Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Itemshop na forum czy w grze?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam z tej strony zmowu ja, i mam pytanie.

Tworzę mały serwer jak z dawnych czasów ale na najnowszej wersji i jestem w trakcie pisania pluginów ;) I mam dylemat bo ostatnio skończyłem pisać toolsy specjalnie pod mój serwer i naszła mnie myśl czy zrobić itemshop e grze tylko że w grze będzie o wiele zaawansowany niż na stronie czy po prostu klasycznie na stronie serwera zrobić sklep dla graczy i tu do was pytanie czy robić na www czy w grze.

Opublikowano

Jestem zdania jak kolega wyżej.

Najlepiej zrobić sklep na stronie www, fajnie to wygląda.

Serwery co kiedyś były chyba nie miały itemshop'a w grze.

Opublikowano

Dla graczy dużo wygodniej jest robić itemshop na stronie. :>

Chodzi mi też żeby gracz nie musiał wychodzić z gry żeby sobie daną usługę zakupić. Ale dziękuje za wypowiedź.

Jestem zdania jak kolega wyżej.

Najlepiej zrobić sklep na stronie www, fajnie to wygląda.

Serwery co kiedyś były chyba nie miały itemshop'a w grze.

Nooo masz racje nie było, ale chcę też wprowadzić orginalności na serwer. 

I chcę aby serwer był jak najbardziej zautomatyzowany w dużej mierze. 

Chcę aby serwer się wyróżniał od innych. I to nie będzie is w grze jak na pewnych serwerach tylko napisany specialnie pod mój serwer i żeby był wielofunkcyjny ';d 

Dziękuje za wypowiedź.

Opublikowano

Wg mnie sklep w grze. Mniej roboty niz bawienie sie strona. Dla gracza tez pewna wygoda :).

Noo dokładnie tak, ale też źle mówisz. 

Bo plugin napisać na sklep też dużo roboty ale dla mnie to jakoś nie jest trudne. 

I własnie chodzi mi o wygodę dla graczy. 

Dziekuję za wypowiedź :) 

Pozdrawiam

Opublikowano

Wg mnie sklep w grze. Mniej roboty niz bawienie sie strona. Dla gracza tez pewna wygoda :).

Bo plugin napisać na sklep też dużo roboty ale dla mnie to jakoś nie jest trudne. 

Pozdrawiam

Zrobienie sklepu w grze to żaden problem, nawet taki zaawansowany plugin na sklep to kwestia chwili tak naprawdę. 

Co do tego czy w grze, czy na stronie... Zrób tu i tu, połącz wszystko z bazą danych i będzie po problemie. Jednym jest łatwiej w grze, innym na stronie korzystać ze sklepu.

Szukasz programisty na swój serwer lub osoby, która napisze Ci plugin? :)
Odezwij się, a na pewno się dogadamy!  B) 

Opublikowano

Pozdrawiam

Zrobienie sklepu w grze to żaden problem, nawet taki zaawansowany plugin na sklep to kwestia chwili tak naprawdę.

Co do tego czy w grze, czy na stronie... Zrób tu i tu, połącz wszystko z bazą danych i będzie po problemie. Jednym jest łatwiej w grze, innym na stronie korzystać ze sklepu.

No i masz rację, i tak zrobię bo innego wyjścia nie widzę. Dziękuję za wypowiedź. Pozdrawiam!

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

A dlaczego by nie połączyć dwóch pomysłów w jedno? Gracz rejestrując się na serwerze, ma dostęp do zalogowania się na stronie sklepu, danymi z serwera. Na stronie ma portfel, który może sobie doładować daną kwotą. Po doładowaniu może skorzystać ze sklepu na stronie lub na serwerze. Na serwerze można zrobić coś w stylu gui, gdzie dane takie jak ilość posiadanych złotówek, będzie pobierana i wyświetlana na przykład bo najechaniu na dany blok w gui. Gracz również może otworzyć gui sklepu, które działa na zasadzie takiej jak strona, klika w przedmiot który chce, i go dostaje. Dodatkowym pomysłem z mojej strony byłyby tak zwane "gifty" czyli prezenty. Przy zakupie na stronie lub w grze, na końcu transakcji jesteśmy pytani, czy chcemy kupić przedmiot dla siebie, czy dla innej osoby. W przypadku wybrania opcji numer dwa, gracz zostanie poproszony o wpisanie nicku/loginu osoby, która ma przedmiot otrzymać. Zostanie mu wtedy odebrana dana ilość złotówek, a przedmiot zostanie przeniesiony do "Magazynu item-shop" drugiej osoby. Zostanie ona powiadomiona o prezencie, i w przypadku akceptacji, dostanie go, kiedy jednak odrzuci, system zwraca ilość złotówek osobie, która owy prezent wysłała.

undefined-Imgur-ezgif.com-resize.gif

i do graphics design

Opublikowano

Według mnie sklep na stronie prezentuje się o wiele lepiej, lecz gracze wolą iść na łatwiznę w szczególności co młodzi nie zawsze umieją znaleźć sklep, więc proponowałbym Ci w grze go utworzyć, pod komendą np. /vip (często wpisywana) lub też /sklep.

Pomocnik
Opublikowano

Dla graczy dużo wygodniej jest robić itemshop na stronie. :>

Cooo?

Komenda /sklep i ładnie zrobiony poradnik co i jak jest zdecydowanie lepszą opcją i przede wszystkim wygodniejszą, nawet z gry nie trzeba wychodzić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...