Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Po formacie żadna gra nie włącza się, mimo zainstalowanych sterowników

Danonek868

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, tak jak w temacie. Zrobilem otóż ostatnio format komputera, bo coś się rypnęło na amen, sformatowałem tylko C klasycznie, na partycji D I E  były tylko gry, nic więcej. Po formacie zainstalowałem wszystkie sterowniki które zalecał mi driver (płytki już dawno pogubione, sporo było majstrowania przy sprzęcie), chciałem odpalić po wszystkim gothic 2, pograłem sobie trochę i na następny dzień mam szary ekran, lol w ogóle nie odpala, jest tylko opcja odnowić połączenie, myślę, że bd to samo z innymi grami, jakieś protipy, ktoś chetny do pomocy?

14174682804585895009.png

Sygnatura by Damian W

Opublikowano

Najłatwiej by było spróbować reinstalować po kolei gierki (wiesz reinstal i odpalasz). Jeśli to nie zadziała to formatujesz cały dysk (każdą partycje) i wszystko instalujesz od nowa. Jeżeli wszystkie sposoby wyżej nie działają to znaczy, że coś jest z dyskiem (albo brak jakiegoś sterownika).

Mój komputer:

CPU: i5-750 3.2 GHz OC GPU: GB GTX 1060 3 GB RAM: 4 x GR1333D364L9/2G
MOBO: GA-P55A-UD3 HDD: STM3500630AS SSD : SiliconPower A55 256GB PSUSupremo FM2 Gold 750W

CASE: SPC RG1

Opublikowano

Wystarczy zainstalować normalnie sterowniki jakie są do każdego sprzetu w kompie. Nie pisz ze nie masz skoro nie problem ściągnąć każdy że strony producenta.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Takie rzeczy jak reinstall oczywiście robiłem, reinstalowałem także sterowniki, driver wykazuje, że wszystkie są na swoim miejscu, lecz jutro wezmę się za ponowny format każdej partycji i po prostu spróbuję coś dalej z tym robić, proszę  jeszcze o nie zamykanie tematu, czekam na dalsze rady, moze któraś się sprawdzi.

14174682804585895009.png

Sygnatura by Damian W

Opublikowano

Takie rzeczy jak reinstall oczywiście robiłem, reinstalowałem także sterowniki, driver wykazuje, że wszystkie są na swoim miejscu, lecz jutro wezmę się za ponowny format każdej partycji i po prostu spróbuję coś dalej z tym robić, proszę  jeszcze o nie zamykanie tematu, czekam na dalsze rady, moze któraś się sprawdzi.

Ale ty nie rozumiesz jednej rzeczy - sterowniki nie pobiera się programami typu Driver Booster, bo one zawsze ściągają złe i niepotrzebne sterowniki. Ktosiu ci napisał - trzeba wejść na strony producentów komponentów i pobrać odpowiednie.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Ale ty nie rozumiesz jednej rzeczy - sterowniki nie pobiera się programami typu Driver Booster, bo one zawsze ściągają złe i niepotrzebne sterowniki. Ktosiu ci napisał - trzeba wejść na strony producentów komponentów i pobrać odpowiednie.

Jeśli jest to wersja darmowa to owszem, ale nie możesz mowić że pobierają złe sterowniki.

@Danonek868 

Jeśli chcesz zaoszczędzić czasu, zrób format wszystkiego, pobierz najnowsze sterowniki i wszystko gra i trąbi. Kombinowanie pobierania programów, nowych sterowników, przeinstalowanie ich itd. jest dla mnie stratą czasu.

Opublikowano

Programy zwykle ściągają UNIWERSALNE sterowniki a nie sterowniki do konkretnego chipsetu, stąd takie problemy przy nietypowych chipsetach albo takich co nie mają w swojej bazie danych.  U jednych to działa bez problemu u innych nie dział, więc łatwo się domyśleć że sterowniki ściągane przez program są ZŁE jak jest problem z działaniem. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Dobra, biorę się za to, dam wam znać czy podziałało. Dzięki wam wszystkim za rady.

//edit: przeinstalowanei nie pomaga, teraz idę na nocną zmianę i wrócę z rana biorę się za format.

14174682804585895009.png

Sygnatura by Damian W

Opublikowano

Oczywiście jak, że nie inaczej cos się na moje nieszczęście się stało i system nie chcę instalować, przez bios errory wyskakują, a przez mój komputer instalowanie 2 godziny -22 %.

Nie wiem co z tym syfem jest, wszystko działa pięknie śmiga jak ta lala, ale nie gierki.

14174682804585895009.png

Sygnatura by Damian W

Opublikowano

Nie jestem pewny, ale ten błąd "to fit in memory" jest prawdopodobnie spowodowany brakiem plików Microsoft Visual c +, ta biblioteka którą Ci podałem zawiera właśnie te pliki, powinny działać

Opublikowano

Jeżeli to zadziała to uratowaleś mój dzień, instaluje się wszystko teraz, wszystkie biblioteki c++ muszę zainstalować od 2008 przez 2012 do 15 czy po prostu ostatnia wersja wystarczy?

14174682804585895009.png

Sygnatura by Damian W

Opublikowano

Najlepiej gdybyś zainstalował wszystkie po kolei, gdy zainstalujesz te C++  z tego programu, wejdź na neta i zainstaluj brakujące, jezeli takowe będą - tutaj są ukazane które są https://pl.vessoft.com/software/windows/download/microsoftvc    , po wszystkim zrestartuj kompa. . Jezeli to by nie poskutkowało to wejdź w Windows Update w Panelu sterowania jest to i pobierz sterowniki

Opublikowano

Sytuacja taka, że wszystko poinstalowane picuś glancuć delikatesik, ale dalej nie działa. Przy metinie to samo, przy gothicu dalej szary ekran, a soundtrack leci dalej.

14174682804585895009.png

Sygnatura by Damian W

Opublikowano

wykazało, że mam aktualny sterownik karty graficznej, teraz instaluje mi go od nowa 

//mimo szczerych chęci mojego sprzętu trochę to potrwa

14174682804585895009.png

Sygnatura by Damian W

Opublikowano

dalej to samo, zrobilem wszystko co sugerowałeś, jeżeli masz jeszcze jakieś pomysły to wal

doceniam pomoc :D

/edit: zaraz robię format, mam nową płytkę

14174682804585895009.png

Sygnatura by Damian W

Opublikowano

A mam pytanie ten czarny ekran to tylko przy odpaleniu gier? Pulpit normalnie działa? Bo może to też być wina karty jak masz jakąś inną to zobaczy czy będzie działo się to samo.

Mój komputer:

CPU: i5-750 3.2 GHz OC GPU: GB GTX 1060 3 GB RAM: 4 x GR1333D364L9/2G
MOBO: GA-P55A-UD3 HDD: STM3500630AS SSD : SiliconPower A55 256GB PSUSupremo FM2 Gold 750W

CASE: SPC RG1

Opublikowano

Wszystko działało oprócz gier, ale posiedzieliśmy z kumplem nad tym i o dziwo zaczeło wszystko kompletnie śmigać. Dziękujętu zebranym za pomoc.

14174682804585895009.png

Sygnatura by Damian W

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...