Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer nie ładuje ekranu POST

rubel112

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mój sprzęt to

Xeon X5450

Asus P5B Deluxe

2X2Gb Adata DDR2

Cooler Fera 3

PSU XFX PRO 550w

MSI R9 270X

Po podkreceniu nowo kupionego xeona na auto vcore wszystko chodzilo bez problemowo tyle że z wysokimi temp (50C idle). W CPU-Z wyczytałem vcore 1.5v. Wystraszyłem się troche i wszedłem do biosu by obniżyć trochę napięcie. Ustawiłem je na 1.3 i po restarcie wszedłem do Windowsa kliknalem dwa razy na CPU-Z i komputer złapał freeza. Zrestartowałem szybko ale potem komputer uruchomil sie (zaczely krecic sie wentyle), zgasl i znow sie uruchomil nadal z czarnym ekranem na ktorym stal juz tak caly czas. Oczywiscie przed tym zresetowalem bios, po tym tez a nawet zostawilem go bez baterii na noc. Nic to nie dalo. Bez karty graficznej dzieje sie to samo, wymienialem cpu to samo przemienialem ramy to samo.

Prosze o pomoc

FSB na którym go ustawiłem to 400

+ Za + "Jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie"

//Bez gifów w sygnie.

Miyoshi

Opublikowano

Zresetuj bios jak normalny człowiek to robi zworką na płycie a nie wyciągaj bateryjki bo to wielkie g...o daje.  

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Zresetuj bios jak normalny człowiek to robi zworką na płycie a nie wyciągaj bateryjki bo to wielkie g...o daje.  

Nie ma lepszego i gorszego zresetowania ustawień BIOSU, wiec nie wprowadzaj kolegi w błąd. Oba sposoby są dobre i użyteczne w taki sam sposób.

Opublikowano

To ty chyba nie rozumiesz na czym polega resetowanie EPROMU biosu, przez przyłożenie napięcia 12 V i ZRESETOWANIE ustawień a nie wyciągnięcie bateryjki i skasowanie ustawień ZEGARA. 

To ty nie wprowadzaj w błąd, jak nie zresetuje biosu jak należy to może sobie siedzieć i wyciągać bateryjkę do woli i nic nie osiągnąć.  Pewnie jeszcze powiesz że niepotrzebnie producent dał zworki do resetowania BIOS na płytach głównych. 

Opublikowano

To ty chyba nie rozumiesz na czym polega resetowanie EPROMU biosu, przez przyłożenie napięcia 12 V i ZRESETOWANIE ustawień a nie wyciągnięcie bateryjki i skasowanie ustawień ZEGARA. 

To ty nie wprowadzaj w błąd, jak nie zresetuje biosu jak należy to może sobie siedzieć i wyciągać bateryjkę do woli i nic nie osiągnąć.  Pewnie jeszcze powiesz że niepotrzebnie producent dał zworki do resetowania BIOS na płytach głównych. 

Wyjęcie bateryjki nie tylko resetuje zegar "specjalisto IT".

Każdym sposobem poprawnie zresetujesz BIOS, chyba że tylko nauczyłeś się poprzez zworki to co innego.

Polecam doczytać coś na ten temat.

Chyba że chcesz komuś pokazać jaki jesteś wyedukowany w tej kwesti i kazać laikowi resetować BIOS poprzez zworki.

Opublikowano

Jezu człowieku, EPROM pamięta wszystkie ustawienia to pamięć NIEULOTNA , można ją resetować razem z CMOS  tylko przykładając napięcie 12 V.  

Ta płyta ma akurat dodatkowe zabezpieczenia przed skasowaniem CMOS przy odłączeniu zasilania bateryjki. Może po 2-3 tygodniach mu w końcu samo się zresetuje jak wyciągnie. 

Naucz się czytać manuale do płyt głównych i podszkól się z elektroniki nim zaczniesz tworzyć własne teorie. To że coś działało w starych gniotach czy na innych płytach kiedyś nie znaczy że zadziała zawsze.

100% reset BIOSU zawsze jest kiedy używa sie zworki po to została tam umieszczona przez producenta.  

Opublikowano

Użyłek zworki, wcisnąłem power na 10 sec, przelozylem zworke i to samo

+ Za + "Jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie"

//Bez gifów w sygnie.

Miyoshi

Opublikowano

Wszystko możliwe że zjebałeś procka albo samą płytę wyciągając bateryjkę albo robiąc OC.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...