Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nagły spadek FPSów we wszystkich grach

PoisonedWolf

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie.
Mam problem z moim sprzętem lub software'm...

Nie mam pojęcia dlaczego, ale w "każdej" grze od ok. 2ch tygodni mam ogromne spadki FPS'ów.
Np.
W Dying Light : Normalnie moje klatki wahają się od 27 ~ 40fps . Co jakieś 15minut następują spadki do 8 ~ 13 fps'ów po czym muszę poczekać minutę lub dwie i wszystko wraca do normy.
Początkowo myślałem, że to wina wolno wczytujących się tekstur. Jak się okazało - nie.
Pobrałem i włączyłem minecrafta(tiaaa...).
Gra chodzi płynnie w 60fps'ach aż tu nagle : spadek do 3 ~ 10 fps'ów (co średnio 15min) i powtórka : czekam 2min i wszystko wraca do normy.

I o ile to mi na "singlu" nie przeszkadza, tak np. w CS:GO czy BF'a już sobie nie pogram...

Specyfikacja Laptopa:

Model:         Lenovo G510
Grafika:       AMD Radeon R5 M230
RAM    :       2 x 4GB (już sam nie pamiętam jakie...)
Procesor:    Intel i5-4210M 2rdzenie 4wątki 2.60GHz
System   :    Windows 10 N

Sterownik grafiki: Radeon Software Crimson ReLive Edition (Aktualizowany 2 dni temu).

System reinstallowałem 2 dni temu, wszystkie aktualizacje pobrały się automatycznie.

Sprawdzałem, czy podczas spadków nie robi się defragmentacja automatyczna lub czy nie pobiera się update. - Nie.
Zaznaczam, że problem pojawia się dosłownie w każdej grze.
Na YT znalazłem jakiś sposób z wyłączeniem usługi "xbox" czy coś takiego, jednak mój komputer jej nie obsługuję więc nie mam czego wyłączać.

Dodatkowo w ustawieniach grafiki wyłączałem v-sync i inne ścierwa - nic nie pomaga.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

@Edit: Zapomniałem napisać. Pasta na układzie wymieniana z miesiąc temu. Temperatury max 75 stopni przy "wymagających" grach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...