon CPU E3-1230 V2 @ 3.30GHz)
Graphics
22M35 (1920x1080@60Hz)
4095MB NVIDIA GeForce GTX 970 (MSI)
Storage
55GB KINGSTON SV300S37A60G ATA Device (SSD)
931GB Seagate ST1000LM024 HN-M101MBB ATA Device (SATA)
Optical Drives
TSSTcorp CDDVDW SH-224DB ATA Device
Audio
NVIDIA Virtual Audio Device (Wave Extensible) (WDM)

aaaa i taki bajer. Cały sprzęt jaki mam czy to myszka/słuchawki/mikrofon/klawiatura/modem do internetu jest na usb. Także dobrze byłoby gdyby tych wejść nie zabrakło.

I tak okazyjnie, jakbyście polecili mi jakąś jeszcze obudowę to byłbym happy :)

one_piece_anime_1600x1200_wallpaper_9674

Opublikowano

Płyta nie pasuje do socketu twojego procesora. Xeon jest na 1155, a płyta ma 1151. Co jest równoznaczne z tym, że nie możesz mieć DDR4. Nie ma płyty głównej LGA1155 i DDR4.

Masz do wyboru

1. Zmiana procesora+płyty z DDR4, do tego na razie max 8GB ram, z czego będzie to bardzo trudne.
  2. Kupno ramu z DDR3.

Co do obudowy to zależy od budżetu, bardzo dobrą obudową jest M35- dwukomorowa, flirty na froncie  i zasilaczu, możliwość kontrolowania obrotów wentylatorów, dobry materiał.

Opublikowano

Płyta nie pasuje do socketu twojego procesora. Xeon jest na 1155, a płyta ma 1151. Co jest równoznaczne z tym, że nie możesz mieć DDR4. Nie ma płyty głównej LGA1155 i DDR4.

Masz do wyboru

1. Zmiana procesora+płyty z DDR4, do tego na razie max 8GB ram, z czego będzie to bardzo trudne.
  2. Kupno ramu z DDR3.

Co do obudowy to zależy od budżetu, bardzo dobrą obudową jest M35- dwukomorowa, flirty na froncie  i zasilaczu, możliwość kontrolowania obrotów wentylatorów, dobry materiał.

w takim razie wezme ddr3 / ale chce mimo to zmienic plyte, da radę? na taką aby i obslugiwała moj procek i bym mógł jebnąć tam ramy z większym taktowaniem

Opublikowano

Nie inwestuj w LGA 1155, dość stara podstawka. Jak masz tyle pieniędzy do wydania, to sprzedaj to co masz i kup używanego i7 6700 + płytę z DDR4.

no sprzedac moglbym tylko kto sie zgodzi kupic uzywany intel xeon e3 1230 v2 podkrecony do 3,7 i nie wiem za jaką cene to sprzedać, dobra załóżmy ze to sprzedam bd miał tak z 1700 ogółem i jaka wtedy płytę główna i jakie ramy, nie chce miec 8 gbram, stawiam wszystko na wydajnosc wiec chciałbym aby były to 16-stki.

Zaraz czemu i7 6700 - skoro jego tanszym odpowiednikiem jest i5 podkrecona z K, tylko wypadła mi nazwa z głowy 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...