Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer włącza się nawet po kilkudziesięciu próbach, a potem BIOS się przywraca

Kops007

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zakładam kolejny temat bo znowu jest problem...

Zmieniałem ostatnio płytę główną (i przy okazji procesor) ze względu na problem z rozruchem i przywracaniem się biosu. Dokładnie mówiąc komputer włączał się normalnie, problem zaczynał się wtedy gdy po jakimś czasie użytkowania wyłączyłem kompa i chciałem włączyć to miał od kilku do nawet kilku dziesięciu prób uruchomienia się, a później bios zaczynał się przywracać.

Mój sprzęt:

Zasilacz: CoolerMaster RS-600-ACAB-M4 600W
Płyta główna: H61M-DS2 DVI  -->  GA-H170M-D3H DDR3
Procesor: i3-3240  --> Pentium G4560
Grafika: GTX 670 WindForce3x
Pamięć ram: 8GB DDR3 2x4GB

Teraz gdy mam nowe podzespoły jest tragedia. Jak podłączyłem wszystko tak jak trzeba to było podobnie jak wcześniej, tylko, że teraz włącza się na sekundę i resetuje, i tak w kółko. Próbowałem z odłączoną kartą graficzną aby zobaczyć czy włączy się na zintegrowanej, odłączałem ramy, zamieniałem i dopiero gdy odłączyłem dysk uruchomił się i mogłem wejść do biosu, więc pomyślałem, że to dysk się sypnął i podłączyłem inny z laptopa. Doszedł do ekranu 'Zapraszamy' i się zresetował ponownie... Jeszcze dla testu włożyłem płytę z linuksem (puppy linuks), dochodzi do etapu gdzie sprawdza komponenty, pokazuje 2x done i się resetuje. To czy jestem na grafice dedykowanej czy zintegrowanej też nie ma znaczenia. 
Zasilacz jest do wymiany co nie? :(

PS: Wersja biosu F20a
Edit: Kto zmienił mi nazwę tematu? Taki problem miałem wcześniej, a pytam się o coś, więc tamta nazwa była adekwatna.
Opublikowano

Po podłączeniu pod inne gniazdko udało mi się uruchomić linuksa, ale po ponownym uruchomieniu znów to samo. Po odczekaniu udaje mi się uruchomić linuksa jeszcze raz. Kabel zasilający też zmieniałem i nie wiele to dało, więc jedyne wytłumaczenie to zasilacz. Tylko teraz muszę znaleźć kasę na wymianę...

PS: Jaki jak najtańszy zasilacz byście polecali i aby działał?

Edit: Już zakupiłem Vero L1 i wszystko działa jak należy. 200zł to nie najtaniej ale musiałem kupić coś porządniejszego. Zamknijcie temat...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...