Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Niska wydajność komputera

karton127

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie jest problem, otoz posiadam nastepujacy prb. 

otoz znacie ta gierke "black desert online" mam gtx 970 msi gaming 4g + intel xeon e3 1230 v2, opcja zasilania "wysoka wydajnosc" najnowsze stery + programik z msi aby podniesc taktowanie i wyciagnac maxa, i koniec jest taki ze gra na "optymalnych wyglada tak tragicznie ze tragedia na to patrzec", zas jak wlacze juz na medium to gra staje sie rzecz jasna o wiele lepsza ale fps to juz 25-35. 

a na maxa ogolnie to juz mniej niz 20 jest -,-, zaczynam watpic w ten komputer, bo nie wiem czy to ze wzgledu na gre ktora jest zle zaoptymalizowana czy moze to lezy po mojej stronie... 

jakis pomysl by rozwiazac problem?

one_piece_anime_1600x1200_wallpaper_9674

Opublikowano

To może podaj całą specyfikację PC. Sprawdź temperatury. Przeczyść PC.

reszta specyfikacji ; 

8 gb ram 

kingston sv300s37a60g na nim tylko windows stoi

st1000lm024 hn-m101mbb - na tym stoi gra

------------- wyniki z programu speccy ````````

Operating System
Windows 10 Home 64-bit
CPU
Intel Xeon E3 1230 v2 @ 3.30GHz 66 °C
Ivy Bridge 22nm Technology
RAM
8,00GB Single-Channel DDR3 @ 665MHz (9-9-9-24)
Motherboard
Gigabyte Technology Co. Ltd. B75M-D2V (Intel Xeon CPU E3-1230 V2 @ 3.30GHz) 28 °C
Graphics
22M35 (1920x1080@60Hz)
4095MB NVIDIA GeForce GTX 970 (MSI) 49 °C
Storage
55GB KINGSTON SV300S37A60G ATA Device (SSD) 36 °C
931GB Seagate ST1000LM024 HN-M101MBB ATA Device (SATA) 36 °C
Optical Drives
TSSTcorp CDDVDW SH-224DB ATA Device
Audio
Realtek High Definition Audio

Opublikowano

Podaj jeszcze zasilacz i sprawdź sobie podczas gry te temperatury.

wczesniej temp byly z trybu normalnego, teraz z wlaczona gra 

procek 85-92 aa i procek jest podkrecony do 3.7-3.8 ghz

grafika 50-55

zasilacz : smart series 530 wat

Opublikowano

grafika 50-55

To ty się jeszcze pytasz czemu ci klatki spadają. Pewnie następuje throttling i procesor zbija temperatury. Przeczyść go. W ostateczności zmniejsz taktowanie.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

grafika 50-55

To ty się jeszcze pytasz czemu ci klatki spadają. Pewnie następuje throttling i procesor zbija temperatury. Przeczyść go. W ostateczności zmniejsz taktowanie.

czym zmniejsze taktowanie? teraz mam pustke w gowie

Opublikowano

grafika 50-55

czym zmniejsze taktowanie? teraz mam pustke w gowie

Throttling znaczy, że jeżeli procesor (lub karta) zbyt mocno się nagrzewa to zmniejsza ci taktowanie, by zmniejszyć te temperatury. Miszkurkam mówił, żebyś przeczyścił radiator procesora wentylator i żebyś jeszcze zmienił pastę termoprzewodzącą na nową, by zmniejszyć temperatury procesora. Ogólnie polecam ci od razu cały PC przeczyścić, to zależy tylko od tego czy umiesz i ci się chce. A i mniejsze temperatury tym lepiej.

Opublikowano

Bo ten procek ma tyle, tylko w turbo, czyli nic nie zmniejszaj, bo to nie Ty go podkreciles, tylko intel ma funkcje turbo, temperatury na CPU sa takie, bo xeon sie bardziej grzeje niz i7 i trzymanie go na boxie to debilizm. 

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Bo ten procek ma tyle, tylko w turbo, czyli nic nie zmniejszaj, bo to nie Ty go podkreciles, tylko intel ma funkcje turbo, temperatury na CPU sa takie, bo xeon sie bardziej grzeje niz i7 i trzymanie go na boxie to debilizm. 

moj procek wlasnie przy bf4 mial ponad 110 stopni, podajcie mi jakis programik abym mogl zmniejszyc taktowanie od tego zaczne, bo jeszcze m isie spali komp...

Opublikowano

W biosie. Wyczyść ten PC. Zmień pastę. 110stopni to bardzo dużo.

Zastosowalem sie do twoich rad, spadek stopni widac i jak najbardziej na plus, ale caly czas mam np lagi w gierce.

moj sprzet nie jest jakis tam slaby, wiec minimalne wymagania a nawet rec tez spelnia wiec w czym tkwi problem?

tutaj filmik pokazuje ze sa spadki fps i sa one niby 40 stale z poczatku ale po zmianie ustawien na mniejsze, gdzie zwykle powinno byc lepiej to u mnie jest gorzej, lepiej to widac od polowy filmiku gdy jade na koniu, albo przechodze po miescie, fps spadaja do 0. 

wiedzmin 3 mi chodzil na wysokie/ultra - bez cieni. zas tutaj to kompletna porazka

film sie dopiero wrzuca wiec za 30 min mozna go zobaczyc...

Opublikowano

No to jeżeli wiedźmin 3 ci spokojnie działa na ultra to wszystko wskazuje na to, że to wina gry i jej optymalizacji. Jakby było coś z PC to większość gier by ci bardzo słabo chodziła. Spróbuj może reinstall gry itp.

Opublikowano

No to jeżeli wiedźmin 3 ci spokojnie działa na ultra to wszystko wskazuje na to, że to wina gry i jej optymalizacji. Jakby było coś z PC to większość gier by ci bardzo słabo chodziła. Spróbuj może reinstall gry itp.

No ale... jak patrze jak ludzie graja na necie z gorszym zestawem i maja lepsza optymalizacje  to mi w nerkach sie kreci ;/

Zreszta... nwm czy gra i jej optymalizacja mozna tlumaczyc nagly spadek fps z 40 na 0...

Moze dysk mam wymienic? ramy dodac?

Opublikowano

ref

W biosie. Wyczyść ten PC. Zmień pastę. 110stopni to bardzo dużo.

Sprawdziłem co nieco na necie, i wychodzi na to że to wina małego taktowania "ramu" czy to jest możliwe? Ze typowy mmorpg wymaga lepszego taktowania niz 1300mz?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...