Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Recenzja] Dying Light

ZabijakaAka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

---RECENZJA NIE ZAWIERA SPOJLERÓW---

Okej, więc dzisiaj pod młotek wrzucamy grę o ziombiakach od naszego drugiego ulubionego Polskiego studia "Techland" :D
Zacznijmy od omówienia ceny, ja grę kupiłem troszke czasu od premiery i zamówilem wersję pudełkową z CD KEYEM na allegro,
gra kosztowala wtedy 150 PLN, sądzę iż na wrażenia oraz ilość spędzonych godzin przy tej produkcji mogę śmiało powiedzieć iż BYŁO WARTO.
Gra przykuła moją uwagę już samymi krawawymi i pełnymi emocji trailerami, jako że troszkę boje się nowości pierwsze co pomyślałem:
"E tam i tak pewnie mi nie pójdzie, a jak kupie nowy komputer to i tak pewnie tego nie przejde, ponieważ pewnie okaże się za trudna.."
Ale wkońcu uległem i jak już napisałem wcześniej: NIE ŻAŁUJE.

Okej, to był początek. Omówmy teraz główne aspekty gry :)
Grafika, oh, tutaj jest aż za dobrze. Nie mam się do czego przyczepić, oprócz momentami bugujących się zombiaków.
Naprawde. Po zakupie nowego komputera odpaliłem tę grę na wymaganiach najwyższych i to co zobaczyłem zmiotło mnie. DOSŁOWNIE.
Pozwole sobię tutaj podać przykład z życia. Gram sobie gram dochodze na most i poprostu musze, podkreślam MUSZĘ zatrzymać grę
i popatrzeć na te piękne widoki. Dodatkowo po ulepszeniu niektórych broni widoki odcinanych głów, tułowia czy kończyn są naprawde
dobre. Aż miło popatrzeć i się zrelaksować haha :D
Teraz omówimy oprawę graficzną. Niechce się tu zabardzo rozpisywać ale jak to zwykle bywa, dźwięk towarzyszący różnym czynnością wpływa
na to jak traktujemy świat gry. Muzyka podczas eksplorowania jest naprawdę miła dla ucha, a przy zwiedzaniu podziemi w niektórych misjach
naprawdę przerażająca. Jednakże nie patrzmy tylko na muzykę, oprawa dźwiekowa (przecinanie zombie, skakanie, upadki) jest jedną z najlepszych
jakie kolwiek widziałem. Ah, zapomniał bym o naszym Polskim dubbingu, który naprawde jest przyjemny, najbardziej przypadł mi do gustu głos
Kyle Crane'a oraz informatorki z GRE. Cóż więcej mogę powiedzieć wyśmienita oprawa graficzna w wyśmienitej grze POLSKIEGO STUDIA :D
Dobrze, może tu się rozpisałem ale przechodzimy dalej :P Teraz omówimy sobie mechanike rozgrywki.
Zacznijmy może od tego że w grze dysponujemy 4 drzewkami umiejętności, które dają nam poszczególne dodatki do łatwiejszej gry ;)
Drzewko przetrwania pozwala nam np, na zrobienie kotwiczki, którą możemy przeciągać się z dachu na dach.
Drzewko zwinności pozwala nam np, na nauczenie sie szybszej ucieczki, przeskakiwania zombie, robienia wslizgu,
lub poprostu zwiekszenia umiejetnosci parkouru.
Drzewko siły, pozwala nam np. na zadawanie większych obrażeń, cięcia paru zombie naraz lub ogłuszanie.
Istnieje też ostatnie drzewko, "drzewko legendy", odblokowuje się ono po rozwinięciu jednego z tych trzech drzewek na maksa,
niestety nie opowiem o jego działaniu, ponieważ nie odblkowowałem go.
W grze został dodany system "Craftowania itemów" np, koktaili mołotowa pomagających np. w zabiciu większej ilości zombie
blokujących przejście przez autostrade czy gwiazdek do rzucania pomagających zabić zombie z dystansu.
Można też robić robić apteczki, aby uzyskać materiały do craftowania poszczególnych itemów trzeba eksplorować jak największą ilość budynków,
w poszukiwaniu róznych składników. Został dodany też system zamków. Polega on na otwarciu zamka przez wytrych, którego można scraftować 
z metalowych części. Zamki dzielą się na cztery typy: "Łatwy" "Średni" "Trudny" oraz "Bardzo trudny". Chodzi w tym o to że trzeba przesunąć wytrych 
za pomocą klawiszy na boki a nastepnie przekrecic zamek, w zależności od stopnia trudności otwierania zamka zmniejsza się powierzchnia 
do, na której można przesunąć zamek. Ostatnią rzeczą o, której chciałbym wspomnieć w mechanice gry jest system parkouru, o którym nie będę
się za bardzo rozpisywał bo każdy musi poznać go sam. Jest naprawdę dobry i gratuluje developerą bo napewno musieli namęczyć się nad stworzeniem
tak dużej mapy, na której można pokazać swoje umiejętności.
Teraz omówimy sobię fabułe Dying Lighta.
W grze wcielamy sie w Kyle Crane'a, agenta GRE, który zostaje zrzucony w Harranie, mieście w, którym rozpoczął się wirus.
Jednak coś idzie nie tak i zostajemy ukonszeni przez zombie. Na szczęście z pomocą przybywa Jade Aldemir oraz Amir.
Amir ginie w pościgu ratując nas, a Jade przenosi nas do "Wieży" budynku w, którym zebrała się grupka ocalałych walczących o życie.
Reszty fabuły nie będę zdradzał, ponieważ jak napisałem na samej górze nie chce spojlerować :)
Gra posiada też tryb online, o którym nie chcę pisać, ponieważ nie grałem w niego. Ale z opowiadań kumpli jest bardzo grywalny.
Chciałbym poruszyć też temat dodatku, "The following", który wprowadza wiele otwartych terenów, ponieważ opuszczamy Harran i udajemy się na wieś.
Dodatek wprowadza auto, system jego ulepszania i rozbudowy, poziom kierowcy oraz nowe drzewko umiejętności prowadzenia auta.
Chciałbym jeszcze dodać ze Techland tutaj ZAWALIŁ SPRAWĘ, ponieważ zakończenie tego dodatku jest naprawdę słabe. I mam nadzieje 
że okaże się że to tylko sen Kyle'a.

Dobrze. Chciałbym teraz podsumować moją SKROMNĄ recenzyjke ;)

Grafika: 10/10
Oprawa dźwiękowa: 10/10
Mechanika gry: 10/10
Fabuła: 8/10, ach zapomniałem dodać że jest dla mnie za smutna :(
Tryby: NIE WYPOWIADAM SIĘ TU :)
"The following": 6/10

Ocena końcowa: 8/10

Opublikowano

czyzby ctrl+c ctrl+v??

Te napisy maja dziwne kolorowe obramowanie jakby skopiowane i wklejone?

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...