Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Początek nauki C++

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam zamiar rozpocząć swoją przygodę z programowaniem i chcę do tego podejść całkowicie poważnie, z tego też mam pewne wątpliwości i wstrzymania z powodu strachu, że rozpocznę źle przez co stracę sporą ilość czasu, dlatego też chcę poradzić się już doświadczonych w tej kwestii osób. Czy C++ jest odpowiednim językiem na start? W przyszłości chciałbym skupić się na pisaniu różnych aplikacji, programów czy może nawet gier jeśli umiejętności pozwalałyby mi na to, lecz chciałbym mimo wszystko w tym kierunku dążyć.

Polecacie inne języki czy sam start od C++ jest właściwy? Wiem, że każda osoba ma własny gust i każdy czuje się lepiej w innym środowisku, ale chodzi mi o wasze opinie.

Drugą sprawą jest to, czy ten kurs będzie odpowiedni?

Tytuł: "Od zera do gier kodera"
Autor: Karol "Xion" Kuczmarski
Ocena: star.pngstar.pngstar.pngstar.pngstar.png

Sam autor określa swój kurs w słowach "(Megatutorial “Od zera do gier kodera” [PL]) To słynny już kurs programowania w C++ i Windows API, który może nie realizuje ambitnego planu kryjącego się za swoim tytułem, ale mimo to okazał się niezwykle popularny.". Jest on kierowany głównie w kierunku osób, które wiążą swoją przyszłość z tworzeniem gier przy użyciu języka C++, lecz po ten kurs może sięgnąć również osoba, która po prostu chce się nauczyć języka C++.

Raczej osoby są tutaj mniej więcej n nim zaznajomione.

Wiem oczywiście, że sam tytuł nie jest dosłowny. Chodzi mi o to, czy pomoże mi on zrozumieć samą istotę programowania jak i języka.

Czy rozpoczynając z C++ i dochodząc do pewnego poziomu w tym środowisku będę zdolny przerzucać się bez problemu na inne żeby rozwijać swoje umiejętności?

Byłbym wdzięczny za wszelkie rozbudowane wypowiedzi, które będą mi w stanie w jakikolwiek sposób pomóc.

Jest to mój poniekąd cel życiowy i mam zamiar oddać się temu dlatego też liczę na konkretne odpowiedzi.

Opublikowano

Z mojego doświadczenia. Sam zaczynałem od C++ bo miałem go w szkole ogarnąłem trochę podstawy i potem np przy JS i PHP dużo mi to pomogło nie wiem jaki wpływ miał na to c++ ale to właśnie z nauki jego podłapałem składnie która w większości języków jest podobna na pewno zaczynając od c++ powinieneś przyswajać resztę jerzyków łatwiej.

Szczerze w internecie jest dużo informacji potrzebnych i nie potrzebnych dla kogoś takiego jak ty kto zaczyna nie koniecznie to ułatwi naukę musisz myśleć logicznie i sprawdzać informacje z rożnych źródeł. Dużo pomoże ci na pewno sama praktyka poznasz coś nowego rób coś z tym programy nie muszą mieć sensu byle tylko kombinować z nowymi doświadczeniami i obyć się z tym
Ja miałem to szczęście że całą "ideologię" czy ideę programowania przynajmniej tak mi się wydaje zrozumiałem dzięki nauczycielowi bo mam z gościem który pracuje w firmie informatycznej jednej z większych w Polsce i dobrze tłumaczył i wyjaśniał działanie wszystkiego kompilacji i takich szczegółów których w internecie nie znajdziesz.

Myślę ze po podstawach powinieneś zakupić jakąś literaturę i po prostu czytać i cały czas zdobywać wiedzę.
Nie sugeruj sie tym ze jest internet i nie opłaca się wydawać na książki to błędne myślenie wybierając taki cel życiowy jako przyszły programista / informatyk
Skazujesz się na ciągłą naukę w tym zawodzie uczysz się całe życie a nie wszystko znajdziesz w necie.

Na pewno masz dużo chęci i motywacji teraz i nie chce tego psuć i jeśli masz dużo samo zaparcia to działaj nawet teraz !! odrazu
Polecam ci Zelenta na YT poszukaj to znajdziesz gość dobrze nawet tłumaczy do tego kurs C++  Cpp0x.
Pamiętaj że programowanie to nie tylko konsola i wyświetlanie tekstów po solidnych podstawach nie będziesz miał problemów z poznawaniem innych bibliotek i programowanie obiektowym bo tak naprawdę od tego etapu zaczynają się schody 

I jeszcze jedno Angielski angielski i jeszcze raz angielski bez tego ani rusz 99,99% dokumentacji jest w języku angielskim jesli chcesz wszystko ogarnąć musisz się posługiwać angielski

Mam nadzieję że trochę pomogłem Powodzenia życzę i rezultatów 

Pomogłem daj Like

Opublikowano

Jak dobrze patrzę to ten kurs ma 13 lat(?!), ja bym tego nawet nie tykał. Nigdy nie rozumiałem fenomenu książek jako kursów programowania. Znajdź coś aktualnego i lekkiego imo najlepiej jakiś tutorial internetowy, ja widząc kurs który ma 500 stron natychmiast bym się zniechęcił. Naucz się podstaw i tylko tego co potrzebujesz do danego projektu. Moim zdaniem nie ma sensu uczyć się wszystkiego na raz.

Jest to mój poniekąd cel życiowy i mam zamiar oddać się temu dlatego też liczę na konkretne odpowiedzi.

Nie podchodziłbym do tego z takim nastawieniem. Co jeśli jednak ci się nie spodoba? Z obserwacji mojego otoczenia "na oko" 70% osób odpada po tygodniu-dwóch "nauki" programowania.

Bot do gry NosTale:

[bOT] NosBota 1.3v

Opublikowano

Jak dobrze patrzę to ten kurs ma 13 lat(?!), ja bym tego nawet nie tykał. Nigdy nie rozumiałem fenomenu książek jako kursów programowania. Znajdź coś aktualnego i lekkiego imo najlepiej jakiś tutorial internetowy, ja widząc kurs który ma 500 stron natychmiast bym się zniechęcił. Naucz się podstaw i tylko tego co potrzebujesz do danego projektu. Moim zdaniem nie ma sensu uczyć się wszystkiego na raz.

Nie podchodziłbym do tego z takim nastawieniem. Co jeśli jednak ci się nie spodoba? Z obserwacji mojego otoczenia "na oko" 70% osób odpada po tygodniu-dwóch "nauki" programowania.

Z tymi książkami nie o to mi chodziło tak do końca wiadomo podstawy można znaleźć w internecie 

Ale widzisz podany kurs ma 13 lat jak taki ktoś kto zaczyna szuka w google ma łowić tylko te informacje aktualne 

Myślę że jesli ktoś nie potrafi weryfikować informacji i odpowiednio ich wykorzystywać to wydaje mi się że łatwiej mu z czymś takim jak książka będzie  

Pomogłem daj Like

Opublikowano

Do j. angielskiego dorzuciłbym umiejętność szukania informacji w sieci, bo bez tego ciężko ruszyć jak się na czymś zatrzyma. Pamiętaj, że język to tylko narzędzie a programowania uczy się, w zasadzie, cały czas. Warto też znaleźć mentora, który pomoże w nauce czy podpowie jak już będziesz w kropce. Zawód programisty wymaga ciągłego doszkalania się we wszelkich kwestiach z nim związanych więc przygotuj się na to. Można by rzec, że to styl życia ;)

YOU MUST DIE

- Ganon, Koridai

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Jeśli chcesz się uczyć programować, to albo umiesz angielski albo umiesz google tłumacz.

Poza tym, książki typu Symfonia czy Od zera do gier kodera to na obecną metę syf i malaria - przestarzałe, niepoprawne.

Potrzebujesz ksiązki - znajdujesz przekład na polski którejś z książek z poniższej listy

http://stackoverflow.com/questions/388242/the-definitive-c-book-guide-and-list

Oraz uczysz się czytać dokumentacje i referencje (na przykład en.cppreference.com)

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

W wyszukiwarce YouTube wpisz "Pasja Informatyki C++" i wyskoczy naprawdę fajna lista tutoriali od Pana Mirosława, sam się uczyłem i powiem szczerze, jestem zadowolony :)

Wysłane z mojego LG-E610 przy użyciu Tapatalka

Kiedyś to było... Kurrrrłaa

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...