Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer do 4000 zł

S0ul3r05

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

SIemanko!

Jaki posiadasz budżet na kupno? 3000-4000 
Kiedy zamierzasz kupić zestaw? (za ile dni, tygodni, miesięcy, lat) jak najszybciej
Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? monitor 1680x1050
Do czego ma służyć komputer? Głównie gry
Czy w koszyku ma się znajdować monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? Nie
Czy do zestawu ma być dołączony system operacyjny? Nie
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? Może w przyszlości, raczej nie.
Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu? Najlepiej przyjemne 60FPS w nowszych grach typu BF1, Conan Exiles

Czy części mogą być używane? tak

Stworzyłem komputer na komputronik, niestety nie widze miejsca na kartę sieciową, dlatego proszę o pomoc jaka wejdzie na tą płytę główną, ponieważ nie jestem zbyt obeznany w tych sprawach. Co sądzicie o grafice, czy nie przesada do tego procesora? Nie wiem czy potrzebny kolejny wentylator, ponieważ czytałem, że już w obudowie znajduje się przygotowany. Wyraźcie się co sądzicie, czy moze za tą cenę coś lepiej moge poprawić i czy oczywiście wszystko jest prawidłowo dopasoawne.

gPVqqCW.png

Opublikowano

Chwila - masz budżet 4000 a bierzesz kompa za 3400? Ogólnie jakiś strasznie masz rozstrzelony ten budżet.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Chwila - masz budżet 4000 a bierzesz kompa za 3400? Ogólnie jakiś strasznie masz rozstrzelony ten budżet.

Mam taki budżet, ale może zamiast kupować pc za pełne 4000zł kupię sobie pożądną myszkę do mmorpg typu razer naga, więc dlatego pc za 3400zł. 

Ktoś jest w stanie odp na moje pytania które zadałem, czy tylko ludzie będą mi zadawać pytania na moje? xD

Opublikowano

No kto co woli. Karta pasuje do CPU, będzie dobrze. Wszystko pasuje. Obudowa ma w sobie 2 wentylatory, więc też nie jest źle. 

A co w sprawie karty sieciowej? komputer pewnie będzie leciał na WiFi dlatego chce się upewnić

Opublikowano

No to jeśli będziesz leciał na Wi-Fi to trzeba dokupić jakąś wbudowaną na PCI/PCI-E bądź coś na USB.

Grafika ok, aczkolwiek Gigabyte to niezbyt udany model. Ani to nie będzie chłodne ani ciche. No ale z drugiej strony to jeden z najtańszych RX 480 w wersji 8GB...

Masz w monitorze jakiekolwiek wyjście cyfrowe czy tylko D-Sub?

Opublikowano

No to jeśli będziesz leciał na Wi-Fi to trzeba dokupić jakąś wbudowaną na PCI/PCI-E bądź coś na USB.

Grafika ok, aczkolwiek Gigabyte to niezbyt udany model. Ani to nie będzie chłodne ani ciche. No ale z drugiej strony to jeden z najtańszych RX 480 w wersji 8GB...

Masz w monitorze jakiekolwiek wyjście cyfrowe czy tylko D-Sub?

Mam monitor nec multisync 20wgx2, ma już swoje lata (z 2006 roku) DVI-D, D-Sub i USB, jaką kartę zamiast tej co dałem poleczasz?

Opublikowano

Z RX 480 to najsensowniej wypadają MSI Gaming X oraz XFX GTR/GTR Black, wersji RS lepiej unikać, średnio to chłodzenie się sprawuje na RX 480.

W ogóle to w jakim sklepie będziesz to kupował? Łatwiej będzie zaproponować jakieś konkretne alternatywy.

Opublikowano

RX 480 nie warto brać. Możesz wziąć RX 470 8GB i będziesz miał kartę o około 2-3 klatki słabszą w grach od RX 480, a za to znacznie tańszą.

Moje Konsole:

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Z RX 480 to najsensowniej wypadają MSI Gaming X oraz XFX GTR/GTR Black, wersji RS lepiej unikać, średnio to chłodzenie się sprawuje na RX 480.

W ogóle to w jakim sklepie będziesz to kupował? Łatwiej będzie zaproponować jakieś konkretne alternatywy.

Planowałem kupować w komputroniku, ale jeśli macie jakieś inne propozycje sklepów to jestem na nie otwarte, nie mam problemu z kupowaniem gdzieś indziej.

Zastanawiałem się też nad ta kartą Palit GeForce GTX 1060 JetStream, ale nie mogłem jej znaleźć w komputroniku. Oczywiście przez to wzrośnie cena zestawu, ale jestem zapłacić trochę więcej za lepszą grafikę :/

Opublikowano

Tak naprawdę wszystko znajdziesz w sklepie Morele. A JetStream to jedna z najlepszych grafik, więc warto. Wersja Super JetStream też jest dobra, ale od poprzedniczki ma zwiększone tylko taktowania.

Opublikowano

Tak naprawdę wszystko znajdziesz w sklepie Morele. A JetStream to jedna z najlepszych grafik, więc warto. Wersja Super JetStream też jest dobra, ale od poprzedniczki ma zwiększone tylko taktowania.

A będzie pasowała karta graficzna do wejścia?

Opublikowano

Tak naprawdę wszystko znajdziesz w sklepie Morele. A JetStream to jedna z najlepszych grafik, więc warto. Wersja Super JetStream też jest dobra, ale od poprzedniczki ma zwięksMPCforum tylko taktowania.

A będzie pasowała karta graficzna do wejścia?

Tak. Jeszcze jest jedna różnica pomiędzy Super JetStream'em a JetStream'em zwykłym - power limit. Przez niego karta się nieco gorzej podkręca. Zawsze można jednak wgrać BIOS z wersji Super i będziesz miał to samo w niższej cenie.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano

Bardzo dziękuję za wszelką pomoc i wszystkie podane mi rady, teraz zostaje mi się zabrać za zakup tego wszystkiego, dzięki!

Opublikowano

Przepraszam, że tak późno odpowiadam, wyłączyłem powiadomienia do tego tematu, nie spodziewałem się jeszcze takiej odpowiedzi, by sprawdzić wszystko dokłądnie. Jeszcze dla pewności pod dwa wentylatory w obudowie podpinam zasilacz i procesor i one powinny wystarczyć zgadza się?

Oto zestaw:

http://www.morele.net/inventory/info/uT1spa/ 

Na wszelki wypadek zamieszczam zdjęcie:

3NbDvzM.png

AdrAeUc.png

Opublikowano

Przepraszam, że tak późno odpowiadam, wyłączyłem powiadomienia do tego tematu, nie spodziewałem się jeszcze takiej odpowiedzi, by sprawdzić wszystko dokłądnie. Jeszcze dla pewności pod dwa wentylatory w obudowie podpinam zasilacz i procesor i one powinny wystarczyć zgadza się?

Oto zestaw:

http://www.morele.net/inventory/info/uT1spa/ 

Na wszelki wypadek zamieszczam zdjęcie:

AdrAeUc.png

Wszystkie wentyle podpinasz do płyty głównej. Zarówno od procka, jak i te w obudowie.

Zmieniłbym jeszcze jedną rzecz a mianowicie RAM - na taki z czarnymi radiatorami. Masz obudowę z oknem, więc szkoda byłoby zepsuć wygląd komputera. Link:

https://www.morele.net/pamiec-corsair-vengeance-lpx-ddr4-2x8gb-2400mhz-cl16-cmk16gx4m2a2400c16-808472/

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano

Ok dzięki za radę, czerwona kostka w sumie trochę będzie się rzucać w oczy więc wymienię je na te od Ciebie. Dziękuję wszytkim za pomoc. Jeśli ktoś jeszcze będzie zainteresowany, tak wygląda finalnie zestaw, w sumie 3838,70zł :

8JULd5I.png

Opublikowano

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
to ta usługa.
Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
chłodzenie na procesor
http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
O44Y129AC8
i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz dodać do koszyka pendrive SanDisk Cruzer Blade 16GB
https://www.morele.net/pendrive-sandisk-cruzer-blade-16-gb-001043360000-sdcz50-016g-b35-288752/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A
i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...